Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Στη 12η/2018 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης 24 Μαΐου 2018. Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων έλαβε αποφάσεις, είναι τα εξής:

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ /
ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

Ανεβλήθη η λήψη απόφασης περί έκπτωσης της αναδόχου εταιρείας, όσον αφορά στο έργο «Προμήθεια και τοποθέτηση φωτισμού για την ανάδειξη μνημείων» και εγκρίθηκε παράταση προθεσμίας αποπεράτωσης μέχρι 30-6-2018. Στη συνεδρίαση παρέστη εκπρόσωπος του αναδόχου, ο οποίος έλαβε το λόγο και δήλωσε ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει το έργο, ανέφερε πως έχει προμηθευτεί τα αναγκαία υλικά και ζήτησε εύλογη παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης προκειμένου να τα τοποθετήσει, η οποία του δόθηκε.
Σημειώνεται ότι μέσω του έργου αυτού θα τοποθετηθεί φωτισμός στα εξής μνημεία:
1. Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων
2. Άγαλμα της Ελευθερίας (έχει ήδη εγκατασταθεί)
3. Σύμπλεγμα αγαλμάτων με τίτλο: «Η Ελλάδα στεφανώνει τον Έλληνα αγωνιστή του 1821»
4. Αναθηματική στήλη Μικράς Ασίας στην πλατεία του Ιερού Ναού Αναλήψεως
5. Αναθηματική στήλη των σεισμών του 1986 στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος.

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΜΕΑ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Από το Σώμα εγκρίθηκε η παραχώρηση μίας ειδικής θέσης στάθμευσης ΑμεΑ επί της οδού Σωκράτους, μέχρι τέλους του έτους. Η συζήτηση σχετικά με την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης υπηρεσιακών οχημάτων της Επιθεώρησης Εργασίας επί της οδού Αριστοδήμου 92 ανεβλήθη.
Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι θα έλθουν προς συζήτηση και έγκριση η παραχώρηση θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ συνολικά, σε διάφορα σημεία ανά την πόλη, μετά από έλεγχο και επικαιροποίηση, καθώς και η παραχώρηση θέσεων στάθμευσης για τα οχήματα Δημοσίων Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων στην Καλαμάτα.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ
ΤΑ WC ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

kleisto 5

Έγκριση δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου – Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού – Γενικής Γραμματεία Αθλητισμού και του Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό την υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Ανακαίνιση χώρων υγιεινής (WC) Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας». Το έργο είναι προϋπολογισμού 74.335 ευρώ με το ΦΠΑ, η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα ανακαινισθούν εκ βάθρων οι χώροι υγιεινής, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν 12 WC για το κοινό και 2 για ΑμεΑ. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι ο Δήμος Καλαμάτας.

ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

Εγκρίθηκε η ματαίωση της διαδικασίας παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης του κυλικείου που βρίσκεται εντός του κτηρίου του Δημαρχείου Καλαμάτας και η τροποποίηση της με αριθμ. 580/2017 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Οι 3 θέσεις κυλικείων που εγκρίθηκαν, είναι: στα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας, στο κτήριο Α (κεντρικό κτήριο) του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου και στο κτήριο Γ του νέου Δημαρχείου (μελλοντική έδρα της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης). Με κλήρωση θα προκύψει ποιο από αυτά τα κυλικεία θα παραχωρηθεί σε ειδική κατηγορία ατόμων, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι, παλαιοί πολεμιστές της Κύπρου κ.λπ. Τα υπόλοιπα δύο θα παραχωρηθούν κατόπιν δημοπρασίας.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

kthrio-faron-kai-asinhs

Εγκρίθηκε η απευθείας εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου επί της συμβολής των οδών Φαρών και Ασίνης (πρώην έδρα της ΚΕ «Φάρις»), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο. Η απευθείας εκμίσθωση υπήρξε συνέπεια τριών άγονων διαγωνισμών και έγινε σε συνέχεια αιτήσεως και προσφοράς εκ μέρους της Φρόσως Παπανικολάου. Η παραχώρηση θα ισχύσει για 50 χρόνια με μηνιαίο μίσθωμα 700 €.

ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

apothikes-sid-stathmou

Το Σώμα παρέσχε έγκριση σύναψης σύμβασης μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και του Δήμου Καλαμάτας, για την παραχώρηση της χρήσης ακάλυπτων εκτάσεων, που βρίσκονται εντός του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας, με σκοπό τη λειτουργία θερινού κινηματογράφου. Η ΓΑΙΑΟΣΕ παραχωρεί ακάλυπτη έκταση συνολικού εμβαδού 655 τετραγωνικών μέτρων, η οποία είναι όμορη της μεγάλης αποθήκης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού, μέχρι 31-10-2018. Ο χώρος παραχωρείται δωρεάν, με δεδομένο ότι, όποιο ποσό εισπράξει ο Δήμος Καλαμάτας, αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη συνολική αναβάθμιση των χώρων του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την επόμενη εβδομάδα θα έλθει ως θέμα η έγκριση των όρων διακήρυξης για την υποβολή προσφορών, προκειμένου να λειτουργήσει θερινός κινηματογράφος στο Σταθμό.

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΣΟ ΘΟΥΡΙΑΣ
ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

aso-thourias

Ο Δήμος Καλαμάτας, με πιστώσεις από το πρόγραμμα LEADER, προέβη σε αναβάθμιση του κτηρίου του ΑΣΟ Θουρίας για πολιτιστική χρήση, προϋπολογισμού συμβάσεως 70.110 €. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση του επισκευασθέντος κτηρίου του ΑΣΟ σε συλλόγους της Θουρίας, ως εξής, για 7 έτη: α) του ισογείου στο Σύλλογο Κυριών Θουρίας και β) του 1ου ορόφου στο Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θουρίας.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση φορέων και εκδηλώσεων, ως εξής:
Α. η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
II. ««ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΡΓΑΣ», για τη διοργάνωση της Επετείου της Μάχης της Βέργας
III. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
IV. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ¨ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και μουσικής
V. «ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΑΡΜΟΝΙΑ¨», για τη διοργάνωση ετήσιας καλοκαιρινής χορωδιακής εκδήλωσης
VI. «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ», για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων
VII. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΙΪΚΩΝ ¨ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ¨» για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης
VIII. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ¨ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ¨», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
IX. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
X. «ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ PING PONG¨», για τη διοργάνωση πανελλήνιου τουρνουά
XI. «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων
XII. «ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ – ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΕΛΠΙΔΑ ΑΡΙΟΣ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων
XIII. «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΑΟ ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ¨», για τη διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «Παιδί και Αθλητισμός».
ΧIV. «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
Β. η επικαιροποίηση αποφάσεων έτους 2017 για την επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων, που δεν ολοκληρώθηκε εντός του 2017:
I. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
II. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ ¨Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Δόθηκε έγκριση για την πρόσληψη 40 εργατών πυροπροστασίας, διάρκειας 2 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για 1 μήνα. Οι διαδικασίες πρόσληψης θα γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Οι εργάτες πυροπροστασίας θα εργασθούν στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, συμβάλλοντας στην πρόληψη των πυρκαϊών με αποψίλωση, καθαρισμούς κ.λπ. και στην έγκαιρη κατάσβεσή τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της επίθεσης στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, καθώς και κάθε μορφής βίας. Με το ψήφισμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας:
«1) Καταδικάζει, με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο, τη βάρβαρη επίθεση κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, από εξτρεμιστικά στοιχεία, που με τη συμπεριφορά τους αυτή αμαύρωσαν την εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και εξέθεσαν την χώρα μας διεθνώς.
2) Καταδικάζει, επίσης, τις οργανωμένες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης, με αποκορύφωμα την εισβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες θεωρεί ότι προσβάλλουν ευθέως την έννομη τάξη και πλήττουν τη Δημοκρατία.
3) Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το φαινόμενο της βίας που πλήττει την Ελληνική Κοινωνία εδώ και μια εξαετία, με δολοφονίες, καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, απειλώντας την κοινωνική συνοχή, τους δημοκρατικούς θεσμούς και κάθε προοπτική προόδου και ανάπτυξης.
Ας είναι ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης το τελευταίο θύμα αυτής της αλυσίδας βιαιοτήτων και ας υπάρξει γενική κινητοποίηση της πολιτείας και της κοινωνίας για την εξάλειψη των φαινομένων της βίας».

ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ Γ΄ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
Η ΔΕΥΑΚ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

kthrio-deyak-

Το Σώμα ενέκρινε την ορθή επανάληψη της προγραμματικής σύμβασης, ως προς το ύψος του προϋπολογισμού και την επιφάνεια του κτηρίου, μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης, για την υλοποίηση του έργου «Επισκευή κτηρίου για την μετεγκατάσταση των γραφείων της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης». Το προς επισκευή κτήριο, που είναι το κτήριο Γ΄του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου, αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 199,50 τετραγωνικών μέτρων, από ισόγειο επιφάνειας 459,47 τετρ. μέτρων και από όροφο επιφάνειας 406,32 τετρ. μέτρων. Ο προϋπολογισμός του έργου επισκευής ανέρχεται σε 950.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Η υλοποίηση των επισκευών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 8 μήνες.
Με τον τρόπο αυτό, η ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης θα απαλλαγούν από την καταβολή ενοικίων και θα στεγασθούν σε κοινό χώρο, πράγμα χρήσιμο λόγω της συνάφειας του αντικειμένου τους. Επιπλέον, η στέγασή τους στο συγκρότημα του νέου Δημαρχείου θα εξυπηρετεί τους πολίτες, καθώς όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο (one-stop shop).

kthrio-deyak

Το κτήριο θα αναμορφωθεί σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς δόμησης από πλευράς στατικότητας, με το ελάχιστο δυνατό ενεργειακό αποτύπωμα. Θα χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού και με τη χρήση θερμοπροσόψεων και φωτοβολταϊκής εγκατάστασης θα είναι αυτόνομο ενεργειακά.
Επισημαίνεται ότι στο ισόγειο θα υπάρχει χώρος έκθεσης μουσειακού υλικού-εκθεμάτων σχετικά με την υδροδότηση της πόλης τον 20ό αιώνα, ενώ στην όψη του κτηρίου θα είναι έντονο το στοιχείο του νερού.
Επίσης, θα διαθέτει πλήρεις υποδομές προσβασιμότητας ΑμεΑ, καθώς και σύγχρονο, εξωτερικό ασανσέρ.
Η δημοπράτηση θα γίνει άμεσα.

ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑΚ για την υλοποίηση της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού τηλεμετρίας για την καταγραφή των καταναλώσεων νερού στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος της κατανάλωσης και περιορισμός των απωλειών νερού.

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud