Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Σημαντική προεργασία για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων

Σε σημαντική προεργασία για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο έχει προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας, είτε με έργα σε σημεία όπου έχει παρουσιασθεί πρόβλημα κατά το παρελθόν, είτε με καθαρισμούς σε ρέματα, λεκάνες και χώρους απορροής, αλλά και φρεάτια ομβρίων. Τα ανωτέρω αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, σήμερα, στο Δημαρχείο, που συνεκλήθη μετά από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Δήμου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για τη συνεργασία – τόσο στη θερινή περίοδο των πυρκαϊών όσο και στη χειμερινή - όλους τους φορείς και τους εθελοντές, τονίζοντας πως η σύγκληση του ΣΤΟ αποτελεί ουσιαστική ενέργεια. Επεσήμανε, δε, ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις, με έργα πολιτικού μηχανικού, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε γνωστά προβληματικά σημεία, όπως – για παράδειγμα - στη βόρεια μάνδρα του Κοιμητηρίου Καλαμάτας. Ανέφερε ακόμη ότι φαίνεται πως αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα συσσώρευσης βρόχινων νερών στην οδό Φαρών ακόμη και μετά από μέτρια βροχόπτωση, καθώς - στο πλαίσιο έργου που υλοποιείται - ο εργολάβος αντικαθιστά με νέους τους παλιούς αγωγούς ομβρίων οι οποίοι βρέθηκαν φραγμένοι από την εποχή των σεισμών.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΔΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΙ

Επίσης, ο Δήμος επιδιώκει τη διενέργεια κατάλληλων παρεμβάσεων στο Νέδοντα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, γι’ αυτό κι ο Δήμαρχος μετέβη σήμερα στην Τρίπολη προς συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σε ορισμένα σημεία, ο τρόπος με τον οποίο σκεπάστηκε ο Νέδοντας έχει μειώσει την παροχετευτική του ικανότητα στο ένα τρίτο, ενώ και η γέφυρα στην Κλαδά είναι χαμηλή και δυσκολεύει τη διόδο των υδάτων. Σκοπός του Δήμου Καλαμάτας είναι η ένταξη των αναγκαίων παρεμβάσεων σε κάποιο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τη ΔΕΥΑΚ, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, για την προσπάθεια να καθαρισθούν ρέματα και άλλα ευαίσθητα σημεία. Ανέφερε ακόμη ότι συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, όσον αφορά στον καθαρισμό του ποταμού Άρι. Οι παρεμβάσεις στον ποταμό Άρι που προβλέπονται σε σχετική μελέτη της ΔΤΥ είναι ύψους 270.000 ευρώ.

Ο Αντιδήμαρχος Χρίστος Ριζάς ανέλυσε τις παρεμβάσεις του Δήμου, μέσω της ΔΕΥΑΚ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, μετά από καταγραφή των σημείων όπου ανεφύησαν προβλήματα στο παρελθόν. Ο καθαρισμός ρεμάτων, λεκανών και αποδεκτών, καθώς και φρεατίων ομβρίων στην Καλαμάτα και τη γύρω περιοχή έχει φτάσει στο 90% του στόχου. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση καθαρισμού στο ρέμα Ξερίλας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, επί μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων σε κοίτη πλάτους 20 – 25 μέτρων. Για δε την επιδιωκόμενη παρέμβαση στον Άρι, αναμένεται κλιμάκιο για αυτοψία, αφότου ο Δήμαρχος έθεσε το αίτημα. Στον Άρι είναι αναγκαίος ο καθαρισμός από τα καλάμια και η εκβάθυνση της κοίτης σε ορισμένα σημεία.

Ο Αντιδήμαρχος ζήτησε, όπως προτείνει η ΔΕΥΑΚ, κάθε δημότης να «υιοθετήσει» το φρεάτιο ομβρίων μπροστά στο σπίτι του και να το καθαρίσει από ό,τι το φράσσει την ώρα της νεροποντής.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Επισημαίνεται πως τα έργα, οι δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, όπως προβλέπονται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συνοψίζονται στις παρακάτω ενότητες:

•σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους

•έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων

•λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας στις εγκαταστάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων και εταιρειών Ύδρευσης - Αποχέτευσης

•απομάκρυνση, εντός του αστικού χώρου, όλων των απορριμμάτων, φερτών υλικών, φυλλώματος δένδρων κ.λπ., τα οποία βρίσκονται σε δρόμους ή κοινόχρηστους χώρους και μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις σε παρακείμενα φρεάτια 

•συντήρηση του οδικού δικτύου

•ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας

•αναβάθμιση των μνημονίων ενεργειών, σύμφωνα με τις διοικητικές αλλαγές που έχει επιφέρει η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Έχει ήδη συνταχθεί για το Δήμο Καλαμάτας το μνημόνιο και θα οριστικοποιηθεί μετά τη σημερινή σύσκεψη. Θα κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια, στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου

•επαγόμενο φαινόμενο πλημμύρας είναι οι κατολισθήσεις και έχει επισημανθεί πολλές φορές η επικινδυνότητα στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

•η αποτροπή εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και δυσχερειών στο οδικό δίκτυο συνδέεται άμεσα με την καλή λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών από τον αρμόδιο φορέα.

Η αρχική ειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σε κατάσταση ετοιμότητας, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ειδοποιεί τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου η Αστυνομία και η Πυροσβεστική ενημερώνουν διαρκώς το Γραφείο για την εξέλιξη της κατάστασης και, σε περίπτωση ανάγκης, το Δημαρχείο θα ανοίξει για να συνεδριάσει το ΣΤΟ.

kserilas.jpgkserilas_1.jpgkserilas_2.jpgkserilas_3.jpgsto.JPGsto_1.JPGsto_2.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech