Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Φόρος τιμής στα θύματα και τους αγνοουμένους της Κύπρου στις 21 Ιουλίου 2019

Συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από το καλοκαίρι, κατά το οποίο τα στρατεύματα της Τουρκίας εισέβαλαν στην Κύπρο κι ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές της εισβολής. Το 1974, αξιωματικοί και στρατιώτες από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία εναντιώθηκαν με τα όπλα στους εισβολείς του «Αττίλα» και ορισμένοι απ’ αυτούς έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση του Ελληνισμού, ενώ άλλοι αγνοούνται.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 και ώρα 10.00 π.μ., ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Ιερό Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν στην Κύπρο το 1974.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε τελετή στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (Διοικητήριο), στην οποία αναγνώσθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων από κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».


Π. ΝΙΚΑΣ: «ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ
ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΜΑΣ»

Μετά την ανάγνωση της ευχής υπέρ των αγνοουμένων, ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, στο πλαίσιο του οποίου ανέφερε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν από τότε, σαν να ήταν χθες, όταν συνέβησαν όλα αυτά. Σ’ αυτούς τους δύο μήνες, εκείνες τις αποφράδες ημέρες για τον Ελληνισμό, είχαμε τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες ή και χιλιάδες τραυματίστηκαν, ήρωες όλοι τους! Χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν, ένα από τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα ανάλογα με τον πληθυσμό της νήσου.
Αυτή η τραγωδία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Σκεφτόμαστε αυτούς που έφυγαν, αυτούς που αγνοούνται, τις οικογένειές τους πίσω, 45 χρόνια με την ελπίδα - να διαψεύδονται οι ελπίδες, να αγωνίζονται οι οικογένειες, να κλαίνε, να μάχονται».
Ο Π. Νίκας ζήτησε «να αναβαθμίσουμε όλοι τον πατριωτισμό μας. Είναι η μόνη μας ελπίδα απέναντι στην Τουρκική απειλή. Πατριωτισμός σημαίνει να είμαστε ενωμένοι, να ξέρουμε την ιστορία μας, να ξέρουμε τα δίκαια του Ελληνισμού, να είμαστε δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις και ενωμένοι - αν χρειαστεί - να δώσουμε την απάντηση, να δώσουμε ένα τέλος στις τραγωδίες που έχουν συμβεί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή».
Κατόπιν, μίλησε ο Παύλος Μπουζιάνης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, του οποίου την ομιλία μπορείτε να δείτε εδώ.
Πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια η εκφώνηση των ονομάτων των Μεσσηνίων αγνοουμένων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Την εκδήλωση στο Ηρώον κάλυψε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech