Παρά το κρύο, πλήθος κόσμου στον εορτασμό των Θεοφανείων 2019

Παρά το δριμύ ψύχος και τα χιόνια στα βουνά δίπλα στην Καλαμάτα, χιλιάδες πολιτών, από την πόλη και την περιοχή της, καθώς και επισκέπτες, κατέκλυσαν τους προβλήτες του λιμένα Καλαμάτας για τον Αγιασμό των υδάτων, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019. Η τελετή αυτή ακολούθησε την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, καθώς και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς.

DSC 0263 Medium

Την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας. Στις ιερές τελετές σ' αυτόν το Ναό παρέστησαν ο Δήμαρχος, Βουλευτές και πρώην Βουλευτές του Νομού, άλλοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

DSC 0300 Medium

Αφού ολοκληρώθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στο Ναό της Αναλήψεως, σχηματίσθηκε πομπή, στην κεφαλή της οποίας τέθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ άνδρες του Λιμενικού κρατούσαν την εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού. Η πομπή, μέσω της οδού Αναλήψεως, κατέληξε στην προκυμαία μπροστά στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

DSC 0315 Medium

Εκεί, επιβιβάσθηκαν στο σκάφος «Αρχάγγελος» της Πολεμικής Αεροπορίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι. Το πλοίο έπλευσε σε μικρή απόσταση από την προκυμαία, ενώ παρέπλεαν τιμητικά το περιπολικό του Λιμεναρχείου και πολλά άλλα σκάφη.

 DSC 0318 Medium

Οι υπόλοιποι επίσημοι προσκεκλημένοι ανήλθαν σε υπερυψωμένη εξέδρα που είχε τοποθετηθεί στην προκυμαία για την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιασμό των υδάτων. Μπροστά από την εξέδρα πήραν θέση οι θαρραλέοι κολυμβητές και κολυμβήτριες που επιχείρησαν να πιάσουν το Σταυρό, 24 τον αριθμό.

DSC 0372 Medium

Όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έψαλε για τρίτη φορά το τροπάριο «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε» και έριξε επίσης για τρίτη φορά το Σταυρό στο νερό, οι κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν το Ιερό Σύμβολο.

DSC 0395 Medium

Το Σταυρό έπιασε ο Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος του Ιωάννη, μαθητής της Β΄ τάξης στο Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας και αθλητής του πόλο. Αφού τον προσέφερε στους υπολοίπους κολυμβητές για να τον ασπασθούν, τον παρέδωσε στο Μητροπολίτη, λαμβάνοντας ως δώρο ένα σταυρό.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τιμές απέδωσε απόσπασμα από την 120 ΠΕΑ.
Τέλος, με πομπή, η Ιερή Εικόνα της Βαπτίσεως επανήλθε στο Ναό της Αναλήψεως, όπου οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των τελετών, ο Δήμος Καλαμάτας διένειμε δίπλες στους πολίτες, προσφορά του ζαχαροπλαστείου του Κώστα Λυκοτραφίτη.

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud