Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού

Ικανοποίηση, χωρίς η Μεσσηνία να παρεκκλίνει από το στόχο της για πλήρη, σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα, εξέφρασε ο Δήμαρχος μετά τη δέσμευση εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, του έτερου μεγάλου οδικού άξονα της Πελοποννήσου μετά τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης - Καλαμάτας.

Χθες, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών και μετά το πέρας της εκδόθηκε από το Υπουργείο η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Κατσιφάρα Απόστολο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ.  Καφύρα Χαράλαμπο, τους βουλευτές Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός δήλωσε:

«Η Ελλάδα μπαίνει σιγά-σιγά, αλλά σοβαρά, ξεκάθαρα και αποφασιστικά, σε μια φάση ανασύνταξης και θετικής πορείας. Το πρώτο έμπρακτο σήμα σε  αυτή την κατεύθυνση, είναι οι επενδύσεις και οι  υποδομές στις μεταφορές. Θέλω να σας πω λοιπόν, ό,τι ξεκινάνε τώρα οι οδικοί άξονες. Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, πολύχρονες, καθώς επίσης και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μερικά έργα συντμήθηκαν, για παράδειγμα ο αυτοκινητόδρομος της «Ολυμπίας Οδού», δεν περιλαμβάνει το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Σας κάλεσα λοιπόν εδώ σήμερα  για να σας ανακοινώσω πως είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, όλα τα έργα που εξαιρέθηκαν λόγω σύντμησης, να πραγματοποιηθούν. Όχι ότι  κάνουμε χάρη σε κανέναν, αλλά γιατί οι υποδομές στις μεταφορές  είναι αναγκαία προϋπόθεση παντού για να ξαναξεκινήσει η χώρα.

Ανακοινώνω λοιπόν  σήμερα την άμεση πραγματοποίηση, την άμεση κατασκευή του έργου  Πάτρα-Πύργος - Τσακώνα, μέρος του αυτοκινητοδρόμου της «Ολυμπίας Οδού». Η Ηλεία είναι ένας αγροτικός, παραγωγικός  νομός αλλά ταυτόχρονα και τουριστικός, από τους πρώτους νομούς στη  χώρα στην κρουαζιέρα.

Αγροτικά προϊόντα και τουρισμός είναι οι στρατηγικοί, παραγωγικοί τομείς για να ξαναξεκινήσει οικονομικά η χώρα. Τους ενισχύουμε με επενδύσεις και τους διευκολύνουμε  με υποδομές. Ξεκινά λοιπόν, ο δρόμος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί  ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της κατασκευής της υπόλοιπης  «Ολυμπίας Οδού» δηλαδή Κόρινθος-Πάτρα,  μιας σύμβασης,  η οποία σε λίγες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή  για ψήφιση».

ΔΗΛΩΣΗ ΙΩ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στη σύσκεψη μετέσχε και ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Σήμερα 25-11-2013 συμμετείχα στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη , η Συντονιστική Επιτροπή Ν. Ηλείας, για τον δρόμο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Χρυσοχοΐδης μας γνωστοποίησε την οριστική απόφαση του Υπουργείου , η νέα σύμβαση της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, που θα έρθει στη Βουλή  να περιλαμβάνει μόνον το τμήμα από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα.

Δεσμεύτηκε ότι στην σύμβαση θα υπάρχει και διάταξη που θα προβλέπει τη χρηματοδότηση από το νέο Προγραμματικό Πλαίσιο των τμημάτων από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και από το Καλό Νερό μέχρι την Τσακώνα.

Για το τμήμα από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό, θα εξετασθεί ο τρόπος για να υπάρξουν παρεμβάσεις για πιο ασφαλή δρόμο.

Επίσης υποσχέθηκε να νομοθετήσει τρόπο για την επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης , ανάθεσης και υπογραφής της σύμβασης.

Θα περιμένουμε να δούμε τη διάταξη πόσο ισχυρή και αξιόπιστη θα είναι, αλλά και το χρονοδιάγραμμα».

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΘ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΑΛΤΑΡΗ

Σε κοινή δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Υπουργείο Υποδομών προέβησαν οι βουλευτές Αθανάσιος Πετράκος, Μεσσηνίας και Ευσταθία Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Ηλείας, αμφότεροι του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση έχει ως εξής:

«Μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε σήμερα με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη με αντικείμενο την υλοποίηση όλου του έργου της Ολυμπίας Οδού στον άξονα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Θανάσης Πετράκος δήλωσαν τα εξής:

Ο κ. Υπουργός μπροστά στον κίνδυνο να μη ψηφιστεί στη Βουλή ακόμα και από τους φιλοκυβερνητικούς βουλευτές η Σύμβαση της Ολυμπίας Οδού διότι παρέπεμπε στις ελληνικές καλένδες το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού έργου, δηλαδή το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα παρουσίασε στο τέλος της συνάντησης νέα πρόταση.

Συγκεκριμένα υποσχέθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή 29-11-2013 θα παρουσιάσει πρόταση για το πώς θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τους Κοινοτικούς Πόρους της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι στην πρόταση του θα περιλαμβάνεται και σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο ζητήσαμε ώστε η ολοκλήρωση αυτού του τμήματος να γίνει συγχρόνως με το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα.

Θα περιμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης για να τοποθετηθούμε εκ νέου για το ζήτημα συγκεκριμένα.

Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι ο κ. Υπουργός δεν απάντησε στα εξής:

•        Γιατί ενώ από τη μια χρηματοδότησε πλουσιοπάροχα την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού από την άλλη της χάρισε και το 60% του έργου Πάτρα –Πύργος – Τσακώνα συνολικού μήκους 168 χιλιομέτρων; Σημειώνεται ότι το μόνο πρόβλημα που υπήρχε ήταν η απόφαση του ΣτΕ για την περιοχή του Καϊάφα

•        Επίσης δεν απάντησε για το τι θα γίνει με τα τμήματα του έργου Πύργος – Καλό Νερό για τα οποία δεν υπάρχει η ως άνω απαγόρευση του ΣτΕ.

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η υλοποίηση ολόκληρου του έργου όμως με όρους που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον είναι αδιαπραγμάτευτη».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech