Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στο Δημαρχείο

Το Δημαρχείο επισκέφθηκε, σήμερα Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ο Πρέσβης της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, συνοδευόμενος από στελέχη της Πρεσβείας και συναντήθηκε με το Δήμαρχο. Η συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Πρέσβη, μεταξύ άλλων, για την Καλαμάτα, την κατάσταση στην πόλη και την περιοχή της, καθώς και τις προοπτικές του τόπου μας. Έγινε, επίσης, ανασκόπηση των σχέσεων Καλαμάτας και Σερβίας, με έμφαση στη φιλοξενία που προσέφεραν οι Καλαματιανοί, στο πρόσφατο παρελθόν και σε δύσκολες ώρες για το σερβικό λαό, σε δεκάδες παιδιά σερβικής καταγωγής.

Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος δήλωσε προς τους δημοσιογράφους τα εξής: «Με χαρά και συγκίνηση υποδεχθήκαμε στην Καλαμάτα τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σερβίας. Είναι γνωστοί οι αδελφικοί δεσμοί, οι οποίοι συνδέουν το ελληνικό και το σερβικό έθνος. Κοινοί αγώνες, κοινές αξίες, κοινά ιδανικά! Ο πατριωτισμός είναι το κυρίαρχο αίσθημα και στους δύο λαούς.
Επιπλέον, θέλω να θυμίσω τη μεγάλη μάχη του Απριλίου του 1941, την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου εδώ στην Καλαμάτα πολέμησαν τους Γερμανούς κατακτητές Αγγλοσάξονες, Έλληνες και διάφοροι άλλοι λαοί, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση είχαν στρατιώτες από τη Σερβία, γι' αυτό και θα αναρτηθεί άμεσα και η σερβική σημαία στο χώρο όπου έχουμε κατασκευάσει το μνημείο σε ανάμνηση αυτής της μάχης.
Συνεννοηθήκαμε με τον κύριο Πρέσβη να αρχίσουν οι διαδικασίες ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ της Καλαμάτας και κάποιας περιοχής ή πόλης της Σερβίας. Αυτό θα εξειδικευτεί στο άμεσο μέλλον, ώστε οι σπουδαίες σχέσεις που είχαμε κατά το παρελθόν να επαναληφθούν, μεταξύ δύο λαών που αισθάνονται κυριολεκτικά αδέλφια.
Είναι τιμή η παρουσία του στην πόλη της Καλαμάτας. Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους μαζί με τους Σέρβους. Άριστες αναμνήσεις και πάντοτε οι λαοί μας ήταν κοντά, αγωνίζονταν για τον ίδιο σκοπό».
Ο Δήμαρχος προσέφερε στον Πρέσβη το ανώτερο συμβολικό δώρο, το οποίο δίνεται από την Καλαμάτα: ένα γλυπτό, που απεικονίζει λεπτομέρεια της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας και φέρει το «ριζωμένο σταυρό» και τις λέξεις «Πατρίς και δικαίωμα», καθώς και τοπικά προϊόντα.
Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο κ. Δήμαρχος τα είπε όλα. Ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά να επισκεφτώ την πόλη της Καλαμάτας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το μεγάλο φίλο της Σερβίας, τον κ. Δήμαρχο.
Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Καλαμάτας και μιας πόλης της Σερβίας. Νομίζουμε ότι η αδελφοποίηση είναι πολύ σημαντική διαδικασία.
Θα θέλαμε να έχουμε πιο πολλούς Σέρβους τουρίστες στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τους δύο λαούς πιο κοντά».

DSC_0680_Medium.JPGDSC_0681_Medium.JPGDSC_0682_Medium.JPGDSC_0683_Medium.JPGDSC_0689_Medium.JPGDSC_0697_Medium.JPG

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud