Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Λαμπαδηδρομία και Αμφικτυονία Αιμοδοτών στην Καλαμάτα

Η βροχή που έπεφτε το βράδυ της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα δεν έσβησε τη φλόγα των εθελοντών αιμοδοτών, που συγκεντρώθηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για την τελετή λήξης της 11ης Λαμπαδηδρομίας της Ομοσπονδίας τους, αλλά και για το 26ο Συνέδριό τους, που ονομάζουν Αμφικτυονία.

Στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, η φλόγα της Λαμπαδηδρομίας έφτασε στα χέρια των αθλητών Γιώργου Λαζαρίδη (Παραολυμπιακοί – Τένις με Αμαξίδιο – ΑμεΑ) και Νίκης Αθανασοπούλου (μέλος Προολυμπιακής Εθνικής Ομάδας Tae–Kwon–D, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια 2010 Μπανγκόκ Tae–Kwon–Do), που την παρέδωσαν στο Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, οι οποίοι άναψαν συμβολικά το βωμό.

posea-lampadidromia-plateia- 3 posea-lampadidromia-plateia-

posea-lampadidromia 47

Η παράδοση της φλόγας έγινε υπό βροχή, με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας να παιανίζει και οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν με την τελετή έναρξης της 26ης Αμφικτυονίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».

posea-lampadidromia-koumoundouros 4 posea-lampadidromia-koumoundouros 3

posea-lampadidromia-koumoundouros 2

Πριν φθάσει στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, η φλόγα είχε διατρέξει μεγάλο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, ξεκινώντας στις 9.00 το πρωί από την πλατεία 23ης Μαρτίου, μπροστά στο ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων, για τα χωριά του Ταϋγέτου, όπου τη μετέφεραν μέλη της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4x4 και μοτοσυκλετιστές.

lampadidromia-prwi-paraskevis 2 lampadidromia-prwi-paraskevis

Στη συνέχεια, η φλόγα μεταφέρθηκε διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, προκειμένου να καταλήξει στις 18.30, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

posea-mantineia 3-in posea-mantineia 5-in

posea-mikri-mantineia posea-apo-kalathi-filoxenia 5

posea-apo-kalathi-filoxenia 4 posea-apo-kalathi-filoxenia 3

Από εκεί την παρέλαβε ο εκπρόσωπος του Ιππικού Ομίλου Καλαμάτας Νίκος Δρούγας, συνοδευόμενος από νεαρούς αθλητές και αθλήτριες του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου.

posea-lampadidromia-23is-martiou 2 posea-lampadidromia-23is-martiou 4

posea-lampadidromia-23is-martiou 3 posea-lampadidromia-23is-martiou 1

Η φλόγα παραδόθηκε, στη συμβολή του πεζοδρόμου Αριστομένους με την οδό Νικηταρά, στους αθλητές Γιώργο Λαζαρίδη και Νίκη Αθανασοπούλου, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ Χρήστο Πρωτόπαπα και άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας, τη μετέφεραν στην κεντρική πλατεία.

posea-lampadidromia-plateia- 1 posea-lampadidromia-plateia- 2

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ

Λίγο πριν τις 21.00, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», ξεκίνησε η 26η Αμφικτυονία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών με αγιασμό. Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως «δυστυχώς, η χώρα μας δεν είναι αυτάρκης σε αίμα. Εδώ και δεκαετίες, είμαστε αναγκασμένοι να εισάγουμε αίμα από την Ελβετία, η οποία ευτυχώς μας εξυπηρετεί, αν και χώρα με πληθυσμό κατά 3.000.000 μικρότερο της πατρίδος μας». Ο Π. Νίκας στάθηκε στην αναγκαιότητα της αιμοδοσίας, τονίζοντας ότι «το αίμα που κάθε χρόνο προσφέρουν οι εθελοντές αιμοδότες, σώζει πάμπολλες ζωές στη χώρα μας και δίνει ανακούφιση σε ασθενείς με καρκίνο, θαλασσαιμία και άλλα νοσήματα, καθώς και σε θύματα ατυχημάτων, αλλά και σε όσους είναι αναγκαίο να υποστούν χειρουργικές επεμβάσεις». Επαίνεσε, δε, «το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και των Ενοριακών Ιερών Ναών, που έχουν δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας διαφωτίζοντας και κινητοποιώντας το κοινό, καθώς και την προσπάθεια πολλών συλλόγων ώστε να αυξηθούν οι μονάδες αίματος που οι Μεσσήνιοι καταθέτουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας».

posea-lampadidromia-koumoundouros

Η Π.Ο.Σ.Ε.Α. τίμησε, με την επίδοση αναμνηστικού αγαλματιδίου που εικονίζει δύο παλάμες οι οποίες περιβάλλουν μια σταγόνα αίμα, το Δήμαρχο Καλαμάτας, για τις φροντίδες και τη συνδρομή του όσον αφορά στη διοργάνωση της Λαμπαδηδρομίας και της Αμφικτυονίας. Την εικαστική αυτή σύνθεση επέδωσε στο Δήμαρχο ο Πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου της Λαμπαδηδρομίας, ΣΕΑ & ΔΟΣ Φαναρίου Πρεβέζης «Ελπίς» και Ειδικός Γραμματέας της Π.Ο.Σ.Ε.Α Θωμάς Κασκάνης. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε με τους προσήκοντες λόγους και υποσχέθηκε την εξακολούθηση της αρωγής προς τους εθελοντές αιμοδότες. Οι εργασίες της Αμφικτυονίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, σε ξενοδοχείο της Μικρής Μαντίνειας.

Σημειώνεται ότι στον προγραμματισμό της Π.Ο.Σ.Ε.Α. είναι να διοργανωθεί η έναρξη της Λαμπαδηδρομίας του 2014 στην Καλαμάτα, όπου κατέληξε η φλόγα φέτος.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech