Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Από 9 έως 13 Οκτωβρίου 2019 ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας

Ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας – 2019, υποδέχεται η μεσσηνιακή πρωτεύουσα την προσεχή εβδομάδα. Ο Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών θα ξεκινήσει την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 13 του μήνα, με πλήθος εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, στις οποίες οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν χορωδίες υψηλού επιπέδου από πολλές χώρες του κόσμου, καθώς και ελληνικές και, μάλιστα, πολλά Καλαματιανά χορωδιακά σχήματα.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΙ ΑΥΤΟΣ
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ»

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι πρόκειται για «μία εκδήλωση, που έρχεται ως συνέχεια των πολύ μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που γίνονται στην πόλη μας, μία εκδήλωση που προβάλλει την πόλη μας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι μία εκδήλωση που έχει παρελθόν, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί δύο μεγάλες διαγωνιστικές διαδικασίες το 2015 και το 2017, κατά κοινή ομολογία με μεγάλη επιτυχία, διαθέτει δυναμικό παρόν, καθώς φέτος συμμετέχουν 38 χορωδίες και περισσότεροι από 1.200 χορωδοί και συνοδοί από 15 χώρες, όπως και Φιλαρμονικές, ενώ βέβαια έχει και λαμπρό μέλλον». Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Interkultur, το συνδιοργανωτή του Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, «που έχει επιλέξει εδώ και χρόνια να συνεργαστεί με το Δήμο μας», ενώ επίσης απηύθυνε ευχαριστίες προς «τους εθελοντές, τους υπαλλήλους του Δήμου που έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και, στο πρόσωπο του κ. Ηλιόπουλου, προς την οργανωτική επιτροπή». Ο Θ. Βασιλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών «θα είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την πόλη μας».

 

Θ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «ΡΙΖΩΝΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ»

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι «είναι ένα πραγματικά πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο γίνεται στην πόλη μας. Έχει ξεκινήσει να ριζώνει καλά, διότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο χορωδιών και χορωδών από την Ελλάδα, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό φαίνεται από τις συμμετοχές, τις οποίες έχουμε κάθε δύο χρόνια. Χορωδίες από διάφορα μέρη του κόσμου, από την Κίνα, από τη Ρωσία, από την Ευρώπη, έρχονται στην Καλαμάτα».
Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι «το Φεστιβάλ της Καλαμάτας έχει πια καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χορωδιακής μουσικής», προσθέτοντας ότι «από πλευράς Δήμου και «Φάρις», η οργανωτική επιτροπή δουλεύει πάρα πολλούς μήνες, σε συνεργασία με την Interkultur και πιστεύουμε ότι είναι όλα έτοιμα. Έχουμε μία πολύ μεγάλη συμμετοχή από εθελοντές και από το προσωπικό του Δήμου, που θα βοηθήσουν στην υποδοχή των χορωδιών και στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Κάθε χορωδία θα έχει τον συνοδό της, ο οποίος θα την συνδράμει στην καθημερινότητά της στην πόλη».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «σε διάφορα σημεία της πόλης θα γίνει ο σχετικός στολισμός, έτσι ώστε να έχουμε ένα εορταστικό κλίμα, όπως άλλωστε αρμόζει».

 

ΣΤΑΘΗΣ ΓΥΦΤΑΚΗΣ: «Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η πόλη της Καλαμάτας έχει πλέον κατακτήσει τη θέση της στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι και είναι θέμα όλης της πόλης, όχι μόνο του Δήμου ή της «Φάρις», των ανθρώπων που εργάζονται σκληρά για οτιδήποτε συμβαίνει πολιτιστικά στην πόλη μας, και μιλώ ακόμα και για τους ιδιωτικούς φορείς και τους συλλόγους, είναι λοιπόν υπόθεση όλης της πόλης ο Διαγωνισμός Χορωδιών. Από την εμπειρία μας βλέπουμε ότι όποια χορωδία έχει έρθει στην Καλαμάτα και έχει περάσει καλά, προτείνει την Καλαμάτα και σε άλλες χορωδίες.
Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, για να έχουμε συνεχώς ανθρώπους που έρχονται και ανανεώνουν την πόλη μας και οικονομικά και πολιτισμικά, όλοι να συμμετέχουν και όλη η πόλη να γιορτάζει».
Ο κ. Γυφτάκης είπε ότι «από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνονται πάρα πολλές συναυλίες, διαγωνισμοί, δράσεις σε ανοιχτούς χώρους όπως στην Κεντρική Πλατεία, στην προκυμαία, η μεγάλη παρέλαση που θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα, έτσι ώστε όλη η πόλη να φορέσει τα γιορτινά της και να υποδεχθεί τους εκατοντάδες χορωδούς από όλον τον κόσμο». Η μεγάλη πλειονότητα των εκδηλώσεων θα είναι δωρεάν, καθώς εισιτήριο θα έχουν μόνο η συναυλία gala το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου και ο διαγωνισμός για το Μεγάλο Βραβείο, το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου.
Ο κ. Γυφτάκης ευχαρίστησε τον αρχιμουσικό της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας Κώστα Νικολέα, «ο οποίος φρόντισε να έχουμε την φημισμένη μπάντα της Αεροπορίας και το Σάββατο το απόγευμα στην παρέλαση αλλά και την Κυριακή το πρωί. Είναι μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη μπάντα στην Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα συμμετάσχει στην παρέλαση αλλά την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα κάνει και εντυπωσιακούς σχηματισμούς στην πλατεία της πόλης και μία πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία».

 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Τέλος, ο κ. Γυφτάκης γνωστοποίησε ότι «το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ήδη κυκλοφορήσει. Διατίθεται αυτή τη στιγμή στο Πνευματικό Κέντρο και την επόμενη εβδομάδα και στο Μέγαρο Χορού. Όποιος θέλει, μπορεί να βρει στο πρόγραμμα όλες τις πληροφορίες σχετικά και με τους διαγωνισμούς και με τα κονσέρτα φιλίας και με τις χορωδίες και με τους χώρους.
Πιστεύουμε ότι όποιος από σας θελήσει να έρθει να παρακολουθήσει αυτές τις δραστηριότητες, θα γεμίσει η ψυχή του και θα του προσφέρει μία ανάταση, γιατί αυτός είναι και ο ρόλος της μουσικής στη ζωή μας».
Από την Καλαμάτα θα μετάσχουν η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων, 3 χορωδίες από το Δημοτικό Ωδείο: η Νεανική, η Παιδική και το Μελίφωνο, οι χορωδίες του «Ορφέα» και της «Αρμονίας», καθώς και 2 χορωδίες από το Μουσικό Σχολείο, η χορωδία των μαθητών και εκείνη των αποφοίτων. Ο κ. Γυφτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μία χορωδία από την Καλαμάτα θα περάσει στο Διαγωνισμό για το Μεγάλο Βραβείο.

 

ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ!

Ο μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας Κώστας Νικολέας έκανε γνωστό ότι πέραν της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας θα συμμετάσχουν Φιλαρμονικές από το Νομό Μεσσηνίας, η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης και η Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι Φιλαρμονικές θα μετάσχουν στην παρέλαση των χορωδιών το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.
Η Φιλαρμονική της Καλαμάτας θα δώσει συναυλία την Παρασκευή 11 του μήνα στην πλατεία Αγίων Αποστόλων και ώρα 20:30, ενώ η μπάντα της Αεροπορίας θα παρουσιάσει σχηματισμούς, που παρουσίασε και στο πλέον πρόσφατο Φεστιβάλ όπου έλαβε μέρος, στη Γαλλία, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου και, ακολούθως, μία συναυλία με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιέχει αποσπάσματα από άριες, όπερες και οπερέτες, με καλλιτέχνες συνεργαζόμενους, που είχαν σχέση με την Καλαμάτα.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech