×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα: καλές ειδήσεις από πολύ πετυχημένη ημερίδα

Η πρώτη πόλη στην οποία θα επεκταθεί ο αγωγός φυσικού αερίου μετά τη Μεγαλόπολη θα είναι η Καλαμάτα, όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, από το βήμα της ημερίδας με θέμα «Παρελθόν, παρόν και μέλλον των εταιρειών ηλεκτρισμού».

maniatakis-papagewrgiou

Την πολύ πετυχημένη ημερίδα διοργάνωσε το Μανιατάκειον Ίδρυμα υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και με την υποστήριξη της ΔΕΗ, οι δε εργασίες της διεξήχθησαν το βράδυ της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, που ήταν κατάμεστη.

kosmos-dipethek kosmos-dipethek 1

kosmos-dipethek 2 kosmos-dipethek 3

Επίσης, υπήρξε ρητή δέσμευση εκ μέρους των αρμοδίων παραγόντων σχετικά με τη δημιουργία Μουσείου Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Καλαμάτα, στο ερειπωμένο κτήριο παραπλεύρως της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ. Από τις παραπάνω εξελίξεις φαίνεται πως ικανοποιούνται σχετικά αιτήματα, που με συνέπεια και με πλήθος υποστηρικτικών επιχειρημάτων έχει θέσει ο Δήμος Καλαμάτας, ήδη από το 2009 για το φυσικό αέριο και πιο πρόσφατα για το Μουσείο Ηλεκτρικής Ενέργειας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου, αφού τόνισε πως η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο προήλθε από ερώτηση του βουλευτή τότε και νυν Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε ότι η προοπτική να έλθει το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα είναι «πάρα πολύ σύντομα», ενώ είχε γνωστοποιήσει ότι ο αγωγός θα ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγαλόπολη μέσα στο 2014.

Στην προοπτική ελεύσεως του φυσικού αερίου στην Καλαμάτα αναφέρθηκε και ο Αντώνης Νάτσικας, Πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), γνωστοποιώντας ότι οι μηχανικοί του ΔΕΣΦΑ έχουν συλλέξει όλα τα αναγκαία στοιχεία και τα επεξεργάζονται, σχετικά με το δίκτυο φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην πόλη. Ο ΔΕΣΦΑ εκπονεί τη μελέτη αυτή για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και ο Δήμος Καλαμάτας τον έχει συνδράμει με την αναγκαία πληροφόρηση, μέσω των υπηρεσιών του.

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΙ ΟΣΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η ημερίδα υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική, ιδίως για τις μελλοντικές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, από το φυσικό αέριο ως καύσιμο φθηνότερο από τα άλλα και καθαρότερο μέχρι τα smartgrids, τα «έξυπνα» δίκτυα που θα φέρουν την επανάσταση στην ηλεκτρική ενέργεια, την πληροφορική, το διαδίκτυο. Όπως επεσήμανε, δε, ο Γεώργιος Κόλλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, τα smartgridsείναι η μόνη λύση για την ομαλή ένταξη στο ηλεκτρικό δίκτυο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΗΣ

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δημήτρης Μανιατάκης, Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, το οποίο τη διοργάνωσε, επισημαίνοντας πως «σε αυτό το ιστορικό κτίριο, το 1899 ξεκίνησε ο εξηλεκτρισμός της Καλαμάτας». Τόνισε δε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται Ημερίδα σχετικά με την Ιστορία των Εταιρειών Ηλεκτρισμού. Ήταν μια ιδέα που αμέσως «αγκάλιασε» ο Δήμαρχος και έγινε πραγματικότητα μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας με την αμέριστη στήριξη της ΔΕΗ».

maniatakis

Ο κ. Μανιατάκης, αφού παρουσίασε τους ομιλητές και τα θεματικά πεδία των ομιλιών τους, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η στρατηγική γεω-οικονομική θέση της Ελλάδας ανάμεσα σε παραγωγούς ενέργειας της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και της περιοχής της Κασπίας Θάλασσας, και πάνω στους καίριους δίαυλους μεταφορών του Αιγαίου Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, την καθιστούν ως κύριο ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Οι προωθούμενες έρευνες για υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα, καθώς και οι σχεδιαζόμενες υποβρύχιες διασυνδέσεις μεταξύ Κρήτης και Αττικής, αλλά και μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. 

Ολοκληρώνοντας, θέλω να τονίσω ότι ο τομέας της Ενέργειας ευνοεί μεγάλες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Το τρίπτυχο α) εξοικονόμηση Ενέργειας, β) μέγιστη δυνατή αξιοποίηση καθαρών μορφών Ενέργειας και γ) ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με χαμηλές τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να αποτελούν τους βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής μας».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ε. ΝΙΚΑΣ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, αφού καλωσόρισε όσους παρέστησαν, χαρακτήρισε ιστορική την εκδήλωση αυτή εξαιτίας της μοναδικότητάς της. Απέτισε, δε, φόρο τιμής στους χιλιάδες εργαζομένους στο χώρο της Ενέργειας, σε όσους έδωσαν την υγεία τους, ακόμη και τη ζωή τους «για να γίνει το μεγάλο θαύμα του εξηλεκτρισμού της χώρας τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60».

dimarxos

Απηύθυνε επίσης ευχαριστίες επειδή η Μεγαλόπολη παραμένει κέντρο ηλεκτροπαραγωγής, κάτι εξόχως σημαντικό για μας επειδή την τροφοδοτεί με ενέργεια, αλλά και διότι στη Μεγαλόπολη απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Καλαμάτα και την περιοχή της.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο χώρος όπου διεξήχθησαν οι εργασίες της ημερίδας στέγαζε επί δεκαετίες το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Καλαμάτας, που η απαρχή του εξηλεκτρισμού της ανάγεται στο 1899. Δίπλα του στέκεται ένα ερείπιο, όπου στεγαζόταν η διοίκηση της τοπικής ηλεκτρικής εταιρείας.

elliniki-ilektriki

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως υπέβαλε αίτημα προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΗ «να στήσομε ένα μουσείο ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια πόλη με 92 σχολεία και 12.500 παιδιά, σε μια πόλη ζωντανή και αισιόδοξη», που διαθέτει άριστη προσβασιμότητα με τον αυτοκινητόδρομο και τον περιμετρικό της, ο οποίος ολοκληρώνεται. Ο Δήμαρχος μίλησε ακόμη για τις θετικές προοπτικές της περιοχής μας χάρη στις διεθνείς συνδέσεις του αεροδρομίου, για τις ξενοδοχειακές μονάδες που υφίστανται και για όσες πρόκειται να δημιουργηθούν, ενώ αναφέρθηκε και στον «ευεργέτη της περιοχής μας καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο» που δημιούργησε την Costa Navarino.

Τέλος, ο Π. Νίκας ευχαρίστησε όλους εκείνους που προσπάθησαν να έρθει στην Πελοπόννησο το φυσικό αέριο, ήδη από την υπουργία Χατζηδάκη το 2009, όταν αποφασίσθηκε να είναι η διατομή του αγωγού από την Κόρινθο και κάτω κατάλληλη για να δώσει ενέργεια στην Καλαμάτα, στην Πάτρα και αλλού.

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ

Ακολούθως μίλησαν:

1. Ο Γιώργος Δαμάσκος, Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ με θέμα: «Από την ‘προϊστορία’ στην ‘ιστορία’: Οι πρώτες ηλεκτρικές εταιρείες και η ανάπτυξη της ΔΕΗ»

aaa 59

2. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, τέως Πρόεδρος ΔΕΣΜΗΕ, με θέμα: «Σταθμοί στην ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα»

aaa 85

3. Γιώργος Κόλλιας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, με θέμα: «Η σημασία των δικτύων: Από τον εξηλεκτρισμό της χώρας σε μια σύγχρονη ηλεκτρική αγορά»

aaa 99

4. Δρ. Αντώνης Νάτσικας, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ, με θέμα: «Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο ως μοχλός ανάπτυξής της»

aaa 105

5.  Γιώργος Στάμτσης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), με θέμα: «Οι ιδιωτικές εταιρείες και το μέλλον της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας»

aaa 111

6. Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ, με θέμα: «Οι επενδύσεις και ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη επιχείρηση ηλεκτρισμού»

aaa 116

7. Ασημάκης Παπαγεωργίου, Υφυπουργός ΠΕΚΑ, με θέμα: «Η πολιτική μας για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μετά το πέρας της ημερίδας, όσοι παρέστησαν, μετέβησαν πεζή στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου εγκαινιάσθηκε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Η ΔΕΗ και ο εξηλεκτρισμός της Ελλάδας».

kordela

Πρόκειται για έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες, εν πολλοίς άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπου απεικονίζεται η επίμοχθη προσπάθεια εξηλεκτρισμού της χώρας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση έως αύριο.

ekthesi 2 ekthesi 3

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud