Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

2η Αγροτική Έκθεση - Εγκαίνια με πολύν κόσμο

Με πολλήν επιτυχία και παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 24 Αυγούστου τα εγκαίνια της 2ης Εκθέσεως «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013», που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, με σκοπό να προβάλει τα υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικά μας προϊόντα, το γαστρονομικό πολιτισμό της Μεσσηνίας, καθώς και να θυμίσει στους παλιότερους και να κάνει γνωστές στους νεότερους τις αγροτικές εργασίες και πρακτικές του – όχι και τόσο μακρινού – παρελθόντος.

Αυτό που διαφοροποιεί την Έκθεση αυτή από άλλες ομοειδείς, τόνισε ο Δήμαρχος κατά το σύντομο χαιρετισμό του, είναι πως προβάλλει τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας. Πρόκειται για τα συστατικά στοιχεία του λαού μας που τον βοήθησαν να επιβιώσει στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις αρετές της εργατικότητας, της αυτάρκειας και της λιτότητας. Ο Δήμαρχος επεσήμανε, ακόμη, ότι παλιότερα η χώρα μας πέρασε πολλές δύσκολες περιόδους, κύριος παράγοντας επιτυχούς εξόδου από τις οποίες ήταν η πρωτογενής αγροτική παραγωγή. Τα ονομαστά ποιοτικά προϊόντα μας είναι δυνατόν να μας βοηθήσουν και πάλι να βγούμε από την κρίση, γι' αυτό και πρέπει να έχουμε ελπίδα για το μέλλον και πίστη στις δυνάμεις μας, ανέφερε ο Δήμαρχος.

Η Έκθεση ξεκίνησε με αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς. Ακολούθησαν χαιρετισμοί, από το Δήμαρχο, από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.

egkainia_01.JPGegkainia_02.JPGegkainia_03.JPGegkainia_04.JPGegkainia_05.JPG

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Κατόπιν, ο Δήμαρχος έκοψε την κορδέλα κι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν την Έκθεση, όπου παρουσιάζονται – εκτός από τα αγροδιατροφικά προϊόντα της περιοχής μας – και παλιά αντικείμενα, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες. Είναι εντυπωσιακή η ποικιλία και η χρηστικότητα των παλιών αυτών εργαλείων και λοιπών αντικειμένων, με τα οποία οι αγρότες έκαναν τις αναγκαίες εργασίες.

Όσοι παραγωγοί και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων μετέχουν στην «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013», παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο χώρο νοτίως του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και κοντά στο σιντριβάνι, καθώς και βορείως του σταθμού. Μάλιστα, πολλοί προσέφεραν στο κοινό τη βραδιά των εγκαινίων για δοκιμή τα προϊόντα τους, που φυσικά έγιναν ανάρπαστα.

ΣΤΟΝ ΑΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΟΚΑ...
Στο πλαίσιο επίδειξης παλαιών δραστηριοτήτων, δύο κυρίες με παραδοσιακές φορεσιές έδειξαν πώς γινόταν η ύφανση σε παραδοσιακό αργαλειό. Επίσης, άλλες εθελόντριες, από τους Συλλόγους Γυναικών Σπερχογείας και Νερομύλου, και εθελοντές επέδειξαν το γνέσιμο του μαλλιού, αλλά και τον τρόπο πλεξίματος, με τον οποίο κατασκευάζεται ένα ψάθινο καπέλο.

Την τελετή των εγκαινίων πλαισίωσε με μουσικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε τραγούδι, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας. Επίσης, μετείχαν με επίδειξη των δραστηριοτήτων τους οι σύλλογοι, οι οποίοι στεγάζονται στα βαγόνια του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, καθώς και η Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.

Η Έκθεση θα συνεχισθεί μέχρι την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, με καθημερινή λειτουργία από 19.00 έως 23.00. Η Τετάρτη 28 Αυγούστου θα είναι αφιερωμένη στο έλαιον και η Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στον άρτον, με πολλά δρώμενα.

Το πρόγραμμα της Εκθέσεως μπορείτε να το δείτε εδώ.

egkainia-artos-oinois-elaion.JPGegkainia-artos-oinois-elaion_1.JPGegkainia-artos-oinois-elaion_7.JPGegkainia-artos-oinois-elaion_8.JPGegkainia-artos-oinois-elaion_9.JPG


iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech