Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Προς διεθνή συνάντηση χορωδιών στην Καλαμάτα

Η προοπτική διοργάνωσης στην Καλαμάτα μιας διεθνούς χορωδιακής συνάντησης, ενός διαγωνισμού χορωδιών μεγάλης εμβέλειας, διερευνήθηκε καταρχήν σήμερα στο Δημαρχείο, κατά την επίσκεψη εκπροσώπων του πολιτιστικού οργανισμού Interkultur, που εδρεύει στη Γερμανία. Τα τελευταία 25 χρόνια, η Interkultur έχει διοργανώσει 150 εκδηλώσεις σε 100 χώρες, στις οποίες έχουν μετάσχει περί τις 300.000 χορωδοί. Ο πολιτιστικός αυτός οργανισμός διοργανώνει διαγωνιστικές συναντήσεις χορωδιών με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού χορωδών και εκτιμά ότι η Καλαμάτα είναι κατάλληλη για τη φιλοξενία μιας εκδήλωσης 4 – 5 ημερών, στην οποία θα μετάσχουν περί τους 1.000 με 1.500 χορωδούς. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι φέτος η Ρίγα της Λετονίας θα φιλοξενήσει τους 8ους Παγκόσμιους Αγώνες Χορωδιών, με τη συμμετοχή 480 χορωδιών και 25.000 χορωδών, οι δε διανυκτερεύσεις θα ανέλθουν σε 100.000. Σημειώνεται πως η Ρίγα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2014.

Σήμερα το πρωί, λοιπόν, επισκέφθηκαν το Δήμαρχο ο Γερμανός Günter Titsch, πρόεδρος του οργανισμού Interkultur, η Dagmar Titsch, managermediaproductionsτης Interkultur, ο Σουηδός μαέστρος Christian Ljunggren, καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Interkultur, η σύζυγός του Margaretha Ljunggren, σοπράνο διεθνούς φήμης (αμφότεροι έχουν συμπράξει με το Μίκη Θεοδωράκη στην παρουσίαση έργων του στο εξωτερικό) και ο Σουηδός Ελληνιστής IngemarRhedin, μεταφραστής του Οδυσσέα Ελύτη και της Κικής Δημουλά, καθώς και άλλων Ελλήνων πνευματικών δημιουργών, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη. Παρίστατο επίσης ο Θανάσης Ψαρούλης, πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Νομού Μεσσηνίας, ο οποίος είχε προβεί σε συνεννοήσεις και μετέφερε προ μερικών εβδομάδων στο Δήμαρχο την πρόθεση της Interkulturνα αξιολογήσει την Καλαμάτα ως πόλη, στην οποία είναι δυνατή η διεξαγωγή μιας τέτοιας εκδήλωσης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ο Δήμαρχος, υποδεχόμενος τους επισκέπτες στο γραφείο του, έκανε σύντομη παρουσίαση της Καλαμάτας και της περιοχής της, της ιστορίας της και των προοπτικών της, καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Με έμφαση στην ανάπτυξη πολιτιστικής δράσης στην Καλαμάτα από το Δήμο αλλά και ιδιωτικούς φορείς, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις υποδομές της πόλης και στο έμψυχο δυναμικό της, που είναι κατάλληλα για να υποστηρίξουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας. Η Καλαμάτα ήδη διοργανώνει με επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, επομένως υπάρχει η αρχική εμπειρία, ενώ η καλλιέργεια καλών σχέσεων με ευρωπαϊκές και μη χώρες, καθώς και η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και οι διεθνείς συνδέσεις μέσω του αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», δίνουν τη δυνατότητα στην πόλη μας να διεκδικήσει την ανάθεση σ’ αυτήν της υλοποίησης συναντήσεων όπως εκείνες της Interkultur.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ INTERKULTUR

Στη συνέχεια, στην πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι της Interkultur ανέλυσαν τις προθέσεις αυτού του πολιτιστικού οργανισμού αναφορικά με την Καλαμάτα, μετά την προβολή σχετικού βίντεο με στιγμιότυπα από διεθνείς χορωδιακές συναντήσεις που ο οργανισμός αυτός έχει διοργανώσει. Στην προβολή του βίντεο και την παρουσίαση της Interkultur παρέστησαν εκπρόσωποι της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, των χορωδιών της πόλης, αλλά και των ιδιωτών τεχνικών θεάματος –ακροάματος, με τους οποίους ο Δήμος συνεργάζεται. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Ενδεικτικά, παρατίθεται βίντεο από τους Παγκόσμιους Αγώνες Χορωδιών του 2012, που διεξήχθησαν στο Σινσινάτι του Οχάιο, στις ΗΠΑ και τους οποίους διοργάνωσε η Interkultur.

{source}
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/Lc8-H-_aytY?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>
{/source}

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Ο Δήμαρχος, συνοψίζοντας, ευχαρίστησε τα στελέχη της Interkulturγια την επίσκεψη, τονίζοντας ότι προβαίνουν στη διοργάνωση καλλιτεχνικών αγώνων υψηλότατου επιπέδου. «Απομένει να οργανωθούμε, να συγκροτήσουμε οργανωτική επιτροπή και να διεκδικήσουμε μία από αυτές τις διοργανώσεις», τόνισε ο Π. Νίκας. Επεσήμανε, ακόμη, τις παράπλευρες ωφέλειες για την πόλη και την περιοχή μας, εφόσον διοργανωθεί εδώ ένα τέτοιο γεγονός: τουριστική κίνηση, προβολή, οικονομική ανάπτυξη. Ζήτησε, δε, «να μπει η Καλαμάτα δυναμικά στις διεθνείς εκδηλώσεις και να μη μείνει μόνο του το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού». Επιπλέον, μια τέτοια εκδήλωση στην Καλαμάτα θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη διεκδίκηση να ανακηρυχθεί η πόλη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει πολύ αξιόλογες εγκαταστάσεις, στις οποίες είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί διεθνής διαγωνισμός χορωδιών. Μετά τις συναντήσεις στο Δημαρχείο, οι εκπρόσωποι της Interkultur ξεναγήθηκαν στο Μέγαρο Χορού, στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ και στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας. Από στελέχη του Δήμου και της ΚΕ «Φάρις» ζήτησαν και έλαβαν πληροφορίες και τεχνικά στοιχεία, αποκομίζοντας πολύ θετικές εντυπώσεις από τους χώρους, τους οποίους είδαν από κοντά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΥΡΙΟ

Αύριο Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00, στο Δημαρχείο, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με την προοπτική διοργάνωσης στην Καλαμάτα από την Interkultur μιας διεθνούς χορωδιακής συνάντησης.

interkultur_3.JPGinterkultur_12.JPGinterkultur_28.JPGinterkultur_34.JPGinterkultur_54.JPGinterkultur_66.JPGinterkultur_73.JPGinterkultur_74.JPGinterkultur_76.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech