Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 20 Δεκεμβρίου 2018

Στην 33η/2018 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:00, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε αποφάσεις επί 64 θεμάτων, εκ των οποίων 14 εκτός ημερησίας διατάξεως.

Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι τα εξής:

 

ΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ
ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ

Εγκρίθηκε το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και του Δήμου Καλαμάτας για τη λειτουργία ενός κινητού σταθμού μέτρησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ). Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας παραχωρεί στο Δήμο Καλαμάτας – καθώς και σε άλλους 3 Δήμους – έναν κινητό σταθμό, με σκοπό τη διενέργεια των μετρήσεων της στάθμης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου εντός των ορίων του Δήμου.
Επισημαίνεται ότι το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων αποτελεί έργο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία είναι ο φορέας λειτουργίας του έργου. Η πρωτοβουλία αυτή της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια εισαγωγής των νέων ασύρματων τεχνολογιών και του 5G στη χώρα μας, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, προς όφελος αυτών και με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους κανόνες πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

 

WiFi4EU

wi-fi-

Έγιναν αποδεκτοί οι όροι χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μηχανισμού «ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (CEF) – WiFi4EU» για τη δράση με τίτλο «WiFi4EU – Προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες». Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 15.000 €, με στόχο τη στήριξη της παροχής δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε κλειστούς ή υπαίθριους δημόσιους χώρους. Τα χρήματα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης ενός εντελώς νέου δημόσιου δικτύου Wi-Fi, καθώς και για την αναβάθμιση ή την επέκταση της κάλυψης υφισταμένων δικτύων. Η εγκατάσταση των δικτύων δε θα επικαλύψει υφιστάμενες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεάν παροχές με παρόμοια χαρακτηριστικά.

 

ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ

ypapanth

Το Σώμα παρέσχε έγκριση σχετικά με τη σύναψη χρησιδανείου με τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας, για την παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος εδαφικής έκτασης συνολικής επιφανείας 5.325,73 τετραγωνικών μέτρων, που αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού. Η έκταση αυτή είναι αναγκαία για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής.
Επίσης, εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πρόσκλησης με αριθμό ΟΠΣ ΕΣΠΑ 3312 / 30.10.2018 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Πελοποννήσου του ΕΣΠΑ, όσον αφορά στο έργο «Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας – Γ΄ φάση (πλατεία Υπαπαντής), προϋπολογισμού 1.680.200 ευρώ με το ΦΠΑ. Η μελέτη έχει εγκριθεί με την Απόφαση 789/2018 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στόχος της ανάπλασης είναι να αποκατασταθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμισθεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο της πλατείας.
Το σχέδιο της πλακόστρωσης περιλαμβάνει μεγάλα τετράγωνα περίπου 4.50m×4.50m τα οποία οργανώνουν και δίνουν κλίμακα στον χώρο. Αυτά όμως τελειώνουν ακανόνιστα και σε απόσταση προς τα όρια της πλατείας, ώστε να αποφευχθεί ο τονισμός των ακανόνιστων, αλλά και ελαφρώς παραγώνων πλευρών της. Το μάρμαρο που θα καλύπτει αυτά τα τετράγωνα σχήματα θα είναι χρώματος απαλού μπεζ με επιφάνεια αδρή «παλαιάς κοπής».
Τα τετράγωνα πλαισιώνονται από λωρίδες σκουρότερου μπεζ μαρμάρου τύπου Καπανδριτίου κοπανιστό, ώστε να τονίζονται περισσότερο.
Το διάστημα μεταξύ του τετραγωνισμένου σχεδίου και των παραγώνων ορίων της πλατείας θα καταλαμβάνει μια «ουδέτερης έκφρασης» πλακόστρωση σε λωρίδες από μάρμαρο γκρι με χτενιστή επιφάνεια, που θα συμπληρώνει το κενό και θα αναδεικνύει το βασικό σχέδιο.
Μπροστά από την Δυτική (την κεντρική) είσοδο του Ναού και σε άξονα που ξεκινάει από την Νότια είσοδο δημιουργούνται έντονα και συμμετρικά διακοσμητικά μοτίβα που έχουν σκοπό να τονίζουν τις εισόδους του Ναού, καθώς και τις πορείες των διαφόρων Τελετών.
Συμπερασματικά, τα τρία είδη των μαρμάρων που ακολουθούνται από αντίστοιχη διαφοροποίηση της αδρής τους επιφάνειας, στόχο έχουν να δημιουργήσουν μια οργάνωση, η οποία είναι λιτή χωρίς να είναι μονότονη και ταυτοχρόνως είναι κλασική χωρίς να είναι «μεγαλόστομη».
Επισημαίνεται ότι οι αδρές επιφάνειες δεν έχουν μόνον το πλεονέκτημα να μη γλιστρούν, αλλά δεν δημιουργούν και έντονες ανακλάσεις τις ηλιοφώτιστες ημέρες.
Η περιοχή προ της κυρίας εισόδου του Ναού, καθώς και η εν συνεχεία περιοχή, η οποία έχει και τα αγάλματα των αποθανόντων Μητροπολιτών, θα υπερυψωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να τονισθεί το περίγραμμα της κυρίως πλατείας, αλλά και να εμποδίζεται απολύτως η πρόσβαση των αυτοκινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Έναντι των αγαλμάτων θα τοποθετηθούν κτιστά παγκάκια στην πλευρά προς τη νότια οδό, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα μικρή πλατεία, αφιερωμένη στη μνήμη των Ιεραρχών. Η πλατεία αυτή θα αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της πλατείας της Μητρόπολης και του μικρού Ιερού Ναού με το κηπάριο που βρίσκεται δυτικά και θα διαστρωθεί με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδες.
Οι υπάρχουσες διαμορφώσεις ΒΑ πίσω από το Ιερό του Ναού θα παραμείνουν ως έχουν διότι θεωρείται ότι επιλύουν επιτυχώς το πρόβλημα των υψομετρικών διαφορών. Θα γίνει όμως νέα πλακόστρωση με σχιστολιθικές πλάκες στρωμένες σε λωρίδες.
Σε σχέση με το πράσινο προβλέπεται μικρή αύξηση των επιφανειών του, φύτευση μικρών δένδρων στην δυτική πλευρά και 5 μεγάλων αειθαλών δένδρων: ένα στη μικρή πλατεία Ιεραρχών και τέσσερα στη βορινή πλευρά, ώστε να μην εμποδίζουν την προοπτική της πλατείας από τους διερχόμενους. Στη νότια πλευρά του Ναού, σε συγκεκριμένες θέσεις, μεταφυτεύονται τέσσερα από τα υπάρχοντα μικρά δένδρα.

 

Η ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

anaplash-plateias-ypapanths Medium

Στην απόληξη της οδού Υπαπαντής υπάρχει μια κλίμακα προς την πλατεία. Αυτή η κλίμακα έχει ως άξονα αναφοράς το Ναό και λόγω αυτού, δημιουργεί μια εσοχή σε σχέση με τις γύρω οδούς, η οποία καταλαμβάνεται συνήθως από αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι ότι για κάθε ανερχόμενο την οδό Υπαπαντής, η προοπτική εικόνα της Μητροπόλεως έχει ως «βάση» τα αυτοκίνητα. Προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου πλατώματος με άξονα αναφοράς την οδό Υπαπαντής, το οποίο καταλαμβάνοντας αυτήν την εσοχή διορθώνει την προοπτική, εμποδίζει την στάθμευση των αυτοκινήτων και διακοσμημένο με μία κρήνη, δημιουργεί πληρέστερα την αίσθηση της εισόδου προς την πλατεία.
Τέλος, σε σχέση με τη στάθμευση προβλέπονται τα εξής, ώστε να υπάρχει και μια «αντιπαροχή» στους κατοίκους της γύρω περιοχής μιας και θα απαγορευθεί η στάθμευση επί της πλατείας.
• Δημιουργία μικρού χώρου στάθμευσης για 15 αυτοκίνητα στην δυτική πλευρά εκτός του χώρου της πλατείας και εκτός εργολαβίας
• Δημιουργία μιας εσοχής για στάθμευση 8 αυτοκινήτων στη νότια και μιας για στάθμευση 15 αυτοκινήτων στην ανατολική πλευρά
• Καθορισμός θέσεων στάθμευσης για έξι λεωφορεία (pullman) στο έναντι πεζοδρόμιο της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ειδικότερα εκείνες που αφορούν στην καλύτερη οργάνωση των θέσεων στάθμευσης.

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΙΝΟ

Το ΔΣ ενέκρινε την κυκλοφορία τουριστικού τραίνου σε ειδική διαδρομή εντός των ορίων της πόλης της Καλαμάτας, κατόπιν αιτήματος ιδιώτη που προγραμματίζει να κυκλοφορήσει αυτό το τραίνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η ειδική διαδρομή τουριστικού τραίνου έχει ως ακολούθως: Αφετηρία Ναυαρίνου ανάμεσα Τσαμαδού & Φαρών - Τσαμαδού – Αναλήψεως – Ψαρών – Λυκούργου- Αρτέμιδος – 23ης Μαρτίου – Υπαπαντής – Χρυσοστόμου Θέμελη (στάση) – Φάριος – Φαρών – Σταδίου (στάση) – 23ης Μαρτίου – Νέδοντος – Κροντήρη (στάση) – Αριστομένους – Μακεδονίας – Ψαρών – Αναλήψεως – Τσαμαδού – Ναυαρίνου (Filoxenia στάση) – Ηρώων – Κρήτης – Φαρών – Ναυαρίνου (Αφετηρία).

 

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

agrotikh-odopoiia

Εγκρίθηκε η τροποποίηση της υπ' αριθμ. 687/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που αφορά αλλαγή στην Τεχνική Έκθεση – Περιγραφή η οποία συνοδεύει την υπ' αριθμ. 90/2018 εγκεκριμένη μελέτη, με τίτλο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιΐας Δήμου Καλαμάτας» με προϋπολογισμό 1.062.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ¨ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ¨ του Υπουργείου Εσωτερικών. Κατόπιν γνωμοδότησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, αφαιρούνται η εργασία διαπλάτυνσης σε δρόμο μήκους 940 μέτρων στην Τοπική Κοινότητα Άνθειας έως τον αρχαιολογικό χώρο και στην Τοπική Κοινότητα Άμφειας οι εργασίες τσιμεντόστρωσης σε υφιστάμενους δρόμους μήκους 305 και 153 μέτρων, στην περιοχή Αγίας Βαρβάρας, που θα αντικατασταθούν από τους αμέσως επόμενους σε προτεραιότητα δρόμους, αντίστοιχης επιφάνειας, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή Σφήνα (τσιμεντόστρωση δρόμων 55 και 305 μέτρων) και στην περιοχή Μπαλαίϊκα (τσιμεντόστρωση δρόμου 98 μέτρων).

 

ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Το ΔΣ παρέσχε έγκριση όσον αφορά στην υπ' αριθμ. 109/2018 μελέτη του έργου «Διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», προϋπολογισμού 168.500 € με ΦΠΑ. Η μελέτη συντάχθηκε προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι οι μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας για ηλικιωμένα άτομα που δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια) και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.
Η μελέτη αφορά σε εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης του δημοτικού κτηρίου της οδού Θουκυδίδου 2, καθώς το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων θα χωροθετηθεί στο ισόγειο του κτηρίου αυτού. Με την παρέμβαση αυτή εξασφαλίζεται η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφισταμένων χώρων του ισογείου του εν λόγω κτηρίου, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο περιβάλλον για τη φιλοξενία ηλικιωμένων ατόμων. Το Κέντρο θα διαθέτει αίθουσα υποδοχής, αναψυχής και συγκέντρωσης, γραφείο νοσηλευτικής υπηρεσίας, χώρο ανάπαυσης με πέντε κλίνες, παρασκευαστήριο γεύματος και προγεύματος, ειδικό χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης, καθώς και χώρους υγιεινής, μεταξύ των οποίων ένας χώρος με ντουσιέρα ειδικής διαμόρφωσης, ώστε να εξυπηρετούνται άτομα με κινητικά προβλήματα, καθώς και 5 WC, ενώ ήδη υφίσταται χώρος WC διαμορφωμένος για άτομα με αναπηρία.
Σκοπός των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και η διατήρηση φυσιολογικής κοινωνικής και εργασιακής ζωής των μελών του οικογενειακού και συγγενικού τους περιβάλλοντος που ασχολούνται με τη φροντίδα των ατόμων αυτών. Επίσης, επιδιώκεται η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, η εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με το ηλικιωμένο άτομο, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και, τέλος, η υποστήριξη προς τους ηλικιωμένους, ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

 

 

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud