Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών: φάρος αλληλεγγύης

Με την ευχή να καταστεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας ένας φάρος δύναμης, αλληλεγγύης και αγάπης, μια Δομή τη λειτουργία της οποίας ο Δήμος θα στηρίξει και μετά το πέρας της χρηματοδότησής της από το ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 13.00 τα εγκαίνιά του. Πρόκειται για ένα Κέντρο, η δημιουργία και λειτουργία του οποίου υπήχθησαν σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

egkainia-agiasmos 39 Medium

ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον αγιασμό τέλεσε, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος μετέφερε τις ευλογίες του Μητροπολίτη και τις ευχές του για ευόδωση των σκοπών του Κέντρου. Τόνισε, δε, πως πρώτη η Εκκλησία δίδαξε την ισότητα των φύλων μέσα από τη δημιουργία του άνδρα και της γυναίκας. Επεσήμανε, ακόμη, πως η υπαγωγή του Κέντρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του, υποσχεθείς – ως υπεύθυνος των Κοινωνικών Δομών της Μητροπόλεως – πως η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στην προσπάθεια του Δήμου για την ανακούφιση όσων συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν προβλήματα.

kopsimo-kordelas 2 Medium egkainia-agiasmos 45 Medium

egkainia-agiasmos 7 Medium egkainia-agiasmos 16 Medium

egkainia-agiasmos 27 Medium egkainia-agiasmos 26 Medium

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015

Ο Δήμος Καλαμάτας θα στηρίξει τη λειτουργία της Δομής αυτής εξ ιδίων και μετά το 2015 (η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα περατωθεί στις 31/12/2015), όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στο χαιρετισμό που απηύθυνε. Ζήτησε, δε, από τις υπαλλήλους του Κέντρου «να έχουν συμπεριφορά ιεραποστόλων» και να βοηθούν χωρίς ωράριο τις γυναίκες που έχουν ανάγκη, τονίζοντας πως από τη δική τους στάση θα εξαρτηθεί η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου.

Ο Δήμαρχος τόνισε ακόμη ότι η τοπική Εκκλησία προσφέρει πολλά για τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Καλαμάτας χωρίς να το διατυμπανίζει και ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Επεσήμανε, δε, ότι «καμία Κοινωνική Δομή του Δήμου Καλαμάτας δε θα μπορούσε να σταθεί χωρίς τη βοήθεια της Εκκλησίας».

dimarxos-omilia Medium

Ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«• Ο Δήμος Καλαμάτας διεκδίκησε τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, κάτι που δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε μόνο τη δημιουργία ξενώνων στις έδρες των Περιφερειών.

• Κατόπιν πιέσεων που άσκησαν πολλοί Δήμοι της χώρας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με την ιδιότητα του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, προσκάλεσε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013», τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Τρικκαίων, Αρταίων, Πρεβέζης, Πύργου, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Κορινθίων, Ζακύνθου,  Κεφαλονιάς, Σάμου, Χίου, Ρεθύμνης, Θηβαίων, Χαλκιδαίων, Ρόδου, Κω, Βέροιας, Σερρών, Κατερίνης, Φλωρίνης, Καστοριάς, Καλλιθέας, Περιστερίου, Φυλής, Χαλανδρίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας. με την ιδιότητα του Δικαιούχου και του Φορέα Λειτουργίας να υποβάλουν πρόταση στην πρόσκληση με κωδικό 07.08.09.69.02.03.09/ΕΥΕ.ΓΓΙΦ και τίτλο την «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και  για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο».

• Ανταποκριθήκαμε θετικά και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το Φεβρουάριο του 2012 τη συμμετοχή του Δήμου μας στην ανωτέρω πρόσκληση. Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας παρεχώρησε το κτήριο, τον ισόγειο χώρο αυτού του νεοκλασικού διατηρητέου σε μιαν όμορφη περιοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, εύκολα προσβάσιμη, χωρίς μεγάλη διαβατική κίνηση όμως, ώστε να ενυπάρχει και το στοιχείο της διακριτικότητας, δεδομένης της λεπτής φύσεως του θέματος, το οποίο αφορά στη βία σε ορισμένες εκφάνσεις της που πλήττουν τη γυναίκα και τα παιδιά της. Το μέγιστο κόστος δημιουργίας και τριετούς λειτουργίας μέχρι 31/12/2015 που θα χρηματοδοτηθεί, ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

• Στο πλαίσιο της πρόληψης και καταπολέμησης όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013 η λειτουργία στο Δήμο Καλαμάτας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας, για τη συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών, καθώς και για την ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, προς αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Στελεχώνεται δε από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο.

• Προβλέπεται, επίσης, η συνεργασία με φορείς, που αποδεδειγμένα έχουν δραστηριοποιηθεί σε θέματα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και υποστήριξης γυναικών θυμάτων κάθε μορφής βίας, με σκοπό την αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας τους. Ήδη ο Δήμος μας έχει γνωστοποιήσει σε ευρύ φάσμα Υπηρεσιών, Φορέων και Εθελοντικών Οργανώσεων τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου, επιδιώκοντας τη γνωστοποίηση της ύπαρξής του στο ευρύ κοινό, ώστε το Κέντρο να προσφέρει τις ευεργετικές υπηρεσίες, τις οποίες σχεδιάστηκε να παρέχει».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΖΕΝΗ ΜΠΛΟΥΜΦΙΛΝΤ

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την πρέσβειρα της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμφιλντ για τη δωρεά εκ μέρους της υπολογιστών και άλλου υλικού, ως συμβολή στη λειτουργία του Κέντρου.

presveira australias Medium presveira australias  Medium

ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε πως «η βία είναι κάτι το απεχθές», ιδίως εκείνη η οποία στοχεύει τις γυναίκες, την ώρα που η γυναίκα επωμίζεται περισσότερα βάρη από όσα της αναλογούν. Τόνισε ακόμη τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προς Δομές όπως το Κέντρο που εγκαινιάσθηκε και ζήτησε από τις υπαλλήλους του Κέντρου να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να παράσχουν βοήθεια σε όποια γυναίκα το ζητήσει. Ευχήθηκε δε «να μην μπει κανένας σ’ αυτό το Κέντρο, αλλά να είναι μια κυψέλη αγάπης για όλους τους ανθρώπους και, όταν χρειαστεί, για τις γυναίκες».

omilia-grigorakos Medium

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Δυστυχώς, «το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα περιστατικά που επαναφέρουν με τον πιο έντονο και απεχθή τρόπο στο προσκήνιο της καθημερινότητας και της δημοσιότητας τη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών», όπως επεσήμανε κατά το χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, που δυστυχώς επιδεινώνεται, «η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε όλες της τις μορφές: ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, παράνομη διακίνηση προσώπων», ανέφερε η κα Κόλλια. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται ένα δίκτυο Δομών, που όταν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει 14 Συμβουλευτικά Κέντρα στις έδρες των Περιφερειών της χώρας, 25 Κέντρα Συμβουλευτικής σε επίπεδο Δήμων, 21 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και την 24ωρη Γραμμή άμεσης βοήθειας 15900. Ένα από αυτά είναι το Κέντρο Συμβουλευτικής στο Δήμο Καλαμάτας και η κα Κόλλια ευχήθηκε «οι γυναίκες που θα προσφύγουν σε αυτό να είναι ελάχιστες, έως και καμία. Όχι γιατί θα φοβηθούν να καταγγείλουν την εναντίον τους βία ή θα ντραπούν τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά γιατί πραγματικά δεν θα το χρειαστούν. Κι αυτή θα είναι μια συνολική νίκη για την κοινωνία μας».

kollia-omilia Medium

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό η πρέσβειρα της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμφιλντ, η οποία είναι ελληνικής καταγωγής και μίλησε στην ελληνική γλώσσα. Η κα Μπλούμφιλντ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η υποστήριξη των γυναικών σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της βίας, είναι προτεραιότητα για όλους». Η παρουσία της στη σημερινή τελετή σηματοδότησε και τη δική της στήριξη, που εμπράκτως εκφράσθηκε με την προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλου υλικού, ως εφοδίων χρήσιμων για το Κέντρο. 

presveira-omilia Medium

Η κα Μπλούμφιλντ αναφέρθηκε, επίσης, στους δεσμούς μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδος, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί Μεσσήνιοι, αποτελώντας «τη γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες μας και τους δύο λαούς μας, συνδράμοντας στη διατήρηση των στενών σχέσεων και επαφών μας». Η Αυστραλία στάθηκε στο πλευρό των Πελοποννησίων σε δύσκολες στιγμές, ιδίως μετά τις πυρκαγιές του 2007, χτίζοντας το Αυστραλιανό Αθλητικό Κέντρο Ωλένης και εξοπλίζοντας πλήρως αίθουσα πληροφορικής στο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάλα στην Ηλεία. Την εξακολούθηση της στήριξης αυτής εξέφρασε η κα Μπλούμφιλντ με την αυτοπρόσωπη παρουσία της ιδίας και του συζύγου της Τζέιμς σήμερα στην Καλαμάτα και με τη δωρεά των προαναφερθέντων ειδών.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ευχόμενος επιτυχία στη δράση του Κέντρου, αφού τόνισε πως – δυστυχώς – η κρίση μεταδίδει τη βία, κάτι που ισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό με αποδέκτες τις γυναίκες.

alevras-omilia Medium

Μετά την κοπή της κορδέλας, όσοι παρέστησαν στην τελετή των εγκαινίων είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν τους όμορφους χώρους του Κέντρου, που βρίσκεται σε υπέροχο νεοκλασικό κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Περρωτού και Μαντίκλου, με τηλ. 27213 60897, 60898, 60776.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, την οποίαν παρέθεσε ο Δήμος Καλαμάτας.

kopsimo-kordelas 4 Medium kopsimo-kordelas Medium

ksenagisi 2 Medium ksenagisi Medium

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech