Γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ για τα κατολισθητικά φαινόμενα

Με κατεπείγον έγγραφό του προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμαρχος ζητεί την ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, ώστε να συνταχθεί από το ΙΓΜΕ γνωμοδότηση σχετικά με την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε Τοπικές Κοινότητες του Ταϋγέτου και να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Ο Π. Νίκας επισημαίνει πως «εμφανίζονται κατολισθητικά φαινόμενα σε πολλά σημεία των Τοπικών Κοινοτήτων Αλαγονίας, Πηγών, Αρτεμισίας του Δήμου Καλαμάτας, με αποτέλεσμα μετά από βροχοπτώσεις να κατολισθαίνουν τμήματα του οδικού δικτύου και να διακόπτεται η επικοινωνία των οικισμών», ενώ «πρόσφατα, μετά από βροχόπτωση δύο ημερών, είχαμε κατολισθητικά φαινόμενα σε δεκατρία σημεία του οδικού άξονα που συνδέει τα χωριά Αρτεμισία, Πηγές, Αλαγονία και Μαχαλάς, Νέδουσα καθώς και σε σημεία εντός οικισμού».
Ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι «τα σημεία είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή των τοπικών Κοινοτήτων Αλαγονίας και Πηγών, δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένα, αλλά θα υποδειχθούν επιτόπου από παράγοντες του Δήμου μας», ενώ έχει πληγεί κυρίως ο οδικός άξονας Αρτεμισίας – Πηγών - Αλαγονίας – Νέδουσας. Η εκδήλωση των φαινομένων έγινε κατά το χρονικό διάστημα 10 έως 13 Ιανουαρίου 2019 μετά από έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις και τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη.
Στο έγγραφο επισυνάπτεται αναφορά κατοίκων της Τ.Κ. Αλαγονίας, φωτογραφίες και δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου.

103_0206_Medium.JPG

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud