Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Ψηφιακή εποχή στην Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας

Η ψηφιοποίηση του αρχείου και άλλων στοιχείων από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας, διαδικασία χρονοβόρος, επίπονη και λεπτομερής, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα πρώτα στοιχεία σε ψηφιακή μορφή να είναι διαθέσιμα δωρεάν μέσω του διαδικτύου στον τεχνικό κόσμο από τις 15 Απριλίου. Τα ανωτέρω γνωστοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο, τονίζοντας προς τους μηχανικούς: «Μας ενδιαφέρει η καλή συνεργασία μαζί σας, να μη χάνετε χρόνο. Ο στόχος είναι αργότερα να μη χρειάζεται καν να έρχεστε στην Υπηρεσία». Η ψηφιοποίηση θα συνεχισθεί και για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Πολεοδομίας θα ενισχυθεί με προσωπικό κατά προτεραιότητα, από υπαλλήλους 5μηνης υπηρεσίας, όπως ανέφερε ο Π. Νίκας.

ΠΛΗΡΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

Μέχρι στιγμής, η Διεύθυνση Πολεοδομίας έχει καταφέρει να οργανώσει το αρχείο της, οι πρώτες άδειες του οποίου ανάγονται στο 1955. Οι φάκελοι ταξινομήθηκαν και έγινε ευρετηριασμός ανά έτος και καταχώριση των σχετικών δεδομένων σε υπολογιστή. Μετά την καταγραφή άνω των 65.000 φακέλων και την τακτοποίηση των στελεχών, ταξινομήθηκαν και τα τελευταία κατ’ αύξοντα αριθμό και καταχωρίσθηκαν στον υπολογιστή. Θα ακολουθήσει ψηφιακή σάρωση του υλικού αυτού με scanner, όπως εξήγησε η Διευθύντρια της Πολεοδομίας Παναγιώτα Κουράκλη. Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αυτή θα παράσχει και πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για την ψηφιοποίηση δεδομένων στους Δήμους, που περιλαμβάνει και τις Πολεοδομίες. Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο στους μηχανικούς.

Διαδικασία αντίστοιχη θα ακολουθηθεί και για τα αυθαίρετα.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΠΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ

Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας θα παράσχει και χωρικές πληροφορίες που χρειάζονται οι μηχανικοί. Σχετική προσπάθεια μηχανοργάνωσης έχει ήδη ξεκινήσει. Για παράδειγμα, το ΓΠΣ, τα σχέδια πόλης και οι τροποποιήσεις τους - με παραπομπή στα σχετικά ΦΕΚ - θα είναι διαθέσιμα στους μηχανικούς.

ΠΛΗΡΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Ο ΣΤΟΧΟΣ

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τα στελέχη της Υπηρεσίας για τον κόπο που κατέβαλαν και τόνισε πως στο νέο Δημαρχείο, ο Δήμος θα πάει εντός του 2014 πλήρως μηχανογραφημένος ως προς το συγκεκριμένο αντικείμενο. Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας δουλεύουν επί 1 χρόνο τώρα για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της τακτοποίησης, καταγραφής και ευρετηριασμού του αρχείου, αλλά και της ψηφιοποίησης. Επεσήμανε, δε, ότι στο Δήμο η Πολεοδομία πέρασε μόλις πριν 3 χρόνια και ήδη παρήχθη αυτό το αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, παρά το φόρτο εργασίας, καθώς η Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας παρέχει κατ’ ουσίαν υπηρεσίες σε όλο το Νομό Μεσσηνίας.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ανάλογη διαδικασία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, όπου προβλέπεται να καταγραφούν όλες οι μελέτες, είτε έχουν γίνει έργα, είτε αυτές χρειάζονται επικαιροποίηση, είτε απαιτείται η εκπόνηση νέων.

Ένα μεγάλο ζήτημα, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, είναι πως δεν υπάρχει αρχείο των παρεμβάσεων στους δρόμους, στις οποίες προβαίνουν πολλοί και δεν έχουν χαρτογραφηθεί τα δίκτυα διαφόρων οργανισμών. Αποτέλεσμα: καθυστερεί η υλοποίηση των έργων ή υπάρχουν ανατροπές όταν το μηχάνημα αρχίζει να σκάβει, καθώς είναι άγνωστο τι περνά και από πού.

ilek.poleodomia.JPGilek.poleodomia_1.JPGilek.poleodomia_2.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech