Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Δημοτικό Συμβούλιο: αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας το βράδυ της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου, την 20ή/2013 ειδική συνεδρίαση σχετικά με την έγκριση απολογισμού και οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας, διαχειριστικής χρήσεως 2012, καθώς και την 21η/2013 τακτική συνεδρίαση, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες για ανεπαρκή ενημέρωση και μεγάλο αριθμό θεμάτων στην ημερήσια διάταξη.

Παρέμειναν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, οι οποίοι εξάντλησαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αμφοτέρων των συνεδριάσεων. Τα σημαντικότερα ήταν τα εξής:

1. Απολογισμός 2012. Τον απολογισμό χρήσεως 2012 παρουσίασαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μπουζιάνης, η Διευθύντρια Οικονομικών κα Ηλιοπούλου, ενώ στοιχεία του ανέλυσε ο ορκωτός ελεγκτής κ. Αγγελόπουλος, παρουσία του συνεργάτη του κ. Κρητικού. Ο Δήμαρχος, κλείνοντας τη συζήτηση, είπε ότι υποβάλλονται έγκαιρα  και ψηφίζονται απολογισμοί και προϋπολογισμοί. Η ορθή διαχείριση επιβεβαιώνεται από τους ορκωτούς ελεγκτές και το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ. Επιπλέον, ο Π. Νίκας επεσήμανε ότι, παρά την οικονομική κρίση, ο Δήμος Καλαμάτας παρουσιάζει αντοχές στα οικονομικά του και με την ορθή διαχείριση που ασκείται, αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες. Παρατίθενται μερικά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του απολογισμού του 2012:

  • Αύξηση της αξίας κτήσεως των παγίων 118,606 εκατ. ευρώ, έναντι 114 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως
  • Εξυγίανση των συμμετοχών σε Δημοτικές Επιχειρήσεις (Δ.Ε.Α.Κ.)
  • Οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. ευρώ (από 12,5 εκατ. ευρώ σε 13,6 εκατ. ευρώ)
  • Διαθέσιμα στις 31/12/2012: ανέρχονταν σε 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ
  • Αύξηση κεφαλαίου κατά 1,3 εκατ. ευρώ περίπου (31,9 εκατ. ευρώ έναντι 30,6 εκατ. ευρώ)
  • Μείωση υποχρεώσεων κατά 1 εκατ. ευρώ περίπου (7,2 εκατ. ευρώ έναντι 8,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσεως), παρά το γεγονός ότι τα έσοδα μειώθηκαν στη χρήση κατά 3 εκατ. ευρώ περίπου (31,8 εκατ. ευρώ έναντι 34,5 εκατ. ευρώ)
  • Οι ζημίες της χρήσεως οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ολοκλήρωση της  εκκαθάρισης της Δ.Ε.Α.Κ. (ζημία 629.493,27 εκατ. ευρώ).

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και πλήρη στοιχεία από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Καλαμάτας.

2. Τεχνικό Πρόγραμμα 2014. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014, ύψους 13.281.025,76 €, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του ύψους του Τεχνικού Προγράμματος του 2009. Για τα περισσότερα έργα προβλέπεται χρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοτικούς πόρους. Θα γίνει προσπάθεια αύξησης των έργων ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας, με ποσά που θα προέλθουν από εξοικονόμηση δημοτικών πόρων και από νέες χρηματοδοτήσεις μέσω Υπουργείων.

Παρατίθεται εδώ το ψηφισθέν Τεχνικό Πρόγραμμα 2014.

3. Οριοθέτηση κοινοχρήστων χώρων στο δυτικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους. Στο δυτικό  πεζοδρόμιο της οδού Αριστομένους και στο τμήμα του από την οδό Φραντζή μέχρι την οδό Ξενοφώντος εκτελούνται έργα αναπλάσεως με κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ισχύσει για το τμήμα αυτό ό,τι ομοφώνως είχε ψηφισθεί για το μεγάλο πεζοδρόμιο της οδού Φαρών, δηλαδή κατάληψη χώρου εκ μέρους καταστηματαρχών σε πλάτος 1,80 μέτρων για τραπεζοκαθίσματα και 1,00 μέτρου για εμπορεύματα από την οικοδομική γραμμή.

frantzi-ews-ksenofontos

4. Πλαστικά κολωνάκια κοντά σε φανάρια κυκλοφορίας. Εξουσιοδοτήθηκε η Δημοτική Αρχή ώστε, με τη σύμφωνη γνώμη της Τεχνικής Υπηρεσίας, να μπορεί να προβαίνει στην τοποθέτηση πλαστικών κολωνακίων για την εύρυθμη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, προκειμένου να είναι ορατές στους οδηγούς από απόσταση οι ενδείξεις τους.

plastika kolonakia

5. Επανατοποθέτηση μνημείων.  Εγκρίθηκε η μεταφορά των εξής μνημείων και η επανατοποθέτησή τους ως ακολούθως: το άγαλμα του Μακεδονομάχου θα μετακινηθεί από το πάρκο του Διοικητηρίου και τοποθετηθεί στο σημείο όπου βρίσκεται γλυπτό πλησίον της συμβολής Ξενοφώντος και Αριστομένους (πάρκο Δημοτικού Θεάτρου), το συγκεκριμένο γλυπτό θα εγκατασταθεί επί της κεντρικής πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος και το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη θα μετακινηθεί από την κάθετη προκυμαία και θα τοποθετηθεί επί της κεντρικής προκυμαίας του λιμένος Καλαμάτας, στην προβολή της οδού Βύρωνος.

6. Ανάπλαση προαυλίου Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασπροχώματος. Εγκρίθηκε η παράταση προθεσμίας μέχρι 15/11/2013 για την εκτέλεση του έργου, που αναμένεται να είναι έτοιμο στη γιορτή των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου, όταν πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός.

taksiarxes-asproxwma

7. Τροποποιήσεις εγκεκριμένου Σχεδίου Καλαμάτας, για την κατασκευή της περιμετρικής. Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου,  όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την υπ’ αριθμ. 67/2013 απόφασή της, σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. Μπορείτε να δείτε εδώ τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν, ώστε να προχωρήσει ευχερώς η κατασκευή της περιμετρικής οδού, έργου αξίας 155 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί την απόληξη του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

perimetrikos

8. Βασιλέως Γεωργίου και Ακρίτα και άλλες ρυθμίσεις. Για τη μεν Βασιλέως Γεωργίου προβλέπεται εφαρμογή αμφίδρομης κίνησης μεταξύ των οδών Αριστομένους και Φαρών, ενώ για την Ακρίτα μεταξύ των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Βασιλίσσης Όλγας. Υπενθυμίζεται ότι για την αμφίδρομη κίνηση στη Βασιλέως Γεωργίου προηγήθηκε διαβούλευση και πρόκειται για ρύθμιση που επιζητούν οι Φορείς της πόλης, το δε Δημοτικό Συμβούλιο την υπερψήφισε μετά από μελέτη και πρόταση του συγκοινωνιολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου. Η υλοποίηση της αμφίδρομης κίνησης στη Βασιλέως Γεωργίου θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους φιλοξενούμενους στην πόλη, καθώς θα μπορούν να φύγουν ευκολότερα από το κέντρο με ανατολική κατεύθυνση. Επισημαίνεται πως η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του άξονα έχει στοιχίσει πάνω από 12 εκατ. ευρώ και η οδός αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται στο σύνολό της για αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων.

vasilews-gewrgiou

Επίσης, η αμφιδρόμηση της οδού Ακρίτα θα επιτρέπει τη στροφή σ’ αυτήν από τη Βασ. Γεωργίου και θα ελαφρύνει από πλευράς κυκλοφορίας την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου.

9. Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Σταδίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης στο πεζοδρομημένο τμήμα της οδού Σταδίου και συγκεκριμένα στο τμήμα της σύνδεσης των πεζοδρόμων Αριστομένους και Γερμανού, που κατασκευάσθηκε πρόσφατα.

10. Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Συμπαράσταση στη Δυτική Γειτονιά Αγίας Τριάδος». Για την υλοποίηση της δράσης: «Καθαρισμοί και συντηρήσεις περιοχής Αγίας Τριάδος στη Δυτική Γειτονιά», το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Συμπαράσταση στη Δυτική Γειτονιά Αγίας Τριάδος». Η παρέμβαση θα συντελεσθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Τριάδος στη Δυτική Γειτονιά της Καλαμάτας, κατά μήκος της οδού Αθηνών, από το ύψος του παλιού Νοσοκομείου που μετασκευάζεται σε νέο Δημαρχείο μέχρι το ύψος της οδού Ευσταθίου Καρέλια και περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους του Δυτικού Κέντρου, εκείνους όλων των Εργατικών Κατοικιών της περιοχής, τα αδιαμόρφωτα δημοτικά οικόπεδα και τα πεζοδρόμια της οδού Αθηνών και των παρακειμένων οδών. Οι εργασίες που θα γίνουν, είναι: καθαρισμός χώρων από απορρίμματα με προϋπ. 3.500 ευρώ, συντήρηση χλοοταπήτων με προϋπ. 3.000 ευρώ, καθαρισμός αυτοφυούς βλάστησης με προϋπ. 3.500 ευρώ, κοπή αναβλαστημάτων – κλαδέματα με προϋπ. 1.000 ευρώ, καθαρισμός και ασβέστωμα κρασπέδων με προϋπ. 1.000 ευρώ και ελαιοχρωματισμοί με προϋπ. 1.000 ευρώ. Το σύνολο των εργασιών αντιστοιχεί σε 13.000 ευρώ.

Η σύναψη αυτής της προγραμματικής σύμβασης κατέστη αναγκαία εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων του Δήμου Καλαμάτας λόγω έλλειψης του ικανού και αναγκαίου προσωπικού για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των υπαιθρίων κοινοχρήστων χώρων και των δημοτικών αδιαμόρφωτων οικοπέδων από την αυτοφυή βλάστηση, της βούλησης των πολιτών της περιοχής Αγίας Τριάδος να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στις υπάρχουσες Δομές του Δήμου Καλαμάτας με πρώτο στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης στη γειτονιά τους, καθώς και της βούλησης του Δήμου Καλαμάτας να σταθεί όρθιος σε εποχή πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους δημότες.

11. Πρόταση συνεργασίας με το Landkreis Schwaebisch Hall. Εγκρίθηκε, κατόπιν εισηγήσεως του Δημάρχου, το πρωτόκολλο πρόθεσης συνεργασίας, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Ο Π. Νίκας διευκρίνισε ότι πρόκειται περί καταρχήν προτάσεως συνεργασίας και όχι για αδελφοποίηση με το Συμβούλιο Περιοχής του Schwaebisch Hall στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Γερμανίας. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Περιοχής του Schwaebisch Hall, ο επικεφαλής του οποίου Gerhard Bauer είχε επισκεφθεί το Δημαρχείο στις 28 Απριλίου επικεφαλής αντιπροσωπείας, αποτελείται από 30 Δήμους και Κοινότητες, στους οποίους κατοικούν περίπου 190.000 άνθρωποι και είναι μια περιοχή ημιαστική και αγροτική, με πολλά δάση, πύργους και κάστρα, στην οποία εδρεύουν βιομηχανίες κατασκευής μηχανημάτων, ηλεκτροτεχνίας, μεταλλοτεχνίας, ενώ έχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (με έμφαση στους χοίρους και τις γαλοπούλες). Ο Οργανισμός αυτός έχει ευρείες αρμοδιότητες σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και διαθέτει εμπειρία σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που απέφεραν μεγάλη εξοικονόμηση πόρων σε ζητήματα καθημερινότητας και βελτίωση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Εκ μέρους της διοίκησής του, υπάρχει η βούληση να μοιραστεί την εμπειρία του σε καλές πρακτικές επί διαφόρων ζητημάτων με την τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδος, με έμφαση στην Καλαμάτα.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι για όλα τα θέματα επί των οποίων θα επιδιωχθεί συνεργασία με το Schwaebisch Hall θα προηγούνται συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει την υποχρέωση πάντοτε να θέτει στους Γερμανούς το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Όλες, δε, οι αποφάσεις θα στηρίζονται στην ισοτιμία και την εθνική αξιοπρέπεια.

schwabisch

12. Παραχώρηση κατά χρήση μονάδων Ανατολικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εγκρίθηκαν οι όροι σύμβασης χρησιδανείου για την παραχώρηση της χρήσης όλων των οικίσκων που βρίσκονται δυτικά του Πανεπιστημίου, μέχρι τις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Ραδιοφωνίας, για 49 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οι άδειοι οικίσκοι θα παραχωρηθούν άμεσα, όσοι είναι δεσμευμένοι με εμπορικές μισθώσεις θα δοθούν όταν αυτές λήξουν, ενώ εκείνοι που στεγάζουν ποδοσφαιρικές ομάδες όταν λήξουν τα χρησιδάνεια (31/12/2015). Οι σύλλογοι ΑμεΑ θα μετακινηθούν στο κτήριο της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής, στο νέο Δημαρχείο, κτήριο το οποίο θα αποτελέσει Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας.

Η παραχώρηση της χρήσης των οικίσκων ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο και το σχετικό αίτημα, που υπέβαλε ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Μασσέλος, παρατίθεται εδώ.

panepistimio pel

13. Έγκριση σύμβασης παραχώρησης χρήσης οικίσκων στο Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας. Εγκρίθηκαν οι όροι σύμβασης χρησιδανείου για την παραχώρηση της χρήσης δύο οικίσκων στο Ανατολικό Κέντρο προς το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, για 5 έτη.

14. Ονομασία και μετονομασία οδών Καλαμάτας. Εγκρίθηκαν η ονομασία οδών της πόλης όπως  προτάθηκε από την Επιτροπή Ονοματοθεσίας του Δήμου και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ονομασίας και Μετονομασίας συνοικιών, οδών και πλατειών ΟΤΑ α΄ βαθμού Ν. Μεσσηνίας, καθώς και η αναπομπή στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας του Δήμου του θέματος που αφορά στην ονομασία οδού, για την παροχή περισσότερων στοιχείων.

Αποφασίσθηκε η μετονομασία της οδού Βασιλέως Γεωργίου, σε τμήμα αυτής βορειοανατολικά της Λακωνικής, σε οδό Παπαφλέσσα, ενώ Παπαφλέσσα θα ονομάζεται και η περιμετρική οδός της Καλαμάτας.

Ακόμη, αποφασίσθηκαν οι εξής ονοματοθεσίες: α) της κάθετης οδού στην Αριστομένους νότια του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, από Αριστομένους έως Αριστοδήμου, σε Μιχαήλ Τούμπουρου (ιατρού – μουσικού) β) της κάθετης στην Αύρας 7ης παρόδου σε Σοφίας Φίλντιση (συγγραφέως) γ) της συνέχειας της οδού Άνοιξης, από την Κρήτης έως την 7η πάροδο Αύρας στην Ανατολική Παραλία, σε Πασιθέας (ήταν μία Νηρηίδα), δ) στην Ανατολική Παραλία επίσης, της παράλληλης της οδού Ναυαρίνου, από τη Στρατή Μυριβήλη έως και την πλατεία Ανάστασης, σε Μίλτου Σαχτούρη (ποιητή) ε) της οδού μεταξύ Μπουλούκου και Φιλοποίμενος, από Αγίας Λαύρας έως Μερόπης, σε Ελεύθερων Πολιορκημένων στ) οδού κάθετης στη Βαγγέλη Δράκου, στα Καλύβια, σε Γεωργίου Χορτάτση (υπήρξε μεγάλος Κρητικός δραματουργός του 16ου – 17ου αιώνα) και ζ) οδού παράλληλης στην οδό Βαγγέλη Δράκου, στα Καλύβια, σε Γιώργου Κατσίμπαλη (λογοτέχνη – κριτικού). 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech