Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Το Δ.Σ. για τα αρχαία στην πλατεία Υπαπαντής

Περισσότερες από 5 ώρες διήρκησε η 19η/2020 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κυρίαρχο θέμα συζήτησης την υπόθεση των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής. Το θέμα είχε ενταχθεί πρώτο στην Η.Δ. μετά την κατάθεση αιτήματος από 20 Δημοτικούς Συμβούλους με τίτλο:  «Ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας του Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος της Καλαμάτας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργο “Ανάπλαση Ιστορικού κέντρου Καλαμάτας Γ ́ φάση (Πλ. Υπαπαντής)”».

Κατά τη συζήτηση, είχαν προσκληθεί, παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν επίσης η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, η αρχαιολόγος και διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας Ξένια Αραπογιάννη, ο αρχιτέκτονας – μελετητής Γιώργος Αλμπάνης καθώς και οι Ηλ. Μπιτσάνης και Β. Μιχαλακέας ως εκπρόσωποι της διαδικτυακής ομάδας “Αναδείξτε τα αρχαία της Υπαπαντής”.

Από τη συζήτηση προέκυψαν νέα στοιχεία που ανέτρεψαν τα έως χθες δεδομένα, κυρίως όσον αφορά τη θέση των αρχαίων καταλοίπων σε χώρο εκτός της πλατείας Υπαπαντής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο είχε πραγματοποιηθεί η τότε κατάχωση, όπως παρουσιάστηκαν εμπεριστατωμένα από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.  

Παρά το γεγονός ότι από το σύνολο των τοποθετήσεων κατέστη σαφές ότι όλοι συνηγορούν υπέρ της ανάδειξης των όποιων αρχαιοτήτων στην περιοχή, κάτι άλλωστε που εκφράστηκε ρητά από τον Δήμαρχο -και παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής υιοθέτησαν την πρόταση του Δημάρχου για σωστική ανασκαφή-, εν τούτοις δεν υπήρξε σύγκλιση επί του κειμένου της απόφασης -ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου της ανάπλασης - και η Δημοτική Αρχή απείχε από τη διαδικασία.

Τελικώς το Δ.Σ. (με τις ψήφους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης) αποφάσισε τα ακόλουθα:

«1. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη βούλησή του για άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής με σωστική ανασκαφή ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης.

2. Ο Δήμος Καλαμάτας να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συζήτηση και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με το αίτημα αλλαγής της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του 2011, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων.

3. Να δεσμευτεί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για την γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή του».

Δείτε στο video που ακολουθεί την 19η/2020 συνεδρίαση του Δ.Σ.

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech