Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 22 Μαρτίου 2018

Η 6η/2018 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας διεξήχθη την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 και ώρα 20.00 και οι σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν, είναι οι εξής:

400.000 € ΓΙΑ ΤΗ
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτηρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις» σε πρόσκληση του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ». Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν:
- η αποδοχή της συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με ποσό χρηματοδότησης ύψους 399.200 €
- η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις», προϋπολογισμού 520.000 €
- η κάλυψη της επιπλέον δαπάνης των 120.800 € από ίδιους πόρους.
Έμφαση θα δοθεί στη συντήρηση του πρώην πολυκλαδικού και ιδιαίτερα στη μόνωση της ταράτσας του. Γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθούν προβλήματα σε όλα τα σχολεία, τα οποία εν γένει βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Σε εξέλιξη βρίσκονται τρεις εργολαβίες και η προαναφερθείσα είναι η τέταρτη, συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα, θα γνωστοποιηθεί πίνακας για τις παρεμβάσεις που εκτελούνται στα σχολεία, σε επίπεδο επισκευών και τι πρόκειται να γίνει επιπλέον.

290.000 € ΓΙΑ ΤΗΝ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

sarothro 1

Επίσης, εγκρίθηκε υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Προμήθεια μηχανημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Καλαμάτας» σε πρόσκληση του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ». Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν:
- η αποδοχή της συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» με ποσό χρηματοδότησης ύψους 250.000 €
- η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την «Προμήθεια μηχανημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Καλαμάτας», προϋπολογισμού 291.400 €
- η κάλυψη της επιπλέον δαπάνης των 41.400 € από ίδιους πόρους.
Θα αγορασθούν ένα μηχανικό σάρωθρο (σκούπα), ένα τρακτέρ και ένας καταστροφέας (παρελκόμενο του τρακτέρ) για τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων από ανεπιθύμητη βλάστηση, κυρίως στον ορεινό όγκο του Δήμου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΙ' ΑΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Το Σώμα ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας σε Μηχανισμό Συνεργασίας, κατόπιν προσκλήσεως από το Δήμο Σι΄Αν Κίνας, πόλης με την οποία η Καλαμάτα έχει αδελφοποιηθεί. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν:
- η συμμετοχή του Δήμου στο Διεθνή Μηχανισμό Κοινής Διάσκεψης (MIJC)
- ο Κανονισμός του Μηχανισμού
- η αποστολή αντιπροσωπείας στη Σι΄ Αν, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Μηχανισμού. Η αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής το Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Δημόπουλο και περαιτέρω λεπτομέρειες θα καθορισθούν στη συνέχεια.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας ανταποκρίνεται σε αίτημα του Δήμου Δυτικής Μάνης και για το λόγο αυτό εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο Δήμων, για την παροχή διοικητικής υποστήριξης σε τεχνικό επίπεδο στο Δήμο Δυτικής Μάνης. Ο τελευταίος θα καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης των υπαλλήλων.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το Σώμα παρέσχε έγκριση για τη διεξαγωγή φόρουμ αρχιτεκτονικής στην Καλαμάτα, μεταξύ 23 και 28 Απριλίου 2018 και ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης για την κάλυψη των εξόδων αυτού. Από τη Γερμανία θα έλθουν 8 αρχιτέκτονες, μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής, προερχόμενοι από την περιοχή της Βάδης – Βυρτεμβέργης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Frank Edelmann, Δημάρχου του Steinach im Kinzigtal Γερμανίας και συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κατ' εντολήν του Υφυπουργού Hans-Joachim Fuchtel.
Οι Γερμανοί αρχιτέκτονες θα εργασθούν προς όφελος του Δήμου Καλαμάτας χωρίς αντάλλαγμα. Μαζί με συναδέλφους τους, υπαλλήλους στο Δήμο Καλαμάτας, καθώς και με αρχιτέκτονες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν μελετήσει έργα για το Δήμο Καλαμάτας, οι Γερμανοί αρχιτέκτονες θα συγκροτήσουν ομάδες εργασίας και θα αναλάβουν τη μελέτη περιοχών της Καλαμάτας, οι οποίες χρήζουν ανάπλασης.

ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

plateia-mavromixalh214

Σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της κινητικότητας στην πλατεία Μαυρομιχάλη της Καλαμάτας, μετά τη δημιουργία παιδικής χαράς που αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένο μέτρο, θα δοθεί και λίγος κοινόχρηστος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ώστε αυτή η ιστορική πλατεία να αποκτήσει και πάλι ζωντάνια.

ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΕ 11 ΑΠΟΡΟΥΣ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Σε υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης της Δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων σε 11 οικονομικά αδύνατους κατοίκους του Δήμου Καλαμάτας, συνολικού ποσού 3.380 €.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΤΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

nisyros Medium

Εγκρίθηκε η διάθεση 100 κιλών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, για τη Νίσυρο, την οποίαν έχει «υιοθετήσει» η Καλαμάτα. Τα καντήλια αυτού του ακριτικού νησιού θα καίνε με ελαιόλαδο Καλαματιανό, ενώ ο Δήμαρχος Νισύρου θα επισκεφθεί την Καλαμάτα μέχρι το καλοκαίρι, για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Καλαμάτας και Νισύρου.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΩΝ

Έγινε αποδεκτή η τροποποίηση των ποσοστών συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων στις δανειακές συμβάσεις του Δήμου Καλαμάτας, της μεν Ε.Τ.Επ. από 50% σε 75%, του δε Τ.Π. & Δανείων από 50% σε 25%. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν τα τοκοχρεωλύσια, καθώς η ΕΤΕπ δανείζει το Δήμο Καλαμάτας με πολύ συμφέροντα, χαμηλά, επιτόκια.
Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο δάνειο, συνολικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής, καθώς διατίθεται για την εκτέλεση σημαντικών έργων έχοντας πολύ χαμηλό κόστος για το Δήμο.

ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ ΣΤΟ Β΄ ΚΑΠΗ

Εγκρίθηκε η προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, ύστερα από 2 άγονους διαγωνισμούς, για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού μαγειρείων στο Β΄ ΚΑΠΗ. Πλέον, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, θα δοθεί η δυνατότητα σ' αυτό το όμορφο κτήριο, το οποίο κατασκευάσθηκε από τη Δημοτική Αρχή, να διαθέτει αυτοδυναμία όσον αφορά στη φιλοξενία εκδηλώσεων.

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

karnavali

Εγκρίθηκαν τα πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής υπηρεσιών στο πλαίσιο διοργάνωσης του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού και των αποκριάτικων εκδηλώσεων Δήμου Καλαμάτας 2018. Δόθηκαν σχετικά οικονομικά στοιχεία, τα οποία εγκρίθηκαν.

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

galazia-shmaia

Εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης, ως συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας για τη συμμετοχή του στο Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», για το έτος 2018. Γαλάζιες Σημαίες θα έχουν οι ακτές έναντι του Ιερού Ναού Αναστάσεως, στο τέρμα Ναυαρίνου, στον Αλμυρό και στη Μικρή Μαντίνεια. Του χρόνου οι ακτές με Γαλάζια Σημαία θα είναι πολύ περισσότερες, ενώ θα εγκατασταθούν και άλλα μηχανήματα Seatrac, που εξασφαλίζουν σε συνανθρώπους μας με προβλήματα κινητικότητας την αυτόνομη πρόσβασή τους στη θάλασσα.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

saitopolemos

Ανήμερα το Πάσχα, στις 20.00, στην πλατεία Όθωνος, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, τα μπουλούκια των σαϊτολόγων θα κάνουν το σαϊτοπόλεμο, ενώ θα συμμετάσχει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Μετά την παρέλαση, κάθε μπουλούκι σαϊτολόγων, με επικεφαλής τον καπετάνιο, θα δείξει την επιτηδειότητά του: κρότος, φωτιά και λάμψη, η δριμεία μυρωδιά της σαΐτας που καίγεται, οι στροβιλιζόμενοι σαΐτολόγοι, όλα θ' αποτελέσουν «το χορό της φωτιάς» ή «ζεϊμπέκικο της φωτιάς», όπως έχει αποκληθεί ο σαϊτοπόλεμος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση πιστώσεων για τη διοργάνωση του σαϊτοπολέμου.

3ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

DSC 4643 Medium

DSC 5975 Medium

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη, τη διάθεση πίστωσης, την ανάθεση στον πολιτιστικό οργανισμό Interkultur και τη σύμβαση για τη διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 και 13 Οκτωβρίου 2019, σε συνέχεια των πολύ επιτυχημένων Διεθνών Διαγωνισμών του 2015 και του 2017.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση φεστιβάλ κουκλοθέατρου
II. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΪΤΟΜΑΧΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση του σαϊτοπόλεμου
III. «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨Ο ΑΡΙΣ¨», για την έκδοση περιοδικού
IV. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ», για τη διοργάνωση ιππικών αγώνων στο Πλατύ
V. «Γ.Σ. ΑΚΡΙΤΑΣ», για τη διοργάνωση αγώνων σκυταλοδρομίας
VI. «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ¨ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ¨», για την μετάβαση παιδιών του σχολείου στην Αθήνα και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Εγκρίθηκαν ψηφίσματα για την πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία.

 

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud