Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Προς εγκατάσταση των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα

Παραγγελία να συγκροτηθεί επιτροπή, σύμφωνα με το Νόμο, προκειμένου να εισηγηθεί σχετικά με τον κατάλληλο χώρο για την προσωρινή στέγαση των αθιγγάνων, και συγκεκριμένα στην περιοχή Μπιρμπίτα του Δήμου Καλαμάτας, απέστειλε η αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το Τμήμα Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης που καλύπτει την περιοχή της Μεσσηνίας. Η εισήγηση θα απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, αναφορικά με την προσωρινή στέγαση των αθιγγάνων που σήμερα διαμένουν παράνομα σε δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους, στην περιοχή της Αγίας Τριάδος Καλαμάτας.

Το Τμήμα Αστικής Κατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης Μεσσηνίας απέστειλε προς το Δήμο Καλαμάτας έγγραφο, με το οποίο του ζητεί να υποδείξει έναν εκπρόσωπο στην Επιτροπή αυτή, με τον αναπληρωτή του, προκειμένου η υπηρεσία αυτή να προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου απόφασης του Γενικού Γραμματέα, για τη συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Πρόκειται για θετική εξέλιξη, για την οποία αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν ο Δήμαρχος και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, που θα επισκεφθεί το Δημαρχείο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα συνεχών και επί μακρό χρονικό διάστημα παρεμβάσεων, δημοσίως και αρμοδίως, εκ μέρους του Δημάρχου.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ

Κορυφαία των σχετικών αποφάσεων συλλογικών οργάνων υπήρξε η υπ’ αριθμ. 405/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η οποία ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία στις 5 Σεπτεμβρίου πέρυσι, στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφασίζει:

Θεωρεί και προτείνει ως κατάλληλο χώρο για την προσωρινή στέγαση των Αθιγγάνων την περιοχή «Μπιρµπίτα», παραθέτοντας τα παρακάτω στοιχεία που οδηγούν στην συγκεκριµένη πρόταση:

 • Η έκταση στη «Μπιρµπίτα» έχει ήδη κριθεί κατάλληλη για τον ίδιο σκοπό, τόσο από το ∆.Σ Καλαµάτας (σχετ. η µε αρ. 102/2006 απόφασή του) όσο και µε την αρ. 8832/1-6-2006 απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Πελ/σου, αφού ελήφθησαν υπόψη όλες οι απαιτούµενες γνωµοδοτήσεις.

• Η εν λόγω έκταση 65 περίπου στρεµµάτων, αγοράστηκε από την Ν.Α. Μεσσηνίας για το σκοπό της στέγασης αθιγγάνων µε επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ∆∆Α, προκειµένου να απελευθερώσει από τους αθίγγανους τη ΒΙ - ΠΕ Καλαµάτας, καταπατηµένες ιδιωτικές εκτάσεις (περιοχή «Αγίας Τριάδος» Καλαµάτας κ.λ.π.), όπως αναφέρει η µε αρ. 965/16-6-2006 απόφαση Νοµάρχη Μεσσηνίας για τον αποχαρακτηρισµό της έκτασης από γη υψηλής παραγωγικότητας.

• Με την υπ’ αριθµ. πρωτ. 7602/2541/21-7-2006 απόφαση της ∆/νσης ΧΩΠΕΠΟ της Ν.Α. Μεσσηνίας έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Κατασκήνωση πλανοδίων στη θέση «Μπιρµπίτα» του ∆.∆. Σπερχογείας του ∆ήµου Καλαµάτας και στη θέση «Μακαρία» του ∆.∆. Μεσσήνης του ∆ήµου Μεσσήνης».

Πρόκειται δηλαδή για µία έκταση για την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, στο πρόσφατο παρελθόν από κάθε άποψη, ο έλεγχος των προϋποθέσεων καταλληλότητας.

Ταυτόχρονα, προφανείς λόγοι δεοντολογίας και συναίσθησης της συνολικής ευθύνης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής ∆ιοίκησης, για την υπόθεση αυτή, επιβάλλουν την µε κάθε τρόπο, αξιοποίηση του χώρου, για τον σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκε.

Επίσης, αντίστοιχοι λόγοι, επιβάλλουν την όσο το δυνατό ταχύτερη επίλυση των προβληµάτων, από την παράνοµη κατάληψη των χώρων στην Αγία Τριάδα και την αποκατάσταση της νοµιµότητας.

Οι Υπηρεσίες του ∆ήµου Καλαµάτας θα συνδράµουν µε κάθε τρόπο στην υλοποίηση των διαδικασιών που θα απαιτηθούν, για το σκοπό αυτό». 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech