Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 15 Φεβρουαρίου 2018

Στην 4η/2018 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και έλαβε αποφάσεις επί πλήθους θεμάτων, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΒΕΡΓΑΣ

kalamata-verga

Επί ενστάσεων κατά της 763/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας σχετικά με την επικαιροποίηση της Πολεοδομικής Μελέτης Παραλίας Βέργας, έγινε αποδεκτή η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Αποδεκτές έγιναν 2 ενστάσεις, απερρίφθησαν 3 και εγκρίθηκε η εξέταση 2 ενστάσεων κατά το στάδιο σύνταξης της Πράξης Εφαρμογής.

ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ

asproxoma

Σημειώνεται ότι, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου, ο Δήμαρχος είπε πως, μετά το έγγραφο της Περιφέρειας και τη συνεννόηση που υπάρχει με τους κατοίκους, θα προχωρήσει η διαδικασία της Πράξης Εφαρμογής κατά τα οριζόμενα από τη σημερινή νομοθεσία.

Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Η ευθύνη για την καταπολέμηση των κουνουπιών συνεχίζει να ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία κάνει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Ο Δήμος Καλαμάτας συμμετέχει οικονομικά, όπως και όλοι οι Δήμοι. Βεβαίως, μετέχει και στο επίπεδο της επίβλεψης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είχε κατατεθεί μία πρόταση από την Περιφέρεια να έχουν οι Δήμοι την ευθύνη της καταπολέμησης των κουνουπιών στον αστικό χώρο και η περιφέρεια στον εξωαστικό. Αυτή η διαδικασία, όμως, δε θα μπορούσε να προχωρήσει με δύο φορείς, θα είχε προβλήματα. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας πρόσφατα και σε αυτήν αποφασίσθηκε την ευθύνη για όλα να την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι να συμμετέχουν και οικονομικά και στο επίπεδο της εποπτείας.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η οικονομική συνεισφορά του Δήμου Καλαμάτας ανέρχεται σε 90.000 ευρώ για την τριετία 2018 – 2020.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ «ΗΛΕΚΤΡΑΣ»

hlektra

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε έγκριση επί της συνολικής μελέτης του έργου «Επισκευή κτηρίου πρώην Κινηματογράφου «Ηλέκτρα» για επανάχρησή του ως πολιτιστικού πολυχώρου (κινηματογράφος, πινακοθήκη κ.λπ.)», δαπάνης 1.372.680,00 € (με ΦΠΑ). Επίσης, δόθηκε έγκριση σχετικά με την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του ανωτέρω έργου στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ και στον άξονα προτεραιότητας 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» και με ειδικό τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».
Ένα πολύ σημαντικό έργο μπαίνει, λοιπόν, σε πορεία υλοποίησης, καθώς θεωρείται βέβαιη η ένταξή του στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Η μελέτη έγινε με απόλυτο σεβασμό στο έργο του αρχιτέκτονα Τομπάζη.
Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για τη συντήρηση του κτηρίου, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρήση του ως εξής:
(i) τη μίσθωση αυτού για 4 ημέρες / εβδομάδα επί τουλάχιστον 8 μήνες / έτος για τη λειτουργία της αίθουσας ως κινηματογράφου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα το χρησιμοποιεί ο Δήμος και
(ii) τη στέγαση σε χώρο του κτηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης και λειτουργία αυτής επί 5 ημέρες / εβδομάδα επί 12 μήνες / έτος.

ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ
ΤΑΦΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Εγκρίθηκε η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου «Καθαίρεση ανενεργών τάφων στα κοιμητήρια του Δήμου Καλαμάτας» μέχρι 30/5/2018.
Επισημαίνεται ότι υπάρχουν ταφικά μνημεία εγκαταλελειμμένα, τα οποία δημιουργούν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα. Τα μνημεία αυτά βρίσκονται και στο κεντρικό κοιμητήριο και περιφερειακά. Έχει δοθεί οδηγία στην εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο για τα κοιμητήρια Μαρία Οικονομάκου να συνεννοηθεί με τους Προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ώστε - χωρίς κανέναν κραδασμό – να καθαιρεθούν μνημεία, τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα για πάρα πολλά χρόνια, προκειμένου να απελευθερωθούν χώροι ταφής και να βελτιωθεί η εικόνα των κοιμητηρίων.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

agora

 Εγκρίθηκε η τροποποίηση της υπ' αριθμ. 305/2015 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Η τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης αφορά στη στάθμευση στο βόρειο πάρκινγκ της Aγοράς, εκτός του χώρου ανάπτυξης των πάγκων παραγωγών – πωλητών, με την καθιέρωση δωρεάν ελεγχόμενης στάθμευσης στο χώρο αυτό κάθε Σάββατο, μέγιστης διάρκειας μιάμισης ώρας, μεταξύ 08.00 π.μ. και 13.00. Ο χώρος θα ελέγχεται από τη Δημοτική Αστυνομία και μετά τη μιάμιση ώρα θα επιβάλλεται πρόστιμο.
Οι επαγγελματίες θα σταθμεύουν τα οχήματά τους σε χώρο περιφραγμένο, γύρω στα 100 μέτρα βορειότερα και θα εισέρχονται σε αυτό το χώρο δωρεάν, επίσης με κάρτα.
Το μέτρο αυτό, που θα ισχύει μόνο το Σάββατο επί 5 ώρες, εντάσσεται στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αυξήσει την ελκυστικότητα και να βελτιώσει τη λειτουργικότητα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ

Το Σώμα ενέκρινε τη μετάβαση αποστολής του Δήμου Καλαμάτας στη Νίσυρο για τα 70χρονα της απελευθέρωσής της, που θα τελεσθούν στις 7 Μαρτίου 2018. Η αντιπροσωπεία του Δήμου θα έχει επικεφαλής τη Μαρία Οικονομάκου και θα αποτελείται από 35 άτομα, ως εξής: 3 Δημοτικοί Σύμβουλοι, 26 μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων (22 από το Μορφωτικό Σύλλογο και 4 από τους Ελληνομνήμονες) και ορισμένοι δημοσιογράφοι. Εγκρίθηκε, επίσης, η διάθεση πίστωσης 4.960 € για την κάλυψη των απαιτουμένων εξόδων, στο πλαίσιο της εθνικής αυτής αποστολής.
Η νήσος αυτή της Δωδεκανήσου «υιοθετήθηκε» από το Δήμο Καλαμάτας το 2000, επί Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και Δημάρχου Παναγή Κουμάντου.
Η αποστολή της Καλαμάτας θα μεταβεί στη Νίσυρο με πλοίο και, κατόπιν συνεννοήσεως με το Δήμαρχο του νησιού, θα φιλοξενηθεί εκεί.

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΤΟ «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ»

axilleion

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου «Αχίλλειον» επί των οδών Αριστομένους, Πολυβίου και Καπετάν Κρόμπα. Το κτήριο θα χρησιμοποιηθεί για χρήσεις επιτρεπτές από το ΓΠΣ Δήμου Καλαμάτας και συμβατές με τον χαρακτήρα του διατηρητέου και θα ενοικιασθεί με φανερή δημόσια προφορική πλειοδοτική δημοπρασία.

ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ
ΣΤΑΘΜΟ Η «ΑΡΜΟΝΙΑ»

sid-stathmos

Εγκρίθηκε η τροποποίηση των από 30/3/3016 και 22/5/2017 υπογραφέντων ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης με την εταιρεία ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. όσον αφορά στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμάτας. Η τροποποίηση αφορά στην προσθήκη μέρους του ισογείου στο μίσθιο, την αύξηση του μηνιαίου μισθώματος και την τροποποίηση των χρήσεων των κτηρίων και των υπαίθριων χώρων.
Μεγάλο μέρος του ισογείου του κεντρικού κτηρίου και ένα γραφείο πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ένωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας «Αρμονία».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκαν:
Α. η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΔΟΥΣΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση του αρχέγονου δρώμενου ευετηρίας - καρναβαλιού
II. «ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ», για τη διοργάνωση αφιερωματικής εκδήλωσης στο Μεσσήνιο σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο
III. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
IV. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΓΑΣ», για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων
V. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
VI. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΙΪΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ¨», για τη διοργάνωση αποκριάτικων εκδηλώσεων
VII. «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση έκθεσης
VIII. «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων – αγώνων σκάκι
IX. «ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
X. «ΦΙΛΟΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση του Διεθνούς Κυπέλου Ρυθμικής Γυμναστικής και του 5ου Elegant Cup
XI. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΕΥΚΛΗΣ¨», για τη διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων
XII. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΔΟΥΣΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για την αναπαλαίωση - αξιοποίηση της οικίας του Νικηταρά
Β. η επικαιροποίηση αποφάσεων έτους 2017 και η διάθεση πιστώσεων για την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων, που δεν ολοκληρώθηκε εντός του 2017:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΔΟΥΣΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
II. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ¨Η ΥΠΟΜΟΝΗ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
III. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Επίσης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Καλαμάτας.
Πέραν αυτών, το Σώμα ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ρητορείας και Δράματος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα «Μαρτυρία και μάρτυρες από την αρχαιότητα έως και τους βυζαντινούς χρόνους», όσον αφορά στη διοργάνωση και τη διάθεση πίστωσης για την κάλυψη μέρους των εξόδων.
Τέλος, εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς και η διάθεση πίστωσης για την κάλυψη μέρους των εξόδων.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από το Σώμα έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Ανδρέα Καραγιάννη από τη θέση του Προέδρου και του μέλους του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ορίσθηκε μέλος στη θέση αυτού η Μαρία Οικονομάκου και εξελέγησαν Πρόεδρος ο Σαράντος Μαρινάκης και Αντιπρόεδρος η Μαρία Οικονομάκου.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με τη λειτουργία του στρατοπέδου Παπαφλέσσα.

 

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud