Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την 1η Μαρτίου 2018

To Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε στην 5η/2018 συνεδρίασή του, την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 και ώρα 20.00 και έλαβε αποφάσεις επί πολλών θεμάτων, τα κυριότερα των οποίων είναι τα εξής:

ΔΙΑΧΕIΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜAΤΩΝ

Το θέμα περί διαχείρισης απορριμμάτων εισηγήθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι από την πλευρά της μειοψηφίας. Μίλησαν για την άσχημη κατάσταση, η οποία επικρατεί στη Mαραθόλακκα, ιδιαίτερα από περιβαλλοντική άποψη. Στα επιχειρήματα των μειοψηφιών απάντησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.
Ο Δήμαρχος είπε ότι «το μείζον είναι πως υπάρχει πλέον στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και αυτή εκφράσθηκε από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Πάμε σε κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων με το διαγωνισμό της Περιφέρειας, όπως αυτός επικυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μαζί με τις βελτιώσεις επί του διαγωνισμού, που πέτυχε η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την ανάδοχο εταιρεία».
Ο Π. Νίκας ανέφερε, ως προς την προσωρινή διαχείριση, ότι «ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μόνος από τους 26 δήμους της Πελοποννήσου που κάνει προσωρινή διαχείριση, με τα προβλήματά της, γιατί τοπική διαχείριση δεν μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα κάθε είδους. Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, διότι από σήμερα, Πέμπτη 1η Μαρτίου, ξεκίνησε η διαχείριση με τη νέα εταιρεία στη Μαραθόλακκα. Ήδη, 23 εργαζόμενοι απασχολούνται, που θα φθάσουν τους 35 πάρα πολύ γρήγορα. Οι 9.000 τόνοι απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί εκεί χωρίς να έχει γίνει επεξεργασία, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τύχουν επεξεργασίας».
Ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνεργασία όλων στο διάστημα των 8 έως 10 μηνών, που απομένει μέχρι να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατόν ώστε η πόλη να είναι καθαρή, διότι η καθαριότητα είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Καλαμάτας.
Όποιες προτάσεις έχουν κάνει οι παρατάξεις της μειοψηφίας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων (τουαλέτες, αποδυτήρια, νερό κ.λπ.) θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ικανοποιηθούν από τη νέα εταιρεία, με την παρότρυνση του Δήμου και υπάρχει η διαβεβαίωση ότι αυτό θα συμβεί.
Στο τέλος της συζήτησης, κατατέθηκε πρόταση από τη μείζονα μειοψηφία, σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις που θα είναι αναγκαίο να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Καλαμάτας, θα πρέπει πριν την κήρυξη να ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ
MASTER PLAN ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

limani-emprosthen-limenarxeio

Σε συνέχεια της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία διεξήχθη την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την επικαιροποίηση του master plan λιμένα Καλαμάτας. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή προτάσεων για την επικαιροποίηση του master plan, ως εξής:
• Το λιμάνι θα πρέπει να έχει χαρακτήρα κυρίως τουριστικό, με κύριο στόχο να φέρνει πλούτο στην πόλη
• Οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις να κατασκευασθούν στο σημείο όπου βρίσκονται και σήμερα
• Δε θα πρέπει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του προλιμένα, δεδομένου ότι υπάρχει η αντίληψη στην πόλη να μη γίνει στον προλιμένα καμία επέμβαση επί της ακτογραμμής και να παραμείνει η αμμώδης παραλία
• Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αποχαρακτηρισθούν και να αποδοθούν στο Δήμο όλοι οι χώροι που δεν είναι αναγκαίοι για την λιμενική εγκατάσταση, όπως η οδός Αναλήψεως έμπροσθεν του Τελωνείου, η οδός Ψαρών, καθώς και το πάρκο Λιμενικού
• Να μετατοπισθεί η προβλεπόμενη θέση πρόσδεσης του κρουαζιεροπλοίου απέναντι, στη θέση που προβλέπεται για τα επιβατικά πλοία, ώστε να απελευθερωθεί χώρος του μεγάλου προβλήτα από Φαρών μέχρι Τσαμαδού που σήμερα είναι κλειστός με κάγκελα, προκειμένου ολόκληρος ο προβλήτας να είναι ελεύθερος και να αποδοθεί σε χρήση των δημοτών
• Οι υφιστάμενες αποθήκες να καθαιρεθούν και να δημιουργηθεί ο ελάχιστα απαιτούμενος από κτηριακής απόψεως χώρος για τη στέγαση του υποσταθμού ρεύματος, που προβλέπεται να υλοποιηθεί στην περιοχή
• Η προβλεπόμενη από το master plan αποθήκη να κατασκευασθεί νοτιότερα, ώστε να είναι εφικτή μελλοντικά η διασύνδεση του λιμένα με την μαρίνα Καλαμάτας
• Να προβλεφθεί χώρος πλάτους 5 μέτρων τουλάχιστον, σε επαφή με το υφιστάμενο τοιχίο, ώστε να είναι εφικτή η κυκλοφορία πεζών προς και από τον προσήνεμο μόλο («χιλιόμετρο»)
• Να εξετασθεί η δυνατότητα λειτουργίας του λιμένος ως homeport κρουαζιέρας
• Να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης πλωτών προβλητών στον υπήνεμο μόλο και στους μόλους στην περιοχή του ΝΟΚ
• Στη μελέτη ανακατασκευής του υπήνεμου μόλου να προβλεφθεί πέραν του φωτισμού και η εγκατάσταση ισχυρών ρευμάτων και ύδρευσης
• Να αναδειχθεί η αναγκαιότητα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης, η οποία με την πάροδο του χρόνου έχει επιχωματωθεί
• Να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες σε ελλιμενισμό των βοηθητικών σκαφών, που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των σκαφών τα οποία αγκυροβολούν εκτός λιμένα, καθώς και η ανάγκη εισόδου των τελευταίων εντός του λιμένα σε έκτακτες περιπτώσεις.
Ο Δήμαρχος πρότεινε - και έγινε αποδεκτό - να αποσταλούν στους μελετητές, που πρέπει να υποβάλουν σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, και οι προτάσεις Δημοτικών Συμβούλων των μειοψηφιών, ως συνημμένες στην Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΤΑΛΑ

koutala

Εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός ως μνημείου του παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού στην περιοχή Κουταλά, κατόπιν προτάσεως του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι κάθε πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού θα προτείνεται από την πλειοψηφία προς υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με οτιδήποτε συνδέεται με το παρελθόν και έχει μνημειακό χαρακτήρα.

ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΤΟΥ Γ.Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εγκρίθηκαν σημειακές τροποποιήσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Καλαμάτας, ως εξής:
• Στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, στη θέση ιδιοκτησίας του κληροδοτήματος Παναγιώταρου, με την αλλαγή χρήσης από «αστικό πράσινο – ελεύθεροι χώροι» σε «γενική κατοικία» και με σκοπό να υπάρξει τουριστική αξιοποίηση των κτηρίων του κληροδοτήματος από το Δήμο Καλαμάτας, καθώς και
• Στη Δυτική Παραλία και σε συμμόρφωση με την υπ' αριθμ. 1243/2016 απόφαση του ΣτΕ, με κατάργηση της χρήσης «Νέου Λιμένα» και μετατροπή της σε χρήση «Τουρισμού – Ανάπτυξης», καθώς και με κατάργηση της πρόβλεψης για σιδηροδρομική γραμμή.

ΜΙΚΡΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ
ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΗΝΩΝ

mpoul-athinvn-klada-yparxousa-katastash

 Η σημερινή κατάσταση

mpoul-athinvn-klada-nea-diamorfvsh

 Η υιοθετηθείσα ρύθμιση

Στη συμβολή των οδών Μπουλούκου και Αθηνών θα κατασκευασθεί μικρή πλατεία, καθώς θα αυξηθεί ο κοινόχρηστος χώρος με την κατάργηση της οδού, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά. Επίσης, θα δημιουργηθεί εσοχή, ώστε να λειτουργεί μεγάλη στάση για τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία.
Σκοπός είναι να καταργηθεί η στάση που υπάρχει στην Αθηνών προς βορράν του συγκεκριμένου σημείου, η οποία έχει πολύ μεγάλη κίνηση, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ή να σταματά η κυκλοφορία, όταν ένα λεωφορείο στην κατεύθυνση εξόδου από την Καλαμάτα πρέπει να παραλάβει επιβάτες. Οι ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν, έχουν ως εξής:
• ενσωμάτωση στην πλατεία, επί της συμβολής των οδών Μπουλούκου, Αθηνών & ανωνύμου, του κοινοχρήστου χώρου διέλευσης των οχημάτων από την οδό Μπουλούκου στην οδό Κλαδά
• η όδευση των οχημάτων από την οδό Μπουλούκου στην οδό Κλαδά μέσω της οδού Αγίας Λαύρας
• η απαγόρευση στάθμευσης παραπλεύρως της πλατείας.

Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ
ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Καλαμάτας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων (Α΄ δόση έτους 2018). Το συνολικό ποσό των 176.915,89 € κατανέμεται ανά Σχολική Επιτροπή ως εξής:
1. Σχολική Επιτροπή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 95.917,94 €,
2. Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 80.997,95 €.

ΚΡΕΑΣ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Εγκρίθηκε η ενίσχυση απόρων δημοτών με διατακτικές προμήθειας κρέατος για το Πάσχα, συνολικού ποσού 6.400 €. Από πλευράς Δήμου Καλαμάτας θα υπάρξουν και άλλες σχετικές δράσεις.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ

ekdhlvseis-23hs-martiou

Εγκρίθηκε η οργάνωση των εκδηλώσεων εορτασμού της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, συνολικού προϋπολογισμού 33.700 €, εκ των οποίων 13.700 € για ηχητική - φωτιστική κάλυψη, στολισμό με νέα banner, εκτυπώσεις, φιλοξενία και απονομή χρηματικών επάθλων στους νικητές του «Δρόμου Θυσίας» και 20.000 € για την ανάθεση της οργάνωσης και υλοποίησης των εκδηλώσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την Αρετή Κετιμέ, ενώ θα διοργανωθεί και έκθεση με υπό κλίμακα ομοιώματα πλοίων της Εθνεγερσίας του 1821, αλλά και προηγουμένων περιόδων.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 23 Μαρτίου 2018 και θα λειτουργήσει επί ένα μήνα. Οι μικρογραφίες των καραβιών είναι κατασκευασμένες από τον καλλιτέχνη και εκπαιδευτικό Παναγιώτη Σοφικίτη και είχαν εκτεθεί μέχρι πρόσφατα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

afisa-politikh-prostasia

Εσπερίδα, με θέμα: «Πολιτική Προστασία – Διαχείριση φυσικών καταστροφών», θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, με ώρα έναρξης 19.00, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Αριστομένους 95).

Θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Αντιπύραρχος Αθανάσιος Μπαλάφας από την 1η ΕΜΑΚ, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιμόρφωσης του ΟΑΣΠ Ασημίνα Κούρου και, από πλευράς Δήμου Καλαμάτας, ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση σεισμού.
Την εσπερίδα διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Καλαμάτας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τη συμμετοχή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Την επομένη, Τρίτη 13 Μαρτίου, θα διεξαχθούν δύο σεμινάρια: το πρώτο για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αντικείμενο την αντισεισμική προστασία σχολικών μονάδων και το δεύτερο για όλους τους εργαζόμενους στους δημοτικούς και ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με αντικείμενο την αντισεισμική προστασία Παιδικών Σταθμών.
Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η φιλοξενία των ομιλητών και η διάθεση πίστωσης για την κάλυψη των εξόδων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκαν:
Α. η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΒΕΛΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΡΤΑ», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
II. «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση των Παπαφλεσσείων
III. «ΟΜΙΛΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΠΡΙΤΖ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» για τη διοργάνωση Φεστιβάλ Μπριτζ
IV. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ», για τη διοργάνωση αγώνα δρόμου
Β. η συμμετοχή του Δήμου στη διοργάνωση του 9ου Κλασσικού Ράλλυ Ελλάδας 2018 και η διάθεση πίστωσης για την κάλυψη μέρους των εξόδων
Γ. η αγορά 20 αντιτύπων του λευκώματος με τίτλο «Seaside life ΚΑΛΑΜΑΤΑ» της φωτογράφου Τζένης Λυκουρέζου.

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud