Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος στο Δημαρχείο

 Το Δημαρχείο επισκέφθηκε, σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη, όπου συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Ε. Νίκα, τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο, Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη και τον εκπρόσωπο της Δημάρχου Οιχαλίας Κώστα Δημητρακόπουλο. Παρόντες ήταν, επίσης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλαμάτας και Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο κοινής σύσκεψης, έγινε εκτενής ανασκόπηση της κατάστασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στους Δήμους της Μεσσηνίας, τέθηκαν στον Υπουργό ζητήματα και ιεραρχήθηκαν προτεραιότητες αναφορικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να συντελεσθούν, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει με πράξεις την Αυτοδιοίκηση.

 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ
Π. ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Μετά τη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας είπε στους δημοσιογράφους τα εξής: «Θερμά ευχαριστώ τον Υπουργό Εσωτερικών για την παρουσία του στην Καλαμάτα, στη Μεσσηνία.
Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση πριν από λίγο, κράτησε και αρκετή ώρα, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, ο Νομός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είμαι απολύτως ευχαριστημένος από τις απαντήσεις, τις οποίες έλαβα και από τη στήριξη, η οποία θα υπάρξει από τον Υπουργό Εσωτερικών και από την Κυβέρνηση συνολικά, όσον αφορά στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Δήμοι και ως Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Θα είναι δίπλα μας ο Υπουργός και εμείς θα είμαστε δίπλα του. Το έργο, το οποίο έχει να κάνει, είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό, για την αναδιοργάνωση του Κράτους. Εμείς και με το λόγο και με το έργο μας και με τις προτάσεις μας και με τις διαφωνίες μας, όπου πρέπει, αυτή την προσπάθεια θα την στηρίξουμε».
Ο Π. Νίκας προσέφερε στον Π. Θεοδωρικάκο γλυπτό, το οποίο αναπαριστά λεπτομέρειες της σφραγίδας της Επαρχιακής Δημογεροντίας Καλαμάτας, δηλαδή του πρώτου Δήμου Καλαμάτας, το 1830, ένα βιβλίο των Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας για την ιστορική διαδρομή της Καλαμάτας από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, καθώς και τοπικά προϊόντα.

 

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ
ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε τα ακόλουθα: «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ το Δήμαρχο Καλαμάτας και εκλεγμένο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον κ. Νίκα, καθώς και όλους τους αγαπητούς φίλους Δημάρχους του Νομού Μεσσηνίας και, φυσικά, τους Βουλευτές που παρέστησαν και τον κ. Χαρίτση, που δεν ήταν σήμερα μαζί μας και ο οποίος συνδράμει κι εκείνος στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν.
Θέλω να μεταφέρω στους πολίτες της Καλαμάτας, ολόκληρης της Μεσσηνίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου δύο βασικά μηνύματα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Το πρώτο είναι ότι η Κυβέρνησή μας θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις τους εκλεγμένους Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Δεν σκοπεύουμε να χωρίσουμε τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες ανάλογα με το ποιο κόμμα τους έχει υποστηρίξει.

 

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ»

Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε, οι πολίτες κάνουν στις εκλογές τις επιλογές τους και αναθέτουν τα καθήκοντα του Δημάρχου, του Περιφερειάρχη ή του Πρωθυπουργού της χώρας σε εκείνους που έχουν επιλέξει για την επόμενη τετραετία.
Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η Μεσσηνία είναι ασφαλώς από τους Νομούς της χώρας που βρίσκονται μπροστά, που άντεξαν πολύ καλύτερα μέσα στην δεκαετή κρίση. Πολλά πράγματα έχουν παίξει ρόλο σε αυτό. Πιστεύω ότι παράγοντας σημαντικός ήταν αναμφίβολα η ιδιωτική πρωτοβουλία. Η εμβληματική επένδυση Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, χωρίς καμιά αμφιβολία, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.
Σίγουρα έχει παίξει ρόλο ο δρόμος που φτάνει μέχρι την Καλαμάτα και την έχει βγάλει από την απομόνωση και τη χρονική υστέρηση για να έρθει κανείς στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ένα έργο που έχει τη σφραγίδα Κυβερνήσεων της ΝΔ της περιόδου 2004-2009 με Υπουργό τον κ. Σουφλιά.
Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια η Καλαμάτα είχε την τύχη να έχει έναν Δήμαρχο με ένα πολύ σοβαρό, δημιουργικό έργο, τον Παναγιώτη Νίκα, και γι’ αυτό, άλλωστε, επιβραβεύτηκε τόσες φορές από τους πολίτες.

 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ,
ΟΔΟΠΟΙΪΑ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ

Ερχόμαστε, όμως, σήμερα στους πολίτες της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας να πούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθούν πολύ περισσότερο οι υποδομές. Η Μεσσηνία, για να πάει μπροστά, πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξή της, η οποία συνδέεται κυρίως με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Θα κάνουμε τα πάντα – μαζί με την Περιφέρεια, γιατί ο κ. Νίκας έχει τον πρώτο λόγο -για να λυθεί οριστικά, μέσα σε αυτήν την τετραετία, το πρόβλημα των απορριμμάτων. Να γίνει πράξη η σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν μια σειρά εκκρεμότητες, τις οποίες ο κ. Περιφερειάρχης θα τις αντιμετωπίσει και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σε συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τους Δήμους.
Από εκεί κι ύστερα, η σύσκεψή μας με τους Δημάρχους ήταν πάρα πολύ δημιουργική. Καταγράψαμε όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα. Θα βρεθούμε δίπλα στους Δήμους, να τους υποστηρίξουμε με μελέτες, με ενίσχυση των διοικητικών και οργανωτικών υποδομών τους, ειδικά σε περιοχές της Μεσσηνίας που υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη γι’ αυτό, γιατί δεν είναι ισόρροπα παντού τα πράγματα, ώστε βασικά θέματα που έχουν σχέση με τις υποδομές της οδοποιΐας, της ύδρευσης και των βιολογικών καθαρισμών μέσα σε αυτή την τετραετία να βρουν τη λύση τους.
Γνωρίζουμε καλά τα προβλήματα και είμαστε εδώ για να αποδείξουμε στους Έλληνες ότι το Κράτος υπάρχει, είναι ισχυρό, είναι σεβαστό και θα δουλέψει για λογαριασμό όλων των πολιτών χωρίς καμία εξαίρεση».

 

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη συνέχεια, ο Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε δε τα εξής κατόπιν ερωτήσεως για τις μεταβολές
στον «Κλεισθένη» και το ενδεχόμενο να λάβει η Κυβέρνηση αποφάσεις για γενικότερες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση: «Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών και προχωρήσαμε σε αυτές τις αλλαγές, γιατί αν δεν τις είχαμε πραγματοποιήσει, σήμερα θα ήμασταν μαζεμένοι εδώ για να μαζεύουμε τα συντρίμμια της Αυτοδιοίκησης. Δεν προβλέπονταν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, που εσείς οι πολίτες εκλέξατε, να έχουν πλειοψηφία ούτε στα Συμβούλια, ούτε στις Επιτροπές που αποφασίζουν για τα ζητήματα του Δήμου και της Περιφέρειας. Υπήρχε θετική ανταπόκριση (σ.σ. από τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες).
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο θέμα, μέσα στο χειμώνα που έρχεται ετοιμάζουμε μια νέα, ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να απλοποιήσουμε πλήρως όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ξέρουν όλοι, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και κυρίως οι πολίτες ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, των Δήμων και του κεντρικού Κράτους. Να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει και η χαοτική κατάσταση, για να μπορούν οι πάντες να υπηρετήσουν τους πολίτες πιο λειτουργικά και πιο αποτελεσματικά.

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ
ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

Και, φυσικά, μέσα σε αυτό το νομοθέτημα θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης. Η Κυβέρνησή μας είναι απολύτως αποφασισμένη να καταργήσει την απλή αναλογική, η οποία οδηγεί σε αυτή την κατάσταση που περιέγραψα προηγουμένως και να φέρει ένα εκλογικό σύστημα, που να διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στους Δήμους και στις Περιφέρειες».

Μετά το πέρας των δηλώσεών του, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στο Δημαρχείο από τον Π. Νίκα και τον Θ. Βασιλόπουλο, έμαθε για την τεχνολογική πρωτοπορία (γεωθερμία, ψηφιακά συστήματα πληροφόρησης κ.ά.) που ενσωματώνει το κτήριο και συνομίλησε με υπαλλήλους.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech