Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Ο Δήμαρχος στην Αθήνα, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου

Με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη συναντήθηκε χθες, στις 14.00, στην Αθήνα, ο Δήμαρχος, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις ζημιές από τις πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας και να του παρουσιάσει την έκθεση στην οποία τα προβλήματα καταγράφηκαν, με πλούσια φωτογραφική τεκμηρίωση. Επίσης, ο Δήμαρχος υπέβαλε αιτήματα, αφενός για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Καλαμάτας προς αποκατάσταση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες και αφετέρου για κήρυξη πλημμυρόπληκτης του συνόλου της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας που επλήγη από τις ραγδαίες και συνεχείς βροχοπτώσεις της περιόδου από 11 έως 14 Νοεμβρίου 2013.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

Η έκθεση καταγραφής των ζημιών από τις πλημμύρες συνοδευόταν από εισηγητικό κείμενο, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής:

«Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς αποκατάσταση των επιπτώσεων από τις πλημμύρες της περιόδου από 11 έως 14 Νοεμβρίου 2013, καθώς και να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτη όλη η εδαφική περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας που επλήγη από τις ραγδαίες και συνεχείς βροχοπτώσεις της προαναφερθείσας περιόδου.

Στην έκθεση που ακολουθεί, αποτυπώνονται οι ζημιές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την 11η Νοεμβρίου 2013 μέχρι τη 14η του μήνα στο Δήμο Καλαμάτας, μετά την εκδήλωση ακραίων βροχοπτώσεων και των επακόλουθων πλημμυρικών φαινομένων. Η καταγραφή των ζημιών και παρεμβάσεων αφορά στους τομείς

•        ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου, καρπών και καλλιεργειών, καθώς και εγκαταστάσεων

•        υποδομών

•        πρόνοιας

•        επιχειρήσεων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013 εκδηλώθηκε σφοδρή και συνεχής βροχόπτωση. Ο Δήμος είχε ενημερωθεί με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και είχε τεθεί σε επιφυλακή. Από την έναρξη των φαινομένων τέθηκε στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα του Δήμου για την επιχειρησιακή αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπήρχε συνεργασία με τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα, ενώ συνεκλήθη το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο για εκτίμηση της κατάστασης και συντονισμό των παρεμβάσεων. Η έντονη βροχόπτωση συνεχίσθηκε κατά μεγάλα διαστήματα μέχρι τις 14 του μήνα.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές και σε υποδομές, υπέστη η Δημοτική Κοινότητα Θουρίας, όπου παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, οικοσκευές και δρόμους. Στις περιοχές τις οποίες διασχίζει ο ποταμός Άρις και ο χείμαρρος «Λιγδού» (Σπερχογεία, Μικρομάνη, Ασπρόχωμα, Άρις) πλημμύρισαν καλλιέργειες, ενώ ο δρόμος Ασπροχώματος – Μεσσήνης – Πύλου στο ύψος του Ασπροχώματος παρέμεινε κλειστός για πολλές ώρες και η κυκλοφορία γινόταν από παρακαμπτήριους δρόμους. Από την έντονη βροχόπτωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, βασικού και αγροτικού, του Δήμου Καλαμάτας. Υπέστησαν, επίσης, καταστροφές τα δίκτυα απορροής ομβρίων.

Τα ορμητικά νερά από τους χειμάρρους και τα ρέματα σε πολλές περιπτώσεις εισέρρευσαν σε οικίες, με αποτέλεσμα την καταστροφή οικοσκευών και την πρόκληση ζημιών στα κτήρια.

Επίσης, επλήγησαν για τον ανωτέρω λόγο πολλές επιχειρήσεις, όπου καταστράφηκαν εμπορεύματα, μηχανήματα και εγκαταστάσεις, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στα κτήρια σε πολλές περιπτώσεις.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προβεί, ως κατά νόμον αρμόδια, στο αίτημα περί κηρύξεως πλημμυρόπληκτης όλης της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου και παρακαλεί και για τις δικές σας προς τούτο ενέργειες.

Επιπρόσθετα, ζητεί την έκτακτη οικονομική ενίσχυσή του για την αποκατάσταση των επιπτώσεων στις δημοτικές υποδομές από τις πλημμύρες της περιόδου από 11 έως 14 Νοεμβρίου 2013, με σκοπό την επαναφορά της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας.

Τέλος, επαναφέρει το αίτημά του σχετικά με παροχή χρηματοδότησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού Άρι, το οποίο είχε υποβληθεί αρχικά το Σεπτέμβριο του 2013 χωρίς να ικανοποιηθεί».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Επίσης, ο Δήμαρχος είχε επικοινωνία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, για θέματα ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech