Λαμπρή παρέλαση με χιλιάδες λαού τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Χιλιάδες Καλαματιανών, Μεσσηνίων και επισκεπτών παρακολούθησαν τη λαμπρή παρέλαση στην Καλαμάτα, που έγινε στις 25 Μαρτίου 2019 με την ευκαιρία της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ τη συμμετοχή του κόσμου διευκόλυνε ο θαυμάσιος καιρός.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού τελέσθηκε δοξολογία και, κατόπιν, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώον της Πλατείας 23ης Μαρτίου.
Στη συνέχεια, εν σώματι οι επίσημοι μετέβησαν στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Την Κυβέρνηση στον εορτασμό εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας κάλυψε, όπως κάθε χρόνο, την εκδήλωση, δίδοντας ρυθμό στα παρελαύνοντα τμήματα. Συμμετείχαν, επίσης, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής, που άνοιξε την παρέλαση και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

parelasi 14

parelasi 24

Υπό τους ήχους εμβατηρίων, τα τμήματα Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, των οποίων πολλά μέλη ήταν ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και εκείνα των Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων με τις πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες, πολλές από τις οποίες είναι σωστά καλλιτεχνήματα, όπως και αντιπροσωπείες κοινωφελών Σωματείων, παρήλασαν τιμώντας τους Ήρωες του 1821 και αποσπώντας δίκαια το χειροκρότημα. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στην παρέλαση οι πυροβολισμοί στον αέρα με αντίγραφα όπλων του 1821. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο συμμετέχουν περισσότεροι Σύλλογοι.

parelasi 28

Την παρέλαση έκλεισαν ένοπλα τμήματα του 9ου Συντάγματος Πεζικού και των Δυνάμεων Άμυνας – Φρούρησης της 120 ΠΕΑ, με επικεφαλής τις Πολεμικές Σημαίες.
Μετά το πέρας της παρελάσεως, ο Δήμαρχος δήλωσε τα εξής: ««Να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, να είμαστε υπερήφανοι ως Μεσσήνιοι, γιατί από ΄δώ ξεκίνησε η Επανάσταση, με την Απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου και εδώ ολοκληρώθηκε η Επανάσταση, υπογράφηκε η ελευθερία της Ελλάδος, με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Δυστυχώς, η διαπίστωση σήμερα δεν είναι η καλύτερη. Δεν είμαστε αντάξιοι των αγωνιστών του ΄21. Ας αφήσουμε τα μεγάλα λόγια και τις φανφάρες! Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει όλοι εμείς, που κατέχουμε δημόσια αξιώματα ή θα έχουν δημόσια αξιώματα κάποιοι άλλοι αύριο, να φανούμε αντάξιοι αυτών των αξιωμάτων, να σταθούμε όρθιοι και να βοηθήσουμε, ώστε ο λαός μας να πορευτεί όχι μόνο στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και στο δρόμο της συνειδητοποίησης των κινδύνων που υπάρχουν για την πατρίδα μας.
Χρόνια πολλά για την ημέρα! Να υπάρχει πατριωτισμός σε όλους μας και πατριωτισμός σημαίνει γνώση της ιστορίας, υπεύθυνη στάση, φροντίδα για την πατρίδα, όχι κλοπή του δημοσίου χρήματος».

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud