Έναρξη της έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ξεκίνησε τη λειτουργία της η έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής του Παναγιώτη Σοφικίτη, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το απόγευμα της Παρασκευής 23 Μαρτίου 2018.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την υπερηφάνεια των Καλαματιανών για τον κ. Παυλόπουλο, αναφέροντας τους εξής λόγους, μεταξύ άλλων: «Γιατί αγωνίζεστε για την πατρίδα και για το Έθνος, μεταβαίνετε από τη μία περιοχή της πατρίδος μας στην άλλη, μιλάτε πάντοτε για την εθνική ενότητα, για τον αγώνα, τον οποίον πρέπει να κάνουμε για τη σωτηρία του Έθνους τις - πράγματι - δύσκολες ώρες που περνάμε. Ο λόγος σας ο σοφός είναι βάλσαμο στις ψυχές των Ελλήνων και ως Καλαματιανοί είμαστε υπερήφανοι, γιατί είσαστε από αυτόν εδώ τον τόπο, πήγαμε μαζί στα ίδια σχολεία, πορευτήκαμε μαζί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και, με τη δράση σας, επιτρέψατέ μας να είμαστε λίγο περισσότερο υπερήφανοι από άλλες περιοχές της πατρίδος μας».
Ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι «σε αυτόν εδώ το χώρο παρουσιάζεται σήμερα μία σπουδαία έκθεση, του Παναγιώτη Σοφικίτη. Είναι ένας σπουδαίος εκπαιδευτικός, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Ήρθε στην Καλαμάτα από τη Σκόπελο, από το περίφημο αυτό νησί, δημιούργησε, προσέφερε στην πόλη της Καλαμάτας. Έχει φιλοτεχνήσει αυτές τις μικρογραφίες πλοίων και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες σ' αυτόν τον τομέα στην πατρίδα μας. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε για πολλούς μήνες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Τώρα παρουσιάζεται στην πόλη της Καλαμάτας. Θα έρθουν όλα τα σχολεία εδώ για να τη δουν και να τους εξηγήσει ο κ. Σοφικίτης αυτά, τα οποία έχει δημιουργήσει.
Εύχομαι να βοηθήσει ο Θεός να δώσουμε μία στέγη σε αυτά τα πολύτιμα δημιουργήματα, που δείχνουν την τέχνη των Ελλήνων στη ναυπηγική από το 1500 προ Χριστού μέχρι σήμερα».
Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στον κ. Σοφικίτη να έχει υγεία και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του, «την οποία χάρηκαν οι Αθηναίοι, και οι Καλαματιανοί και οι Μεσσήνιοι τώρα».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τον Παναγιώτη Σοφικίτη στα εκθέματα της έκθεσης και υπέγραψε στο βιβλίο συγχαρητηρίων.

Η έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τις 19 Μαΐου 2018.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 – 13.00 και Δευτέρα / Τετάρτη / Παρασκευή 18.00 – 21.00.

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud