Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ομόφωνα το Δ.Σ. ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030»

Ομόφωνα εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο Σχέδιο (Mission) της Ε.Ε.: «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» κατά τη 17η/2021 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. Με την ίδια απόφαση εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος για την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση των απαιτήσεων συμμετοχής στην Αποστολή της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» στοχεύει να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό, αρχικά 100 ευρωπαϊκών πόλεων ως προς την ουδετερότητα του κλίματος, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στόχων:

  • της αειφόρου ανάπτυξης (SDG’s), σύμφωνα με την ατζέντα του ΟΗΕ για το κλίμα έως το 2030
  • της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) έως το 2050.

Η «Αποστολή» (Mission):

  • είναι μια προσπάθεια διαρθρωμένη με τρόπο ολιστικό σε ότι αφορά, τα προγράμματα χρηματοδότησης, τον τρόπο διακυβέρνησης του εγχειρήματος, καθώς και την υποστήριξη των δράσεων, από όλες τις Γεν. Διευθύνσεις της Ε.Ε
  • προωθεί την καινοτομία με την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, σε όλες τις παρεμβάσεις στην πόλη, στοχεύοντας σε τομείς όπως η διακυβέρνηση, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι κατασκευές, η κυκλική οικονομία, κ.ά.
  • αναμένει από τους πολίτες, τους φορείς και τις πολιτικές αρχές, να επιδείξουν δέσμευση, φαντασία και αποφασιστικότητα, απαιτώντας αλλαγή συμπεριφοράς, ώστε να ξεπεραστούν οι αιτίες και να εφαρμοστούν κοινά για όλους, οι αντίστοιχες αποφάσεις.

Σκοπός της Αποστολής είναι να επιλεγούν, μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία, 100 πόλεις της Ε.Ε, γεωγραφικά κατανεμημένες σε όλα τα κράτη μέλη, οι οποίες, συνεργαζόμενες μεταξύ τους, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα πρότυπο δίκτυο κόμβων καινοτομίας, που θα είναι οδηγός για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

Δείτε την ΕΙΣΗΓΗΣΗ και τον ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ.

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στην ιστορία των πόλεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, το χαρακτήρα και την προοπτική τους. Που διαμορφώνουν για χρόνια πολλά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Που καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Καλαμάτα, ζήσαμε ήδη μία τέτοια ιστορική στιγμή, με τις αποφάσεις που συνέβαλλαν στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της μεγάλης φυσικής καταστροφής των σεισμών του 1986.

Σήμερα, 35 χρόνια μετά, το Δημοτικό μας Συμβούλιο, η πόλη, ο Δήμος μας, βρίσκονται μπροστά σε μία νέα ιστορική απόφαση. Την έγκριση της συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας, στη διαδικασία σύνταξης της αίτησης για τη συγκρότηση του πιλοτικού δικτύου της ΕΕ των “100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων”».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε: «Η απόφαση μας, σήμερα, ξεπερνά τα πρόσωπα. Ξεπερνά τις δημοτικές παρατάξεις. Ξεπερνά τη δημοτική θητεία. Ξεπερνά τις όποιες μεταξύ μας διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι απόφαση για το αύριο της Καλαμάτας. Για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Για την πόλη που θέλουμε να ζούμε και θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές».

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος επεσήμανε: «Πιστεύω ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεράστια αυτή ευκαιρία. Να διαμορφώσουμε μαζί, μια καλύτερη πορεία για την πόλη. Ένα καλύτερο περιβάλλον για όλες και όλους. Μια διαφορετική, κλιματικά ουδέτερη, αναπτυξιακή προοπτική για τη Καλαμάτα και τη ζωή μας».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech