Ενημερωτική σύσκεψη για τα απορρίμματα

Ύστερα από πολλές προσπάθειες, διοργανώθηκε στην Καλαμάτα το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 μία αποδοτική σύσκεψη των μελών του ΔΣ του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με εκπροσώπους της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, δεδομένου ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι η μειοδότρια στο σχετικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η σύσκεψη υπήρξε αποδοτική διότι φωτίσθηκαν αρκετά, αν και όχι απόλυτα, πολλές πλευρές της διαδικασίας διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων. Η συνάντηση αυτή διεξήχθη παρουσία πολλών Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πραγματοποιήθηκε σε καλό γενικά κλίμα, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση οξύνθηκε εξαιτίας της παρουσίας κατοίκων από την περιοχή της Καλλιρρόης, οι οποίοι αντιδρούν στη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τους.
 
ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥΝ, ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Αναφορικά με τη διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων, υπάρχουν ζητήματα για τα οποία οι Δήμαρχοι έχουν από ενδιαφέρον μέχρι αγωνία, αλλά και συμφωνία να ξεκαθαριστούν αυτά πριν τις εκλογές του Μαΐου 2014: για παράδειγμα, το θέμα του κόστους, που είναι πολύ υψηλότερο από τα 61 ευρώ τον τόνο που έχει ανακοινώσει ο Περιφερειάρχης. Επίσης, το κόστος διαχείρισης θα είναι διαφορετικό από Δήμο σε Δήμο διότι συνδέεται με το κόστος μεταφοράς. Το κόστος διαχείρισης ανά τόνο προσδιορίζεται ως εξής: είναι 67 ευρώ ανά τόνο συν 13% ΦΠΑ, το οποίο βαίνει μειούμενο στο πλαίσιο της 25ετούς διάρκειας της σύμβασης αλλά για το 2014 ισχύει η προαναφερθείσα τιμή, στο οποίο πρέπει να αθροισθεί το κόστος μεταφοράς (για το Δήμο Καλαμάτας η απόσταση που βάσει του προτεινόμενου σχεδιασμού πρέπει να μεταφέρει τα απορρίμματά του είναι 42 χιλιόμετρα) συν 13% ΦΠΑ. Ακόμη, πρέπει να προστεθούν οι ενδεχόμενες ποινές λόγω της σύνθεσης των απορριμμάτων, καθώς δε φαίνεται να είναι η ανακύκλωση κάτι το θετικό σ’ αυτή τη διαδικασία. Τα ανωτέρω ισχύουν μέχρι 200.000 τόνους, ενώ αν κάποιος Δήμος ξεπεράσει την ποσόστωσή του είναι προφανές ότι η αποζημίωση θα προσδιορισθεί ύστερα από διαβούλευση.
Υφίστανται, επίσης, άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), καθώς στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) προβλέπονται 9, που έγιναν μόνο 2. Οι ΣΜΑ έχουν άμεση σχέση με το κόστος. Οι ευθύνες προφανώς δεν ανήκουν στην εταιρεία, διότι δεν έκανε αυτή το διαγωνισμό αλλά είναι η μειοδότρια.
 
ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Οι Δήμοι της Πελοποννήσου μέσω του ΦΟΔΣΑ θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επειδή δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν κονδύλια ύψους 68 εκατ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασική στρατηγική είναι να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων από το ΦΟΔΣΑ και όχι από την Περιφέρεια, γι’ αυτό και θα επιδιωχθεί θεσμική ρύθμιση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, θα πρέπει να συνεχισθεί η διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα για τη βελτίωση των όρων του διαγωνισμού με τη συμμετοχή των Δήμων όπου αυτό είναι δυνατό.
 
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ
Σημειώνεται πως, πριν τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καλαμάτας, Δήμαρχοι της Πελοποννήσου - συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Καλαμάτας και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου Παναγιώτη Ε. Νίκα – πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Μαραθόλακκα, όπου γίνεται διαχείριση απορριμμάτων από το Δήμο Καλαμάτας. Τους δόθηκαν πληροφορίες και επεξηγήσεις από εκπροσώπους της εταιρείας διαχείρισης και την εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο επιβλέπει την υλοποίηση του έργου αυτού, καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες και οι Δήμαρχοι εξέφρασαν πλήρη ικανοποίηση.
 

 

siskepsi.JPGsiskepsi_1.JPGsiskepsi_2.JPGsiskepsi_3.JPG

 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud