Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Σημαντική ημερίδα της ΠΕΔ για την αξιολόγηση των δομών των Δήμων

Η αξιολόγηση των δομών των Δήμων αποτέλεσε το αντικείμενο της Ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων και υπηρεσιακών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος της ημερίδας ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των αιρετών και των στελεχών των Δήμων σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η αναδιοργάνωση και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Δήμων είναι ανάγκη να προχωρήσει με βάση τις αρμοδιότητές τους, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, με στόχο να καταπολεμηθούν οι ανισότητες μεταξύ των Δήμων και να αναβαθμισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Επίσης, τόνισε ότι η αξιολόγηση και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων θα πρέπει να γίνει με τη συνδρομή και τη συνεργασία των Δήμων. Είπε, ακόμη, πως προχωρεί η διαδικασία τροποποίησης του «Καλλικράτη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από αιρετούς αλλά και από εκπροσώπους των εργαζομένων, σχετικά με τις θέσεις εργασίας, ο κ. Γρηγοράκος εκτίμησε πως δε θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά στους εργαζομένους των Δήμων καθαυτών, τόνισε όμως πως δε δεσμεύεται για τους εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και σε Ανώνυμες Εταιρείες των Δήμων. Ο Αναπλ. Υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι είναι υγιείς οικονομικά οι 26 Δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛ. ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κατέστησε γνωστό πως θα απορροφηθούν όλοι οι έως πρότινος υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας και ότι εντάσσονται στο καθεστώς κινητικότητας οι σχολικοί φύλακες, από τους οποίους θα επαναπροσληφθούν περισσότεροι από τους μισούς.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση των Δήμων λόγω της μεγάλης μείωσης σε προσωπικό και σε πόρους. Επεσήμανε ακόμη ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας σχολικής φύλαξης έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματα.

Ο Π. Νίκας τόνισε ότι οι αιρετοί είναι υπέρ της αξιολόγησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει εκφραστεί θετικά για τη διαδημοτική και ενδοδημοτική κινητικότητα, σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες όπου ενδεχομένως πλεονάζει, προς όπου υπάρχουν πράγματι κενά, προκειμένου να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες. Υπογράμμισε, όμως, το γεγονός πως και στους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου δε φαίνεται να υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, από τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί.

ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ

Επίσης, ανέφερε ότι στην όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αιρετών, των εργαζομένων και της Πολιτείας. Η αξιολόγηση πρέπει να υλοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες κάθε δομής και να βασιστεί σε ένα σχέδιο επιστημονικά οργανωμένο και τεκμηριωμένο. Είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που διακατέχει σήμερα τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τάσος Σαπουνάκης, εισηγητής του θέματος: « Η αξιολόγηση των δομών των υπηρεσιών των Δήμων» αναφέρθηκε στα μεθοδολογικά βήματα και τις προδιαγραφές του έργου των ομάδων εργασίας, που θα αναλάβουν την αξιολόγηση και την αναδιοργάνωση των δομών των Δήμων και περιέγραψε το νομικό και θεσμικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία αξιολόγησης.

imerida-ped_1.JPGimerida-ped_2.JPGimerida-ped_3.JPGimerida-ped_5.JPGimerida-ped_6.JPGimerida-ped_7.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech