Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 27 Νοεμβρίου 2018

Στην 30η και 31η /2018 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και έλαβε αποφάσεις επί πολλών θεμάτων, τα κυριότερα από τα οποία είναι τα εξής:

1. Η ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

perifraxh-parkou

Στην αρχή της συνεδρίασης ομάδα πολιτών ανάρτησε πανό, φώναξε συνθήματα και μέλη της επιχειρηματολόγησαν κατά της περίφραξης του πάρκου. Κατά της περίφραξης του πάρκου τάχθηκαν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Μιλώντας ο Δήμαρχος, τόνισε ότι το πάρκο περιφράσσεται για την προστασία του και κυρίως για την προστασία του μουσείου των σιδηροδρόμων, ότι οι καταστροφές που γίνονται κάθε χρόνο ξεπερνούν σε κόστος, αυτό της περίφραξης και ότι κάθε άλλη μέθοδος ελέγχου (π.χ. κάμερες) απέτυχε. Επίσης, ο χώρος συχνά φιλοξενεί έκνομες ενέργειες (χρήστες ουσιών, διακίνηση ουσιών, σχεδιασμοί παράνομων πράξεων) σύμφωνα με την πληροφόρηση των αρχών και είναι επικίνδυνος για διερχόμενους τις νυχτερινές ώρες.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος τόνισε πως στο πάρκο θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα, θα φυτευθούν άμεσα δεκάδες δένδρα και η διαχείρισή του θα γίνει σύμφωνα με κανονισμό που θα ψηφισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από δημόσια διαβούλευση. Στον κανονισμό θα συμπεριλαμβάνονται τα πάντα που αφορούν στη λειτουργία ενός σύγχρονου πάρκου.
Τέλος, τόνισε ότι το πάρκο εν μέρει ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο και ότι σημαντικό μέρος του ανήκει στον ΟΣΕ και την Τράπεζα Πειραιώς.

2. Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ

anagnvstara

Το Σώμα παρέσχε την έγκρισή του στη μελέτη του έργου «Ανάπλαση οδού Αναγνωσταρά» και στην υποβολή του για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.
Σκοπός του σχετικού έργου ανάπλασης είναι αφενός η απόδοση στον πολίτη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων επιφανειών δημόσιου χώρου και αφετέρου η ενίσχυση της ανάπτυξης αστικών περιοχών μέσω προστασίας του περιβάλλοντος, με τη δημιουργία δενδροστοιχίας από ψηλά δέντρα στην οδό Αναγνωσταρά.
Εκτός των άλλων, η προταθείσα παρέμβαση θα αποτρέψει και την είσοδο των αυτοκινήτων στους ήδη «υπερφορτωμένους», δρόμους της περιοχής.
Στόχος επίσης αυτής της ενέργειας είναι και η αποδοχή εκ μέρους των πολιτών του μέτρου απόδοσης ολοένα και περισσότερων τμημάτων του υπάρχοντος οδικού δικτύου της πόλης για την κατασκευή ευρύχωρων πεζοδρομίων και ακολούθως, η αλλαγή συμπεριφοράς των οδηγών για την επιλογή εναλλακτικών διαδρομών .
Όλη η παρέμβαση έχει σχεδιαστεί με κύριο κριτήριο, την αναβάθμιση τόσο της συγκεκριμένης όσο και της ευρύτερης περιοχής ανάπλασης και την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τόσο των καταστημάτων, όσο και των λοιπών λειτουργιών, αλλά πρωτίστως την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ένα δεύτερο και σημαντικότερο κριτήριο, έχει σχέση με την ενοποίηση όλων των αναπλάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε στο σύνολό τους να λειτουργούν όλες ως μια ενιαία ζώνη αναψυχής, πρασίνου, περιπάτου και στάσης των κατοίκων και επισκεπτών, της πόλης μας.

3. Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

plateia-ypapanths

Εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής.
Η πλατεία Υπαπαντής βρίσκεται στα όρια του Ιστορικού Κέντρου και γειτνιάζει με σημαντικά κτήρια της πόλης όπως τα γραφεία της Μητρόπολης, το Δημοτικό Ωδείο και το Γηροκομείο. Στόχος της ανάπλασης είναι να αποκατασταθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμισθεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο της πλατείας.
Στο νέο δάπεδο θα τοποθετηθούν τρία είδη μαρμάρων:
• μεγάλα τετράγωνα περίπου 4,50Χ4,50 μέτρα, που θα πλαισιώνονται από λωρίδες σκουρότερου μπεζ μαρμάρου 
• πλακόστρωση σε λωρίδες από μάρμαρο γκρι στο διάστημα μεταξύ των τετραγώνων και των ορίων της πλατείας
• έντονα και συμμετρικά διακοσμητικά μοτίβα μπροστά από την κεντρική(δυτική) είσοδο του Ναού και σε άξονα που ξεκινάει από τη νότια είσοδο, που έχουν σκοπό να τονίσουν τις εισόδους.
Η περιοχή προ της κύριας εισόδου του Ναού, καθώς και η εν συνεχεία περιοχή, η οποία έχει και τα αγάλματα των αποθανόντων Μητροπολιτών θα υπερυψωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να τονισθεί το περίγραμμα της κυρίως πλατείας, αλλά και να εμποδίζεται απολύτως η πρόσβαση των αυτοκινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Έναντι των αγαλμάτων θα τοποθετηθούν χτιστά παγκάκια στην πλευρά προς τη νότια οδό, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα μικρή πλατεία, αφιερωμένη στη μνήμη των Ιεραρχών. Η πλατεία αυτή θα αποτελεί και το συνδετικό κρίκο μεταξύ της πλατείας της Μητρόπολης και του μικρού Ιερού Ναού με το κηπάριο που βρίσκεται δυτικά και θα διαστρωθεί με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδα. Οι υπάρχουσες διαμορφώσεις ΒΑ πίσω από το Ιερό του Ναού θα παραμείνουν ως έχουν, θα γίνει όμως νέα πλακόστρωση με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδες.
Σε σχέση με το πράσινο θα υπάρξει αύξηση των επιφανειών του, φύτευση μικρών δένδρων στην δυτική πλευρά και 5 μεγάλων αειθαλών δένδρων: 1 στη μικρή πλατεία Ιεραρχών και 4 στη βορεινή πλευρά, ώστε να μην εμποδίζουν την προοπτική της πλατείας από τους διερχόμενους. Στη νότια πλευρά του Ναού σε συγκεκριμένες θέσεις, μεταφυτεύονται 4 από τα υπάρχοντα μικρά δένδρα.

4. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ

kolymvhthrio

Εγκρίθηκε η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας (προβλέπεται η χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας).

 

5. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ»

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της «Διεθνής Ημέρας Εθελοντισμού», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο από το Δήμο Καλαμάτας, μέσω της Επιτροπής Εθελοντισμού που διαθέτει.
Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, για να αποτίσει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
Στόχος του ΟΗΕ είναι όχι μόνο να προβάλλεται το έργο των εθελοντών αλλά να παροτρύνει και άλλους ανθρώπους.

6. ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

xristougenna

Εγκρίθηκε η διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», προγραμματίζει και φέτος την υλοποίηση ενός συνόλου εκδηλώσεων με φορείς, συλλόγους και με την υποστήριξη των επαγγελματιών της πόλης.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα και στις Κοινότητες του Δήμου.
Φέτος για πρώτη φορά θα δοθεί η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας ενώ το Μέγαρο Χορού θα είναι το επίκεντρο εκδηλώσεων από τις Δημοτικές Σχολές Χορού, Μουσικής και Εικαστικών.
Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 θα φωταγωγηθεί το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου.
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 θα φωταγωγηθεί το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην κεντρική προκυμαία του Λιμένα Καλαμάτας.
Στις 31 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου θα γίνει η υποδοχή του νέου έτους 2019.

7. ΚΑΡΟΥΖΕΛ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

karoyzel

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διενέργεια φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την παραχώρηση χρήσης χώρου, έναντι ανταλλάγματος, για λειτουργία ψυχαγωγικού παιγνίου τύπου «Καρουζέλ» και τοποθέτησή του στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

8. ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ/ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Το Σώμα ενέκρινε τη δημοπρασία για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων εντός της πόλης της Καλαμάτας για την τοποθέτηση ενοικιαζόμενων (κοινοχρήστων) ποδηλάτων.
Οι εκμισθούμενοι χώροι για την τοποθέτηση σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων είναι οι εξής:
1.Νότια της κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, έναντι Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη
2.Πλησίον κεντρικής εισόδου του χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων «Τέντας», εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Καλαμάτας, λόγω άμεσης γειτνίασης.
3.Στο νότιο τμήμα της οδού 23ης Μαρτίου, έναντι της ομώνυμης πλατείας
4.Στην πλατεία Δημαρχείου έναντι κεντρικού κτιρίου Δημαρχείου
5.Σε κατάλληλο χώρο, στο δυτικό πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους, ακριβώς κάτω από την οδό Ξενοφώντος
6.Σε κατάλληλο χώρο, πάνω στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα Καλαμάτας και πιο συγκεκριμένα στην απόληξη της οδού Μαιζώνος με την οδό Ναυαρίνου, μετά από σχετική έγκριση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
7. Σε χώρο νοτίως της πλατείας Ι.Ν. Αναστάσεως, στο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου.

Για την παραχώρηση θα διεξαχθεί δημοπρασία, τους όρους της οποίας θα καταρτίσει η Οικονομική Επιτροπή.

9. ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

grafeio-tourismou

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμίσθωσης του ισογείου καταστήματος, το όποιο βρίσκεται εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας επί της πλατείας Αγίων Αποστόλων , προκειμένου να λειτουργήσει ως επιχείρηση πώλησης αναμνηστικών δώρων, προϊόντων ειδών λαϊκής τέχνης και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, για 9 έτη με δυνατότητα παράτασης.

 

10. ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Εγκρίθηκε η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Καλαμάτας για ένταξη στο πρόγραμμα με τίτλο «Επιχορήγηση των Δήμων και των Νομικών προσώπων αυτών για προσαρμογή λειτουργούντων Δημοτικών Βρεφικών, Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 99/2017».
Πρόκειται για τους:
1) Α΄ Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλαμάτας, Βασιλ.Σοφίας 15 και Ασκληπιού
2) Β΄ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Καλαμάτας, Τέρμα Πολυδούρη
3) Γ΄ Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλαμάτας, στο Ανατολικό κέντρο (Τέντα)
Γιαννιτσών 12 και Φιλοποίμενος
5) Ε΄ Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλαμάτας, Ευαγγελιστρίας 9 –έναντι ΔΟΥ Καλαμάτας
6) Ζ΄ Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλαμάτας, Εθνικού Σταδίου στην Ανατολική Παραλία.

11. ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Εγκρίθηκε η πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών εφόσον δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις των ήδη υπηρετούντων από τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ και από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι ειδικότητες και οι θέσεις είναι: 25 εργάτες καθαριότητας, 13 οδηγοί και 6 χειριστές μηχανήματος.

12. ΕΓΚΡΙΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος για τους εργαζόμενους στο Δήμο Καλαμάτας με προγράμματα εργασιακής εμπειρίας (stage)

Σύμφωνα με το ψήφισμα:
1. Βεβαιώνεται ότι:
i. οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν κρίσιμες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Καλαμάτας και είναι άκρως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του.
ii. σε όμοιες περιπτώσεις απασχοληθέντων στο Δήμο Καλαμάτας με προγράμματα stage, ο Δήμος Καλαμάτας με τις υπ' αριθμ 426/2017 και 472/2017 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αποφάσισε την παραίτησή του από τα ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων αυτών να έχουν ήδη μετατραπεί σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) και να εργάζονται κανονικά στο Δήμο.
iii. ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί να καλύψει οικονομικά το κόστος μισθοδοσίας των ανωτέρω υπαλλήλων, καθώς αυτή ήδη έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του.
2. Ζητεί από την Κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση για να είναι βέβαιη η πρόσληψή τους.

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud