Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο ως Ημέρα της Γυναίκας, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, για την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.

Το 1857 οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ισότητα με τους άνδρες. Το 1910, η Κλάρα Τσέτκιν, αγωνίστρια του γυναικείου κινήματος, πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κάτι που συνέβη το 1977 από τον ΟΗΕ.

ksg

Σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεσθεί, δεν είναι λίγες οι φορές που διαπράττονται περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Μπορεί να εκδηλωθούν στο δρόμο, στο σπίτι ή σε χώρο εργασίας, να προέρχονται από οικεία πρόσωπα ή από αγνώστους. Με όποιον τρόπο κι αν εκδηλώνεται η βία, δεν πρέπει να μένει στο σκοτάδι, αλλά να καταγγέλλεται και να τιμωρείται ανάλογα. Ειδικά, η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά είναι ποινικό αδίκημα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει ειδικό κέντρο για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» / ΕΣΠΑ 2007-2013 «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία κέντρων συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στον άξονα προτεραιότητας 07». Πρόκειται για δράση αρχικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, που θα διαρκέσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, μαζί με άλλους Δήμους επαρχιακών πόλεων, διεξεδίκησε προς όφελος των πολιτών και πέτυχε τη δημιουργία Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών, ενώ αρχικώς προεβλέπετο μόνον η κατασκευή ξενώνων στις έδρες των Περιφερειών.

Ο Δήμος Καλαμάτας παρεχώρησε το κτήριο, τον ισόγειο χώρο ενός νεοκλασικού διατηρητέου σε μιαν όμορφη περιοχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, εύκολα προσβάσιμη, χωρίς μεγάλη διαβατική κίνηση όμως, ώστε να ενυπάρχει και το στοιχείο της διακριτικότητας, δεδομένης της λεπτής φύσεως του θέματος, το οποίο αφορά στη βία σε ορισμένες εκφάνσεις της που πλήττουν τη γυναίκα και τα παιδιά της.

eksw-ksg entos-ksg

Έτσι, τον Αύγουστο του 2013 ξεκίνησε η λειτουργία στο Δήμο Καλαμάτας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας, για τη συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών, καθώς και για την ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, προς αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καλαμάτας στελεχώνεται από:

1.       Κοινωνική λειτουργό

2.       Ψυχολόγο

3.       Κοινωνιολόγο

4.       Νομικό σύμβουλο

 και παρέχει δωρεάν τις εξής υπηρεσίες:

•        Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών

•        Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Περρωτού και Μαντίκλου, Καλαμάτα (ανατολικά του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου)

Τηλέφωνα: 27213-60897,60898,60776

Φαξ: 27213-60797

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 16.00

eksw-ksg.JPGeksw-ksg_1.JPGentos-ksg.JPGentos-ksg_1.JPGkentro-sumvouleutikis_1.JPGksg.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech