×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Επαγρύπνηση για την οξεία χαλαρή παράλυση / πολιομυελίτιδα

«Λόγω ορισμένων ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας, όπως η είσοδος μεταναστών και προσφύγων από ενδημικές περιοχές (όπως Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία, και πρόσφατα Συρία) και η ύπαρξη ομάδων πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (όπως οι αθίγγανοι, οι μετανάστες), η επιδημιολογική επιτήρηση της οξείας χαλαρής παράλυσης / πολιομυελίτιδας καθίσταται σήμερα ακόμη πιο επιτακτική. Με την επιτήρηση της οξείας χαλαρής παράλυσης / πολιομυελίτιδας αυξάνεται η ευαισθησία του συστήματος, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα η είσοδος ιού πολιομυελίτιδας άγριου τύπου από ενδημικές χώρες».

Με τον τρόπο αυτό, η Καθηγήτρια Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως η χώρα μας ανακηρύχθηκε «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, ως αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού και της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της πολιομυελίτιδας.

Οι ενέργειες του ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση κρούσματος πολιομυελίτιδας στην Ελλάδα είναι:

1. Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της οξείας χαλαρής παράλυσης / πολιομυελίτιδας

2. Εντατικοποίηση της συμπληρωματικής εργαστηριακής επιτήρησης δειγμάτων κοπράνων σε ομάδες υψηλού κινδύνου (αθίγγανους, μετανάστες κ.λπ.)

3. Εντατικοποίηση της περιβαλλοντικής επιτήρησης του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας με επιτήρηση λυμάτων, κατά προτεραιότητα από βιολογικούς καθαρισμούς περιοχών με χώρους συγκέντρωσης μεταναστών και καταυλισμούς αθιγγάνων

4. Εντατικοποίηση του ελέγχου της εμβολιαστικής κατάστασης βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων καθώς και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους έναντι της πολιομυελίτιδας, στο γενικό πληθυσμό και κυρίως σε ειδικές ομάδες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι οι αθίγγανοι, οι μετακινούμενοι πληθυσμοί, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητεί τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας στην προαναφερθείσα προσπάθεια, την οποία ο Δήμος θα παράσχει στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud