Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Τιμή στους Τρεις Ιεράρχες, Προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και Γλώσσας

Την προσήκουσα τιμή προς τους Τρεις Ιεράρχες, το Μεγάλο Βασίλειο, το Θεολόγο Γρηγόριο και το Χρυσόστομο Ιωάννη, απέδωσαν χθες στις 18.00 με πανηγυρική εορταστική εκδήλωση η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας, ο Δήμος Καλαμάτας και η εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσσηνίας, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η εκδήλωση αυτή ακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κεντρικός ομιλητής στη βραδινή εκδήλωση ήταν ο Πλούταρχος Γεωργίου, φιλόλογος στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, με θέμα: «Τρεις Ιεράρχες – Διαχρονικά πρότυπα ζωής και παιδείας».  Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως οι Τρεις Ιεράρχες είναι εκείνοι που «τίμησαν και καταξίωσαν με τη ζωή και τη δράση τους τα ελληνικά γράμματα, που με το βαθύ φιλοσοφικό τους στοχασμό, τη μεγάλη και βαθιά πίστη τους, τη θερμή αγάπη τους στο Θεό και τον άνθρωπο, αναδείχθηκαν μεγάλοι παιδαγωγοί και οικουμενικοί διδάσκαλοι, επιφανείς ρήτορες και συγγραφείς, πρότυπα φιλανθρωπίας και αρετής. (…) Η περί παιδείας και αγωγής διδασκαλία τους ήταν σύμφωνη με την ελληνοχριστιανική τους μόρφωση. ‘Ύπόβαθρον της κατά Χριστόν φιλοσοφίας’ θεωρούν την αρχαιοελληνική παιδεία και φτάνουν από τον καλό καγαθό πολίτη του κόσμου, με τη μάθηση και την πίστη, στον καλοκάγαθο πολίτη του ουρανού.

ΓΟΝΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Και οι τρεις, σε πείσμα του καιρού τους που θεωρούσε τα αρχαιοελληνικά γράμματα ‘ειδωλολατρική ενασχόληση', σπούδασαν στις καλύτερες σχολές της εποχής τους (σε Αθήνα και Αντιόχεια). Άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, οι ελληνομαθείς Πατέρες της Εκκλησίας με την καθαρότητα της σκέψης τους αφομοίωσαν την αρχαία ελληνική παιδεία, έδωσαν νέες απαντήσεις σε ερωτήματα – θεολογικά, κοσμολογικά, ηθικά και ανθρωπολογικά – που απασχολούσαν την ελληνική διανόηση και δημιούργησαν μια νέα στάση ζωής, βασισμένη στις ανθρωπιστικές αξίες του Χριστιανισμού και της αγάπης.

Δύο κόσμοι, ο ελληνικός και ο χριστιανικός, δύο νοοτροπίες, δύο ασύμπτωτα ώς τότε και ώς ένα βαθμό αντιμαχόμενα πολιτισμικά μεγέθη συναντήθηκαν και αλληλοδιαποτίσθηκαν».

Ο κ. Γεωργίου τόνισε ακόμη τις κοινωνικές θέσεις των Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι δε δέχονταν ότι είναι θέλημα Θεού οι κοινωνικές ανισότητες, ενώ επέκριναν τον άδικο πλουτισμό και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ξεπροβάλλει το παράδειγμα ενός βαθύπλουτου ανθρώπου, του Μεγάλου Βασιλείου, που μοίρασε όλη την περιουσία του για να χτίσει νοσοκομεία, γηροκομεία και ορφανοτροφεία».

Ο ομιλητής τόνισε πως «έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μελετήσουμε τη ζωή και το έργο τους και να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε με τους εαυτούς μας και τον περίγυρό μας, για να αναζητήσουμε και να εντοπίσουμε τις σταθερές εκείνες, που θα μπορούσαν να γίνουν πυξίδες στο ταξίδι της ζωής μας και στην εξέλιξη της κοινωνίας. Οι Τρεις Ιεράρχες τάραξαν τα νερά της εποχής τους και άφησαν παρακαταθήκες με αιώνια αξία».

Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως, ακολούθησε η απόδοση ύμνων από χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Σιάχου.

Αποσπάσματα από το έργο των Τριών Ιεραρχών και σχετικά ποιήματα διάβασαν μαθήτριες και μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου και του 6ου Γυμνασίου Καλαμάτας.

Χορούς της Καππαδοκίας απέδωσε συγκρότημα του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Π. ΝΙΚΑΣ: ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σε χαιρετισμό τον οποίο απηύθυνε, ο Δήμαρχος τόνισε τη μεγάλη αξία του έργου των Τριών Ιεραρχών και τη σημασία να αποδίδουμε τιμή σ’ αυτούς που ανέδειξαν την αξία της Παιδείας, που τίμησαν τα Ελληνικά Γράμματα και αναδείχθηκαν προστάτες της Ελληνοχριστιανικής Παιδείας και της Ελληνικής Γλώσσας. Ανέφερε, επίσης, πως μέσω της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας κρατήθηκε ζωντανός ο Ελληνισμός, γι’ αυτό και πρέπει να στεκόμαστε πάντοτε δίπλα στην Ορθοδοξία. Τούτο αποτελεί για το λαό μας αναγκαιότητα στη σημερινή κρίση, για την υπέρβαση της οποίας πρέπει να βασιστούμε στις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όπως τόνισε ο Π. Νίκας.

ΕΠΑΙΝΟΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ο Δήμαρχος προσέθεσε πως ο Δήμος Καλαμάτας - στο πλαίσιο του εορτασμού για τους Τρεις Ιεράρχες - επιδίδει σε διακριθέντες μαθητές τους Επαίνους Νικολάου Πολίτη, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου αυτού επιστήμονα, του «πατέρα» της ελληνικής Λαογραφίας. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο πρόσφατα αποφάσισε την απόδοση του ονόματος του Νικολάου Πολίτη στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Ο Π. Νίκας έκανε επίσης γνωστό ότι στις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των δικαιούχων αναφορικά με τις υποτροφίες Λυκούργου Σκιά, που χορηγεί ο Δήμος Καλαμάτας.

Ακολούθησε η απονομή των Επαίνων, που συνοδεύονται από χρηματικό βραβείο, στους μαθητές και τους εκπροσώπους τους. Οι Έπαινοι απονεμήθηκαν σε 9 μαθητές, που είναι οι εξής:

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Παπαδάκη Ιωάννα - 3ο Λύκειο Καλαμάτας

Πανουσόπουλος Βασίλειος – 4ο Λύκειο Καλαμάτας

Βρεττού Χριστίνα – 3ο Λύκειο Καλαμάτας

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Παντελάκη Μυρτώ – 3ο Λύκειο Καλαμάτας

Σπάλα Σταυρούλα – 1ο Λύκειο Καλαμάτας

Τζανάκης Στυλιανός – 4ο Λύκειο Καλαμάτας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Τσέκας Ξενοφών – 1ο Λύκειο Καλαμάτας

Εγγλέζος Ιωάννης - 1ο Λύκειο Καλαμάτας

Κοτταρίδης Σωτήριος – Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

 

 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech