Γιορτή για τους Τρεις Ιεράρχες και επίδοση επαίνων Νικολάου Πολίτη

Τους Τρεις Ιεράρχες, με έμφαση στη σχέση τους με την Παιδεία, τίμησε χθες, Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, η εκπαιδευτική κοινότητα. Στο πλαίσιο του εορτασμού πραγματοποιήθηκε θαυμάσια εκδήλωση στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τη διοργάνωση της οποίας είχαν αναλάβει το 21ο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας. Είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας, που τελέσθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

DSCN0092 Medium

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, με ώρα ενάρξεως 18.00, παρουσιάσθηκαν ύμνοι της εορτής των Τριών Ιεραρχών από το βυζαντινό χορό «Αινούντες», υπό τη διεύθυνση του Κυριάκου Κισκηρέα, καθώς και κάλαντα των Τριών Ιεραρχών από τη Μυτιλήνη, με συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (λύρα και κανονάκι).
Ακολούθως, μίλησε ο Θεμιστοκλής Νταβέας, Διευθυντής του Γυμνασίου Παραλίας Καλαμάτας, με θέμα: «Ο σκοπός της Παιδείας κατά τους Τρεις Ιεράρχες».
Στη συνέχεια, ποίημα για τους Τρεις μεγάλους Ιεράρχες απέδωσαν μαθήτριες και μαθητές του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.

DSCN0122 Medium

Θεατρικό δρώμενο, που προέβαλε τη γενναία στάση του Μεγάλου Βασίλειου απέναντι στον Έπαρχο Μόδεστο, παρουσίασαν μαθητές του Γυμνασίου Παραλίας.
Ακολούθως, απήγγειλαν ποιήματα μαθήτρια του Γυμνασίου Παραλίας και μαθήτριες του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
Ένα θεατρικό δρώμενο υπό τύπον συνεντεύξεως παρουσίασαν μαθητές του Γυμνασίου Παραλίας, κατά τη διάρκεια του οποίου προβλήθηκαν καίρια σημεία από τις παιδαγωγικές παρακαταθήκες του Βασιλείου του Μεγάλου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
Η χορωδία του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Ζαΐτσεβα – Λαζάρου, απέδωσε το τραγούδι «Χαρά στα μάτια» του αειμνήστου Γεράσιμου Πρεβεζάνου και προσευχή στους Τρεις Ιεράρχες σε μουσική του Wolfgang Amadeus Mozart. Τέλος, με τη σύμπραξη του Διευθυντή του σχολείου Κώστα Τζαννή, αποδόθηκε το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.

ΕΠΑΙΝΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

politis

Κατόπιν, επιδόθηκαν οι έπαινοι Νικολάου Πολίτη, τους οποίους έχει θεσπίσει ο Δήμος Καλαμάτας και συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο. Αποδέκτες των επαίνων ήταν οι μαθητές που πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2017 και εισήλθαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το έπαθλο που συνόδευε τους επαίνους αντιστοιχεί στην καταβολή ποσού 400 € για τον πρώτο αριστεύσαντα, 300 € για το δεύτερο και 200 € για τον τρίτο, ανερχόμενης της συνολικής πίστωσης σε 2.700 €, σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τους επαίνους παρέλαβαν οι ίδιοι οι μαθητές ή συγγενείς τους.

DSCN0146 Medium

Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι η εορτή υπενθύμισε τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, στις οποίες στηρίχθηκε το Έθνος μας και προέβαλε ως πρότυπο τους Τρεις Ιεράρχες. Ευχήθηκε δε καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, που υπό δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το ρόλο τους, ο οποίος είναι καίριας σημασίας στην υπόθεση της Παιδείας.
Οι πρωτεύσαντες απόφοιτοι του 2017 είναι:

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Μουτζούρη Γεωργία / 3ο Λύκειο Καλαμάτας
Μπάκα Μαρία - Ελένη / 3ο Λύκειο Καλαμάτας
Κουτσουμπού Ευσταθία / 4ο Λύκειο Καλαμάτας

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Σπυρόπουλος Γεώργιος / 4ο Λύκειο Καλαμάτας
Εξηνταβελώνη Θεώνη / 6ο Λύκειο Καλαμάτας
Γεωργουλοπούλου Αικατερίνη / 3ο Λύκειο Καλαμάτας

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Νικητάκης – Βρυώνης Άρης / 6ο Λύκειο Καλαμάτας
Πατσιώτη Ελένη / 4ο Λύκειο Καλαμάτας
Γιαπιτζάκης Ιάσων / 6ο Λύκειο Καλαμάτας.

 

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud