Ψαράκι και στο μέλλον με Ηλία Μαμαλάκη!

Την επιλογή και κατανάλωση ψαριών με υπεύθυνο τρόπο, που θα διασφαλίζει την αειφορία, ώστε να τρώμε ψάρι και στο μέλλον, πρότεινε ο Ηλίας Μαμαλάκης ως λύση στο πρόβλημα μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων. Στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, το Σάββατο 12 Μαΐου 2018, το μήνυμα προς το κοινό ήταν: καταναλώστε ψάρια που έχουν ενηλικιωθεί, ώστε να έχουν αφήσει μερικές χιλιάδες αυγά στις θάλασσες, για να έχουμε ψάρι και του χρόνου!
Η Κεντρική Αγορά, που υπάγεται στο Δήμο Καλαμάτας, υπήρξε το πρωί του Σαββάτου ένας ακόμη σταθμός στο πλαίσιο της εκστρατείας "Fish Forward" του WWF, για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών γύρω από το πρόβλημα της υπεραλίευσης, που μαστίζει τις θάλασσες. Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετείχαν, επίσης, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το ιδιωτικό ΙΕΚ «Ορίζων», ενώ τα ψαρικά προσέφερε η Τασούλα Ιωάννου Φοίφα.
 
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑ
 
DSCN0027 Medium
 
Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι «στην Καλαμάτα έχουμε την καλύτερη Αγορά στην Ελλάδα, γι’ αυτό πρέπει κάθε Τετάρτη και Σάββατο να είμαστε εδώ. Εδώ είναι τα φρέσκα και φθηνά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης». 
Ο Π. Νίκας απηύθυνε ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδίως το WWF, που πέρυσι ανακήρυξε την Καλαμάτα ως την πιο πράσινη πόλη στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό κι εμείς φέτος φυτεύουμε χιλιάδες δένδρα». Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Ηλία Μαμαλάκη, τονίζοντας το γεγονός ότι πολλές φορές έχει ενισχύσει με την παρουσία και το λόγο του την Αγορά της Καλαμάτας.
 
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 
DSCN0043 Medium
 
Ο Γαστροναύτης, αλλιώς γνωστός ως Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, επεσήμανε πως η πιο νόστιμη συνταγή είναι η βιώσιμη, με ψάρια στο σωστό μέγεθος, αλιευμένα με τα σωστά αλιευτικά εργαλεία. Οδηγός μας μπορεί να είναι το Fish Guide του WWF, το οποίο είναι διαθέσιμο για τηλέφωνα με λογισμικό iOS και Android, αλλά και online. Πρεσβευτής της πρωτοβουλίας αυτής είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης
 
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΨΆΡΙΑ!
 
Ο κ. Μαμαλάκης επεσήμανε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η υπεραλίευση, τονίζοντας ότι εάν δεν προσέξουμε, στο μέλλον δε θα έχουμε ψάρια. Μαγείρεψε δε γοπίτσες φρικασέ, τονίζοντας πως η νοστιμιά είναι στα μικρά και άγνωστα ψάρια.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι καθώς ετοίμαζαν τα τηγάνια για τη δημιουργία της συνταγής, ο Γαστροναύτης ζήτησε από τον Ηλία Μαμαλάκη τη γνώμη του σχετικά με τα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας από κορωναίϊκη ποικιλία κι αυτός απάντησε πως η Μεσσηνία έχει τα κορυφαία λάδια της Ελλάδος, ακόμα και σε σχέση με εκείνα της Κρήτης, που είναι η πατρίδα του. 
Στη συνέχεια, οι μαθητές του ιδιωτικού ΙΕΚ «Ορίζων» τηγάνισαν γαύρο και κέρασαν τον κόσμο.
 
ΤΣΙΠΣ …ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΑ!
 
DSCN0075 Medium
 
Τέλος, ο Ηλίας Μαμαλάκης, κατόπιν παράκλησης του Γαστροναύτη, παρουσίασε το αναπάντεχο σνακ! Το ετοίμασε αφαιρώντας τις ραχοκοκκαλιές από 10 γαυράκια, τις οποίες στη συνέχεια αλεύρωσε και τηγάνισε για μερικά δευτερόλεπτα. Το κοινό δοκίμασε και απεφάνθη ότι επρόκειτο για …τσιπς διαφορετικού είδους! Ο κ. Μαμαλάκης τόνισε ότι ιδίως οι κυρίες άνω των 50 ετών θα πρέπει να τρώνε τα μικρά ψάρια με τη ραχοκοκκαλιά, για να παίρνουν ασβέστιο.
 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud