Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει πως τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι ή θα υπάρξει θύμα βίας, λόγω του φύλου της.

Είναι καθήκον της κοινωνίας να αναδείξει ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η άσκηση βίας κατά των γυναικών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στη χώρα μας αναγνωρίζεται και τιμωρείται ως έγκλημα σύμφωνα με τον Νόμο 3500/2006.

ksg1

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί την Τηλεφωνική Γραμμή SOS15900 από το 2010 και έχει σχεδιάσει και προχωρήσει στην ίδρυση δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.  Πρόκειται για Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, στις Περιφέρειες και σε μεγάλους Δήμους όλης της χώρας. Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών λειτουργεί και στο Δήμο Καλαμάτας.

Δυστυχώς, στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες-θύματα βίας, φτάνει μικρό μόνο μέρος των περιστατικών, τα οποία κατά 75% αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πολύ περισσότερα είναι τα τραγικά περιστατικά γυναικών που υφίστανται κακοποίηση, ακόμη και καθημερινά, αλλά δεν φτάνουν ποτέ στο σημείο της καταγγελίας.

ksg4

Παρατίθενται:

Η δήλωση της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Βάσως Κόλλια

για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών

Τα στατιστικά στοιχεία της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας διεκδίκησε τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, κάτι που δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε μόνο τη δημιουργία ξενώνων στις έδρες των Περιφερειών.

• Κατόπιν πιέσεων που άσκησαν πολλοί Δήμοι της χώρας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με την ιδιότητα του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, προσκάλεσε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013», τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Τρικκαίων, Αρταίων, Πρεβέζης, Πύργου, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, Κορινθίων, Ζακύνθου,  Κεφαλονιάς, Σάμου, Χίου, Ρεθύμνης, Θηβαίων, Χαλκιδαίων, Ρόδου, Κω, Βέροιας, Σερρών, Κατερίνης, Φλωρίνης, Καστοριάς, Καλλιθέας, Περιστερίου, Φυλής, Χαλανδρίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας. με την ιδιότητα του Δικαιούχου και του Φορέα Λειτουργίας να υποβάλουν πρόταση στην πρόσκληση με κωδικό 07.08.09.69.02.03.09/ΕΥΕ.ΓΓΙΦ και τίτλο την «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και  για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο».

• Ο Δήμος Καλαμάτας ανταποκρίθηκε θετικά και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε το Φεβρουάριο του 2012 τη συμμετοχή του Δήμου μας στην ανωτέρω πρόσκληση. Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας παρεχώρησε το κτήριο, τον ισόγειο χώρο ενός νεοκλασικού διατηρητέου σε μιαν όμορφη περιοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, εύκολα προσβάσιμη, χωρίς μεγάλη διαβατική κίνηση όμως, ώστε να ενυπάρχει και το στοιχείο της διακριτικότητας, δεδομένης της λεπτής φύσεως του θέματος, το οποίο αφορά στη βία σε ορισμένες εκφάνσεις της που πλήττουν τη γυναίκα και τα παιδιά της, ενώ ο χώρος εξοπλίστηκε  κατάλληλα και διακοσμήθηκε με καλλιτεχνικές δημιουργίες από το Εικαστικό Εργαστήρι της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας. Το μέγιστο κόστος δημιουργίας και τριετούς λειτουργίας μέχρι 31/12/2015 που θα χρηματοδοτηθεί, ανέρχεται σε 300.000 ευρώ ενώ ο Δήμος Καλαμάτας θα στηρίξει τη λειτουργία της Δομής αυτής εξ ιδίων και μετά το 2015.

kentro-sumvouleutikis 6 kentosvk

• Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» / ΕΣΠΑ 2007-2013 «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία κέντρων συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στον άξονα προτεραιότητας 07».

• Στο πλαίσιο της πρόληψης και καταπολέμησης όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2013 η λειτουργία στο Δήμο Καλαμάτας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας, για τη συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών, καθώς και για την ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, προς αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών. Στελεχώνεται δε από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο.

• Προβλέπεται, επίσης, η συνεργασία με φορείς, που αποδεδειγμένα έχουν δραστηριοποιηθεί σε θέματα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και υποστήριξης γυναικών θυμάτων κάθε μορφής βίας, με σκοπό την αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας τους. Ήδη ο Δήμος μας έχει γνωστοποιήσει σε ευρύ φάσμα Υπηρεσιών, Φορέων και Εθελοντικών Οργανώσεων τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου, επιδιώκοντας τη γνωστοποίηση της ύπαρξής του στο ευρύ κοινό, ώστε το Κέντρο να προσφέρει τις ευεργετικές υπηρεσίες, τις οποίες σχεδιάστηκε να παρέχει.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, που εγκαινιάσθηκε στις 18 Οκτωβρίου, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Περρωτού και Μαντίκλου στην Καλαμάτα.

Τηλ: 27213 60897, 27213 60898, 27213 60776

Fax: 27213 60797

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08.00-16.00 .

Μπορείτε εδώ να δείτε πληροφορίες για την αποστολή και τη δράση του

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech