Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Δημοπρατείται άμεσα η Πλατεία ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

Τη σύμφωνη γνώμη της διατύπωσε, με έγγραφο που απέστειλε προς το Δήμο Καλαμάτας, η ΕΕΤΑΑ για τα σχέδια των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί η Πράξη «Αστική ανάπλαση περιοχής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας». Η χρηματοδότηση εκτέλεσης του έργου αυτού έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι» του ΕΣΠΑ, μετά την υποβολή πρότασης από το Δήμο Καλαμάτας μέσω της ΕΕΤΑΑ. Σχετική απόφαση ένταξης σε Κοινοτική χρηματοδότηση υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 846.000 ευρώ με το ΦΠΑ και ταυτίζεται με την επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Το έργο δημοπρατείται εντός των προσεχών ημερών.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Το φυσικό αντικείμενο της προαναφερθείσας Πράξης αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται:

1. Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός του χώρου ακολουθεί τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς επιλέγονται για δαπεδόστρωση μη ανακλαστικά υλικά και αφήνονται επιφάνειες ελεύθερες (χωρίς δαπεδόστρωση) με φυτοκάλυψη αλλά και με βότσαλο, επιφάνειες που «απορροφούν» τα νερά της βροχής. Παράλληλα, η χωροθέτηση και η επιλογή των δέντρων φύτευσης (φυλλοβόλα, αειθαλή) σκιάζει τους χώρους και μαζί με την ύπαρξη του υδάτινου στοιχείου δημιουργούν το απαραίτητο ευχάριστο μικροκλίμα που κάνει το χώρο ελκυστικό και τους θερμούς μήνες του χρόνου. Τέλος, κατασκευάζεται στο χώρο πέργκολα με κινούμενα σκίαστρα-περσίδες που προσφέρουν έναν «φυσικά κλιματιζόμενο» υπαίθριο χώρο.

2. Περίφραξη του αυλείου χώρου του Μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτηρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας.

3. Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής – λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων για την διευκόλυνση της αποβίβασης - επιβίβασης του κοινού.

4. Για τη σύνδεση του χώρου του Μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης διαμορφώνεται ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του ευρισκόμενου επί του ποταμού Νέδοντα δημοτικού χώρου στάθμευσης.

5. Μονοδρόμηση με κατεύθυνση ανατολή – δύση του δημοτικού δρόμου στα νότια. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου.

6. Φύτευση με δεντροστοιχίες, θάμνους και χλοοτάπητα.

7. Ο φωτισμός του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου γίνεται με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής. Φωτιστικά κηποχώματος τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία των χώρων φύτευσης.

8. Υδάτινο στοιχείο με την μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτηρίου και στη ζώνη υποδοχής πεζών.

9. Όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Χορού προς το κτήριο διασφαλίζεται από ράμπες.

10. Ζώνες όδευσης τυφλών.

Το εμβαδόν της περιοχής ανάπλασης ανέρχεται σε 5.000 τετρ. μέτρα και η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 6 μήνες. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31/12/2015.

Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ

Για την ιδιοκτησία που υπάρχει στη βόρεια πλευρά, έχουν διασφαλιστεί από το Δήμο 180.000 ευρώ, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών (ληξιπρόθεσμα). Ο ιδιοκτήτης  ειδοποιήθηκε εγγράφως για την υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης και την πληρωμή του και, επιπλέον, ότι σε περίπτωση που δεν αποδεχθεί να παραδώσει το ακίνητο, ο Δήμος κινεί άμεσα τη διαδικασία απαλλοτρίωσης για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος.

megaro.JPGmegaro_1.JPGmegaro_2.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech