Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη λιτανεία της Υπαπαντής

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής του Χριστού, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, μετά το πέρας της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

a Medium

Κατά την προσφώνησή του, ο Δήμαρχος είπε τα εξής:
«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Πάντοτε χαιρόμαστε για την παρουσία Σας στην Καλαμάτα και σας ευχόμαστε, με την ευκαιρία της σημερινής μεγάλης γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού, υγεία και δημιουργική δύναμη στους αγώνες σας υπέρ του λαού και του έθνους μας.
Ευχόμαστε, επίσης, τα άριστα και ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για τη συνεργασία, τη συναντίληψη και το έργο του, όπως και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες των άλλων επαρχιών, που λαμπρύνουν με την παρουσία τους τη σημερινή παμμεσσηνιακή ιερή πανήγυρη, με τη διαβεβαίωση ότι έχουμε συνείδηση της διαχρονικής προσφοράς της Εκκλησίας μας στη διατήρηση της εθνικής μας ύπαρξης και την πρόοδο του λαού μας.
Ιδιαιτέρως, δε, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πρώτη παρουσία του στην Καλαμάτα ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη σπουδαία ημέρα, και να του ευχηθώ τα καλύτερα για το καλό της πατρίδος και του λαού μας. Επίσης, θερμές είναι οι ευχαριστίες μας για την παρουσία και την προσφορά στην Καλαμάτα και την πατρίδα του πρώην Πρωθυπουργού και Βουλευτή μας κ. Αντωνίου Σαμαρά.
Ευχόμαστε, ακόμα, τα καλύτερα και ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, συμπατριώτες μας Υπουργούς κ. Χαρίτση και κ. Κατρούγκαλο, με τους οποίους υπάρχει αποδοτική και δημιουργική συνεργασία, όπως άλλωστε έχουμε θεσμική υποχρέωση, για το συμφέρον του τόπου μας. Κι αυτή η θεσμική συνεργασία αποδίδει καρπούς ευεργετικούς σε πολλά επίπεδα για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.
Πολλές ευχαριστίες, τέλος, και ευχές εκφράζουμε προς το συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, τον Περιφερειάρχη μας κ. Πέτρο Τατούλη, τους Βουλευτές μας, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, τους συναδέλφους Δημάρχους και αυτοδιοικητικούς, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τους εκατοντάδες προσκυνητές που έφθασαν σήμερα στην Καλαμάτα από διάφορες περιοχές της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,
Η Καλαμάτα, η κοινή μας πόλη, προοδεύει και αναπτύσσεται μέσα στην οικονομική κρίση και μετεξελίσσεται σε μεγάλο αστικό κέντρο και σε σημείο αναφοράς της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου, με τον εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο και τον περιμετρικό, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο διεθνές αεροδρόμιό της και τη συνεχή τουριστική ενδυνάμωση, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον επιχειρηματιών και ξένων αποστολών.
Έτσι, αγορές ακινήτων πραγματοποιούνται, ξενοδοχεία κατασκευάζονται και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τον Ιούνιο η αποστολή από την αδελφή της Καλαμάτας κινεζική πόλη Xi' An των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, με επικεφαλής το Δήμαρχό της, για την προώθηση πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων με την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή της. Γι' αυτό το γεγονός, πολύτιμη θα είναι η αρωγή Περιφέρειας και Υπουργείου Ανάπτυξης.
Στον πολιτιστικό τομέα προστίθενται συνεχώς εκδηλώσεις με τοπικό, πανελλήνιο και διεθνή χαρακτήρα και λειτουργούν άρτια πάνω από 10 δημοτικές-κοινωνικές δομές για τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας. Επίσης, μαζί με τα 100 σχολεία μας, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, από φέτος λειτουργεί στην Καλαμάτα και το μεγάλο Παράρτημα του Δημόκριτου, που ήδη εισφέρει θετικά στην εικόνα της πόλης και την προαγωγή της έρευνας και της θετικής επιστήμης.
Ο Δήμος Καλαμάτας σχεδιάζει για το 2018 την κατασκευή δεκάδων έργων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και με Κρατικούς, Περιφερειακούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Ήταν δε και για το 2017 οικονομικά υγιής και πλεονασματικός Δήμος κατά 14 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας έλαβε για το 2017 δύο πρώτα Πανελλήνια Βραβεία για το νέο Δημαρχείο και πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο από τη διεθνή οργάνωση WWF για το πράσινο.
Ως Δήμος, μαχόμαστε μέσα στην οικονομική κρίση. Δεν περιμένουμε τα πάντα από το κράτος. Διαλεγόμαστε, συνεννοούμαστε, επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναίνεση, προτείνουμε και διεκδικούμε.
Στόχοι μας για το 2018 είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που έχει αρχίσει ήδη, η διάσωση του ιστορικού 9ου Συντάγματος, η προώθηση με τη διαδικασία της σύμπραξης με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) της αναβάθμισης του λιμανιού και του αεροδρομίου, καθώς και η συνολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Νομού, με πρώτο το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος - Πύλος.
Τελειώνοντας, οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της πόλης στους διαχρονικούς ευεργέτες της Καλαμάτας και του Νομού:
• Τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και την οικογένειά του
• Την οικογένεια Καρέλια, την οικογένεια Αρνόκουρου, καθώς και τους δεκάδες άλλους χορηγούς, δωρητές, εθελοντές που στηρίζουν σε εποχές μεγάλων δυσκολιών το Δήμο και την κοινωνία μας.
Ας είμαστε αισιόδοξοι. Θα τα καταφέρουμε! Με τη βοήθεια της Παναγίας, των παραδόσεων, των αξιών και των ικανοτήτων μας.
Σας ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα εσάς Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε, για την αγάπη σας στην κοινή μας πόλη.
Χρόνια πολλά και δημιουργικά».

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

b Medium

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος είπε τα εξής:
«Σεβασμιώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
Κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,
Κύριε Πρώην Πρωθυπουργέ,
Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κεντρώων,
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Περιφερειάρχα,
Κύριοι Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού,
Κύριε Δήμαρχε,

Για μιαν ακόμη φορά σας ευχαριστώ – και νομίζω ότι έτσι διερμηνεύω τα αισθήματα όλων μας – γιατί βρισκόμαστε σε τούτη την πόλη αυτή την ιερή μέρα της Παναγιάς.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Υπαπαντή του Σωτήρος είναι ουσιαστικά στο εκκλησιαστικό μας εορτολόγιο η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Παναγιάς μετά την Κοίμηση. Και το προσκύνημα εδώ, στην Καλαμάτα, αποκτά έτσι πανελλήνιες διαστάσεις γιατί μας ξαναφέρνει μπροστά, ακριβώς, στο χρέος που έχουμε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αλλά και όλοι οι Έλληνες, ανεξάρτητα με το τι πιστεύει καθένας, ως προς την σχέση της Παναγιάς με τον Λαό και το Έθνος μας.
Με αυτή την έννοια εύχομαι η Παναγία να μας δίνει τούτες τις ώρες δύναμη, σύνεση και, κυρίως, αρραγή ενότητα για ν'αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Κυρίως στέκομαι στην αρραγή ενότητα. Θα το επαναλάβω για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μέρες. Γιατί πρέπει ν' αναλογισθούμε εμείς οι Έλληνες πώς, υπό όρους ενότητας, μεγαλουργήσαμε και πώς, υπό όρους διχασμού, θρηνήσαμε ακόμα και Εθνικό μας Κορμό. Τούτες τις ώρες, λοιπόν, που έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις για την πορεία του Λαού μας, σε ό,τι αφορά την ευημερία του, μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των Εθνικών μας Δικαίων και των Εθνικών μας Παρακαταθηκών, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε είναι ν' αναλογισθούμε την Ιστορία μας, την Κληρονομιά μας και ενωμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας.
Σε κάθε Δημοκρατία είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορές. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορές στα μεγάλα και τα σημαντικά, εκείνα που έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία του Λαού και του Έθνους μας. Απέναντι σ' αυτή την ενότητα είμαστε όλοι υπόλογοι, και θα δώσουμε λογαριασμό στην Ιστορία. Πολλώ μάλλον όταν αυτή την στιγμή η Ελλάδα δεν αγωνίζεται μόνο για τον Λαό της, δεν αγωνίζεται μόνο για την έξοδο από την κρίση και για την υπεράσπιση, όπως είπα, των Εθνικών της Δικαίων και των Εθνικών της Παρακαταθηκών. Βλέποντας κατάματα την πραγματικότητα έχουμε και έναν άλλο, μεγαλύτερο ρόλο. Χωρίς αλαζονεία, αλλά με πλήρη συνείδηση του τι είμαστε εμείς, οι Έλληνες, και τι είναι αυτή την στιγμή η Ελλάδα, πρέπει ν' αναλογιστούμε ότι αυτή την ενότητα την οφείλουμε και στο ότι η Ελλάδα μας, μπροστά στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας και ιδίως στην Μέση Ανατολή, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο σταθερότητας και Δημοκρατίας της Δύσης για να υπερασπισθεί την Ειρήνη, τα μεγάλα ιδανικά της Δημοκρατίας, τον Άνθρωπο. Και αυτό τον ρόλο τον οφείλουμε απέναντι στην ίδια την Διεθνή Κοινότητα. Και η Ελλάδα μπορεί να τον διαδραματίσει. Το έχει αποδείξει με την Ιστορία της. Το έχει αποδείξει όταν, ακόμη και κατακτημένη, δίδαξε με το παράδειγμά της τι σημαίνει Αντίσταση και τι σημαίνει Ελευθερία.
Και ύστερα το οφείλουμε και απέναντι στην Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, τώρα που είμαστε αναπόσπαστο μέλος της και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Χωρίς, το τονίζω, αλαζονεία, πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε να διαδραματίσουμε έναν σημαντικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει για να διαδραματίσει τον Πλανητικό της ρόλο, της εμπέδωσης της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης σε όλο τον Κόσμο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται και εκείνη να υποστεί αλλαγές. Και οι αλλαγές αυτές αφορούν την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Η Ε.Ε., για να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο, μόνο ενιαία και με βάθος θεσμικό και πολιτικό μπορεί να προχωρήσει. Και σ' αυτή την πορεία, η Ελλάδα, κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, έχει τον δικό της ρόλο να παίξει. Αλλά για να τον παίξει αυτό τον ρόλο είναι σαφές ότι πρέπει οι ίδιοι να έχουμε αποδείξει ότι, ενωμένοι, παίρνουμε τα μηνύματα των καιρών και από τους προγόνους μας, αλλά και απ' την Ιστορία.
Σ' αυτό τον δρόμο ζητάμε η Παναγιά να θέτει υπό τη Σκέπη της την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας. Και το τονίζω: Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτε με το θρησκευτικό συναίσθημα του καθενός. Ο ρόλος της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας στην πορεία του Λαού και του Έθνους είναι ανεξάρτητος από τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις. Έχει γραφτεί μέσα απ' την ίδια την Ιστορία. Και αυτό που γράφει η Ιστορία, είναι αντικειμενικώς γραμμένο. Δεν έχει σχέση με το συναίσθημα, έχει σχέση με την Αλήθεια.
Η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, η δυνατότητα να είμαστε όλοι μαζί εδώ, μας δίνει ξανά την δυνατότητα να σκεφθούμε κάτω από την Σκέπη της Παναγιάς τι είναι εκείνο που πρέπει να κάνουμε για τον Τόπο μας και για τον Λαό μας.
Χρόνια πολλά και του χρόνου όλοι εδώ και με τον Λαό μας να είναι ακόμα περισσότερο αισιόδοξος και δημιουργικός! Σας ευχαριστώ πολύ».

a_Medium.JPGb_Medium.JPGc_Medium.JPGd1_Medium.JPGd2_Medium.JPGd_Medium.JPGe_Medium.JPGf_Medium.JPG

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud