Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Σεισμοί 1986: μνήμη και επαγρύπνηση

Σήμερα κλείνουν 27 χρόνια από τις 13 Σεπτεμβρίου 1986, ημέρα Σάββατο, όταν η πόλη και μεγάλο μέρος της περιοχής της Καλαμάτας επλήγησαν από καταστροφικό σεισμό, στις 8.22 το βράδυ, ενώ οι ζημιές πολλαπλασιάστηκαν από τον - μικρότερου μεγέθους, αλλά επίσης πολύ ισχυρό – σεισμό της Δευτέρας 15 Σεπτεμβρίου 1986.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, «ο σεισμός (Μ=6,0) που έπληξε την Μεσσηνία στις 13 Σεπτεμβρίου 1986 ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός. 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν. Στην πόλη της Καλαμάτας κατέρρευσαν 4 πολυκατοικίες. Από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας το 20% κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το 16% έπαθαν σοβαρές βλάβες, το 36% έπαθαν ελαφρές βλάβες και μόνο το 28% δεν έπαθαν βλάβες.

Το χωριό Ελαιοχώρι καταστράφηκε ενώ τα χωριά Βέργα, Πολιανή, Άρις, Αρτεμισία και Νέδουσα έπαθαν σοβαρές ζημιές. Παρατηρήθηκαν πτώσεις βράχων από τον Ταΰγετο και διακόπηκε η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Σπάρτης - Καλαμάτας για 24 ώρες.

Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=5,4) έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου».

Σήμερα, η πόλη και η περιοχή της, πλήρως ανασυγκροτημένες, στρέφουν με μεγάλη συγκίνηση το νου στους νεκρούς, τους τραυματίες, όσους εγκλωβίσθηκαν στα χαλάσματα και διασώθηκαν, ενώ θυμούνται και τις σκηνές, τα παραπήγματα, τα λυόμενα, όπου στεγάσθηκαν υπό δύσκολες συνθήκες επί χρόνια πολλοί συμπολίτες μας, των οποίων οι οικίες επλήγησαν καίρια από τους σεισμούς. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν, όμως, και πολλά κρατικά και δημοτικά κτήρια.

agioi-apostoloi.JPGplateia.JPG

«Για την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, εργάσθηκαν το Κράτος και ο Δήμος, συμπαραστάθηκαν οι απόδημοι Έλληνες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως κοπίασαν οι πολίτες, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ελάχιστα τα σημάδια των σεισμών στην πόλη και την περιοχή της. Η Καλαμάτα, σήμερα, με νέες υποδομές όπως ο αυτοκινητόδρομος που σύντομα θα συμπληρωθεί με τον περιμετρικό, αλλά και με παλιότερες όπως το αεροδρόμιο με τις διεθνείς συνδέσεις του, το λιμάνι που περιμένει την αξιοποίησή του, ξανοίγεται με αισιοδοξία στο μέλλον, προσδοκώντας να αξιοποιήσει τις καλύτερες προοπτικές που είναι πλέον χειροπιαστές στον τουρισμό, στις εξαγωγές των ποιοτικών αγροδιατροφικών μας προϊόντων, στη μεταποιητική βιομηχανία», επεσήμανε ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του απ’ αφορμή τη σημερινή επέτειο.

Προσέθεσε, δε, ότι «πρωταρχική αναγκαιότητα συνιστά η επαγρύπνηση από πλευράς Κράτους και πολιτών για τους σεισμούς, στη σεισμογενή περιοχή μας, ώστε να κυριαρχεί η ασφάλεια, με ποιοτικές κατασκευές δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Αναγκαία είναι, επίσης, η διαφώτιση όλων ώστε να γνωρίζουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή των αρνητικών συνεπειών ενός ενδεχόμενου σεισμού, αλλά και το πώς πρέπει να ενεργήσουν εφόσον ένας ισχυρός σεισμός εκδηλωθεί».

ekdiloseis_seismon.JPGekdiloseis_seismon_1.JPGekdiloseis_seismon_2.JPG

Στη μνήμη των νεκρών, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και Διευθυντές Υπηρεσιών του Δήμου απέτισαν φόρο τιμής λίγο μετά τις 11.00 σήμερα, στο μνημείο που έχει ανεγερθεί επί νησίδας, στη συμβολή των οδών Νέδοντος και Κροντήρη. Ο Δήμαρχος κατέθεσε ανθοδέσμη και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, με τις ευχές «να τους θυμόμαστε» και «ποτέ να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

 

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2025

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech