Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη λιτανεία της Υπαπαντής

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής του Χριστού, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, μετά το πέρας της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

 

84382792 2572798779672192 9187790938636812288 n

 

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Κατά την προσφώνησή του, ο Δήμαρχος είπε τα εξής:

«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Για άλλη μία φορά, τιμήσατε την εορτή της Καλαμάτας και την προστάτιδά της και πολιούχο μας Παναγία Υπαπαντή με την παρουσία Σας.

Αδιάλειπτη είναι η συμμετοχή σας στην πάνδημη πανήγυρη της γενέτειράς Σας επί δεκαετίες, είτε κατέχετε θέση ευθύνης είτε όχι. Πάντοτε προστρέχετε την ημέρα αυτή για να καταθέσετε τα σεβάσματά Σας προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο, η δε παρουσία Σας την τελευταία πενταετία, με την ιδιότητα του Πρώτου Πολίτη της χώρας, εκτός από τη χαρά της επικοινωνίας μαζί Σας, μας γεμίζει υπερηφάνεια.

Το συναίσθημα της υπερηφάνειας καθίσταται εντονότερο, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, από τα μηνύματα, τα οποία μας μεταφέρατε όλα αυτά τα χρόνια.  Μηνύματα εθνικής σύμπνοιας, αγωνιστικότητας για την προάσπιση των δικαίων της Ελλάδος, προσήλωσης προς τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στον πυρήνα τους αξίες, οι οποίες ανάγονται στον ελληνικό και χριστιανικό πολιτισμό.

Πάντοτε θα έχετε κορυφαία θέση στην καρδιά μας, εσείς ο συντοπίτης μας, ο οποίος ανήλθε στο ύπατο αξίωμα της χώρας, το υπηρέτησε αποτελεσματικά υπό τον ήλιον και εν κρυπτώ με γνώμονα το κοινό καλό, εσείς, ο γιος της Καλαμάτας που τίμησε και βοήθησε την ιδιαίτερη πατρίδα του και της προσέδωσε περισσότερη αίγλη με τις καλές Του υπηρεσίες υπέρ του Έθνους.

Σας ευχαριστούμε θερμά και είμαστε ευγνώμονες απέναντί Σας.

Ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, καθώς και τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες άλλων Επαρχιών, που λαμπρύνουν την πανήγυρη της Καλαμάτας με τη συμμετοχή τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς τον Μητροπολίτη μας, ο οποίος εμπράκτως έχει αποδείξει τη διάθεσή του για συνεργασία και του οποίου τα καλά έργα μαρτυρούν αυτήν ακριβώς τη μύχια επιθυμία του. Ποιμαίνουσα Εκκλησία και Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρούμε μαζί στο ίδιο δύσκολο μονοπάτι.

Δίδουμε τις καλύτερες ευχές μας προς τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά, ο οποίος υπηρέτησε την πατρίδα μας σε δύσκολες ώρες, και με προσωπικό κόστος, κράτησε τη χώρα όρθια,  προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες, ενώ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Τις καλύτερες ευχές μας δίδουμε, επίσης, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμέως, εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, η  οποία μας τιμά με την παρουσία και συμμετοχή της στη γιορτή της πόλης μας.  Σας ευχαριστούμε θερμά και προσβλέπουμε στην αγαστή, θεσμική συνεργασία με την Κυβέρνηση. Ζητούμε να αφουγκράζεστε με προσοχή τα αιτήματά μας, για τα οποία δεν ζητούμε ευνοϊκή αλλά δίκαιη μεταχείριση, δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος εκφραστής του λαού μας και ο θεσμός, με τον οποίον άμεσα επικοινωνούν οι πολίτες και από τον οποίον αναμένουν απτές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ζωής τους.

Απευθύνουμε θερμό καλωσόρισμα και ευχαριστούμε, επίσης, για την παρουσία τους, τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής, Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, καθώς και τους Βουλευτές του νομού μας, κυρίους Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά. Την εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Βουλευτή κα Νάντια Γιαννακοπούλου. Τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα τους Αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τον συμπατριώτη μας Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, τον Πρόεδρο των Κτηριακών Υποδομών ΑΕ κ. Κατσίπο, καθώς και τους εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες μας προς τους Δημάρχους των  Δήμων της Μεσσηνίας, τους  Δήμαρχους των γειτονικών Δήμων, καθώς και προς τους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου κοινός είναι ο αγώνας και η φροντίδα, για την πόλη το Δήμο, και τους πολίτες, τους οποίους υπηρετούμε.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Στη στόχευσή μας για το 2020, πρωτεύουσα θέση έχουν:

1. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.

2. Η προώθηση της αναβάθμισης του λιμανιού, για το οποίο «τρέχει» η διαδικασία του νέου master plan.

3. Η ενίσχυση των υποδομών και της λειτουργικότητας του αεροδρομίου Καλαμάτας, που φέρει το όνομα του αειμνήστου ευεργέτη Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου

4. Η συνολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Νομού Μεσσηνίας, με πρώτο το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, καθώς και η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού και ιδιαίτερα του τμήματος Καλό Νερό – Τσακώνα.

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία της Καλαμάτας του μέλλοντος. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να έχουμε ως θεμέλιο το παρελθόν μας. Οι βάσεις της ελευθερίας του Έθνους μας τέθηκαν στην Καλαμάτα, την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε στις 23 Μαρτίου του 1821. Θα προετοιμασθούμε κατάλληλα, για να εορτάσουμε την επέτειο 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα για την Ελευθερία στην Καλαμάτα.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και σας ευχαριστούμε και πάλι για την έλευσή σας.

Θερμές ευχές και ευχαριστίες προς όλους τους επισκέπτες μας, καθώς και σε κάθε παριστάμενο. Είθε η Παναγία Υπαπαντή να μας σκεπάζει με τη χάρη Της.

Σας ευχαριστώ».

 

83768178 1280254248825113 7472106522139426816 n

 

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος είπε τα εξής: «Σας ευχαριστώ θερμώς για την πρόσκλησή σας να συνεορτάσουμε, και φέτος, την Μεγάλη Εορτή της Πολιούχου της Καλαμάτας, της Υπαπαντής του Σωτήρος.

Επιτρέψατέ μου να ξεκινήσω από την ευχή που έστειλα σήμερα το πρωί, αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και πριν την Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου: «Εύχομαι η Πολιούχος της Καλαμάτας, η Υπεραγία Θεοτόκος, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να φωτίζει τον δρόμο μας ως Λαού και ως Έθνους, να καθοδηγεί τα βήματά μας και να μας εμπνέει ώστε υπό όρους αρραγούς ενότητας να υπερασπιζόμαστε, στο ακέραιο, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και να κατακτήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει κατά το παράδειγμα των Προγόνων μας και κατά τις Παρακαταθήκες της ανυπέρβλητης Εθνικής μας Κληρονομιάς».

Στην συνέχεια οφείλω να εκθέσω, όπως το πράττω πάντοτε κατά την αποστολή μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τις Εθνικές μας Θέσεις για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργήσει η ιταμή τουρκική προκλητικότητα, η οποία παραβιάζει ανενδοιάστως κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι η προκλητικότητα αυτή δεν θα περάσει. Οι εξίσου προκλητικές φαντασιώσεις της περί του, δήθεν, δικαίου του ισχυρού θα συντριβούν μπροστά στην ακατάβλητη βούληση και δύναμη των Ελλήνων να επιβάλουν, με κάθε νόμιμο μέσο, την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα υπερασπισθούμε το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, που είναι Έδαφος, Σύνορα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπ’ αυτό το πνεύμα καθιστούμε επίσης σαφές προς την Τουρκία -αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση- ότι η Εθνική μας Κυριαρχία, υφ’ όλες τις εκφάνσεις της, είναι κατά πάντα αδιαπραγμάτευτη, και μάλιστα ενώπιον οιουδήποτε Forum. Επέκεινα, «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν στο Αιγαίο. Το Διεθνές Δίκαιο, και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay 1982 -το οποίο δεσμεύει πλήρως την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης- καθορίζει επακριβώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται λοιπόν ν’ ανεχθεί οιαδήποτε παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας και οιαδήποτε προσβολή της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι το λεγόμενο «Μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν είναι απλώς άκυρο αλλά παντελώς ανυπόστατο, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και δεν δημιουργεί κανένα έρεισμα διαπραγμάτευσης. Και αυτή δεν είναι θέση μόνο της Ελλάδας αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σημείο δε αυτό έχω χρέος να υπενθυμίσω και τα εξής:

Πρώτον, προς την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι πρέπει να γνωρίζει, όπως ήδη εξέθεσα, πως ο αγώνας της Ελλάδας αφορά και δικά της ζωτικά θέματα, ιδίως ως προς το Έδαφος, τα Σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Άρα πρέπει ν’ αντιδρά αναλόγως και δυναμικώς απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία, πολλώ μάλλον όταν η ανοχή της αυθαιρεσίας αυτής θα δημιουργούσε και ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο ως προς την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακινδύνευε να βρει μπροστά της και σε κάθε άλλη περιοχή των Θαλασσίων Συνόρων της.

Και, δεύτερον, προς τις ΗΠΑ, ότι έχουν χρέος ν’ αναγνωρίζουν εμπράκτως, απέναντι σε μια Τουρκία που «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας», πως η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει σταθερός και συνεπής Σύμμαχος, και σε διμερές επίπεδο και σ’ επίπεδο ΝΑΤΟ. Άρα, έχουν χρέος ν’ αντιδράσουν αναλόγως και εμπράκτως όταν η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, με πρόσφατο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς για την υποδοχή και την φιλοξενία και εύχομαι Χρόνια Πολλά».

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud