Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 20 Μαρτίου

Συνήλθε χθες, Πέμπτη 20 Μαρτίου, στην υπ’ αριθμ. 6/2014 συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και προχώρησε στη λήψη 41 αποφάσεων επί σχετικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και εκτός αυτής.

Οι κυριότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούν στα εξής:

1. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑ «ΟΥΖΑΚΙΑ»

Το Δημοτικό Συμβούλιο (εκτός ημερησίας διάταξης) ενέκρινε τη συμπλήρωση απόφασής του, με την προσθήκη της εγκρίσεως για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του παραπάνω έργου, προϋπολογισμού 1.925.000,00 € με ΦΠΑ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013, στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου», σύμφωνα με την εισήγηση του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Το έργο αυτό αφορά στην αστική ανάπλαση ζώνης οδού Αριστομένους από την οδό Ξενοφώντος μέχρι το Δημοτικό Πάρκο.

ouzakia

2. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΙΟΣ

Από το Σώμα εγκρίθηκε (εκτός ημερησίας διάταξης) η συμπλήρωση απόφασής του, αναφορικά με την προσθήκη έγκρισης για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του παραπάνω έργου, προϋπολογισμού 430.000,00 € με ΦΠΑ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013, στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου», σύμφωνα με την εισήγηση του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

dsarios

Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η αποπεράτωση δύο αιθουσών και χώρων υγιεινής στο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, στον Άρι. Υπενθυμίζεται πως σχετική εργολαβία διελύθη στις 19-11-2013 αφήνοντας ημιτελές το κτήριο, σε στάδιο κατά το οποίο έχουν ολοκληρωθεί τα υποστυλώματα του ισογείου. Θα εκτελεσθούν οι αναγκαίες εργασίες για την αποπεράτωση του κτηρίου.

3. ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΩ ΑΜΦΕΙΑ

Από το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε αποδεκτή, εκτός ημερήσιας διάταξης,  η ένταξη της ανωτέρω πράξης, προϋπολογισμού 300.699,99 €, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013».

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η αναβάθμιση και η ανάδειξη των κεντρικών πυρήνων των οικισμών της Κάτω και Άνω Άμφειας. Σύμφωνα με την υποβληθείσα από το Δήμο Καλαμάτας και εγκριθείσα μελέτη, στην Άνω Άμφεια η ανάπλαση αφορά σε δρόμο που ξεκινά και καταλήγει στην επαρχιακή οδό Θουρίας - Δυρραχίου, διασχίζοντας τον κεντρικό πυρήνα του οικισμού. Διαμορφώνονται μικρές πλακόστρωτες επιφάνειες σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής, καθώς και στην αρχή και στο τέλος της. Στα τμήματα που απομένουν, η υφιστάμενη άσφαλτος αντικαθίσταται από σκυρόδεμα επεξεργασμένης επιφάνειας (σταμπωτό δάπεδο).

amfeia

Στη διαδρομή, σε κοινόχρηστες επιφάνειες που πλαισιώνουν την υπό ανάπλαση οδό, κατασκευάζονται επίσης μια πέτρινη βρύση στο κεντρικό πλάτωμα της διαδρομής και δύο καθιστικά στην αρχή και στο τέλος της.

Στον οικισμό της Κάτω Άμφειας, η ανάπλαση αφορά σε δρόμο που ξεκινά έξω από το χώρο του σχολικού συγκροτήματος του οικισμού και καταλήγει στο δρόμο που συνδέει τον οικισμό με τη Θουρία.

Διαμορφώνονται και εδώ μικρές λιθόστρωτες επιφάνειες σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής. Στην αρχή και στο τέλος της και στα τμήματα που απομένουν η υφιστάμενη άσφαλτος αντικαθίσταται από σκυρόδεμα επεξεργασμένης επιφάνειας (σταμπωτό δάπεδο).

Και στη διαδρομή αυτή κατασκευάζεται μια πέτρινη βρύση στο πρώτο πλάτωμα της διαδρομής και ένα καθιστικό στο τέλος της, σε πλάτωμα μπροστά από διακλάδωση του δρόμου που οδηγεί σε ένα αξιόλογο κτηριακό συγκρότημα.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης ορίζεται από την 07/03/2014 έως την 31/12/2015.

Η δημόσια και κοινοτική συμμετοχή της πράξης  προς εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 300.699,99 € προ ΦΠΑ, χωρίς ίδια συμμετοχή του Δήμου.

4. ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΗΠΟΥΠΟΛΗΣ, ΟΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΦΕΚ

Εγκρίθηκε η επικαιροποίηση παλαιότερων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικών με την πολεοδομική μελέτη της Κηπούπολης, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την υπ’ αριθμ. 13/2014 απόφασή της, σύμφωνα με την πρόταση του Τμήματος Τοπογραφικών – Πολεοδομικών Εφαρμογών & Χωροταξίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. Η επικαιροποίηση αυτή είναι αναγκαία κατόπιν σχετικής απαιτήσεως του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να εκδοθεί σε ΦΕΚ η πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης Κηπούπολης.

kipoupoli

5. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως αυτή ψηφίστηκε και από το Δ.Σ. του συγκεκριμένου Νομικού Προσώπου, για τον καθαρισμό της χερσαίας ζώνης του λιμανιού Καλαμάτας. Ο Δήμος, έναντι ποσού 500 ευρώ ανά μήνα, θα αναλάβει για 1 έτος τον καθαρισμό της ζώνης που υπάγεται στην ευθύνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όσον αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, στο άδειασμα των καλαθιών επί της οδού Ναυαρίνου καθώς και εκείνων στην προκυμαία και στους λοιπούς χώρους της συγκεκριμένης ζώνης, στον καθαρισμό της προκυμαίας με μηχανικό σάρωθρο αλλά και στον καθαρισμό της αμμουδιάς.

prokumaia

6. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της RETHINK – ΚΟΙΝΣΕΠ, για την υλοποίηση προγράμματος  δημιουργίας δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης. Το ύψος της δράσης αυτής είναι 40.000 ευρώ κατά μέγιστο για 6 μήνες και αφορά στη δημιουργία ενός  αυτοδιαχειριζόμενου από τους πολίτες δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης, για κοινή από τους πολίτες χρήση των κομποστοποιητών, όπου ο παραγωγός απορριμμάτων γίνεται παραγωγός κομπόστ. Πρόκειται για πρόγραμμα με καινοτόμο περιβαλλοντικό χαρακτήρα, για μια προσπάθεια εκπαίδευσης των πολιτών με στόχο την καλλιέργεια και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

kompostopoiisi

Το άμεσο όφελος του Δήμου είναι η εκτροπή από τα σύμμεικτα απορρίμματα κατά μέγιστο 14 τόνων ανά κομποστοποιητή κατ’ έτος, κάτι που συνεπάγεται και σημαντικό οικονομικό όφελος πέραν του περιβαλλοντικού. Θα τοποθετηθούν 36 συνοικιακοί κομποστοποιητές και θα υπαχθούν σε διαχείριση μέσω αυτού του προγράμματος άλλοι 24 ήδη τοποθετηθέντες. Η επιμέλεια του προγράμματος περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των πολιτών στη χρήση των κομποστοποιητών.

7. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Περιβαλλοντικής Συνεταιριστικής (Κοιν. Σ.Επ.) για τη λειτουργία Κινητής Μονάδας Επεξεργασίας αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων (κομπόστ – ανακυκλώσιμα κ.λπ.). Η χρηματοδότηση της σύμβασης εκ μέρους του Δήμου αφορά σε ποσό 220.100 ευρώ και έρχεται σε συνέχεια επιτυχημένου ερευνητικού προγράμματος. Η έναρξη ισχύος της προγραμματικής σύμβασης ξεκινά από την ημερομηνία υπογραφής της και έχει διάρκεια μέχρι να ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο.

maratholaka

8. Ο ΦΟΔΣΑ ΕΚΧΩΡΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για την υλοποίηση προμήθειας υλικοτεχνικής υποδομής (μέσω του ΕΣΠΑ) κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Ο εξοπλισμός αφορά στην προμήθεια δύο ρυμουλκών και τεσσάρων ημιρυμουλκουμένων με σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων, χωρητικότητας 60 κυβικών μέτρων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της πράξης ανέρχεται στο ποσό των 762.600 ευρώ με το ΦΠΑ. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

9. ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Εγκρίθηκε από το Σώμα η διοργάνωση Γιορτής Ανακύκλωσης στην Καλαμάτα, η διάθεση πίστωσης 24.080,36 € για την κάλυψη των δαπανών αυτής και η συμμετοχή του Δήμου στην Παγκόσμια Δράση LET’S DO IT. Ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπορεί στην ανακύκλωση σε επίπεδο πανελλαδικό, γι’ αυτό και έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια για την προώθηση όλων των ρευμάτων ανακύκλωσης, ο Δήμος διοργανώνει Γιορτή Ανακύκλωσης από τις 3 έως τις 6 Απριλίου. Μάλιστα, φέτος έχει προγραμματισθεί στις 6 Απριλίου η παγκόσμια δράση LET’S DO IT στο χώρο της ανακύκλωσης, στην οποία ο Δήμος μας συμμετέχει κάθε χρόνο. Με την ευκαιρία αυτή, εκείνη την ημέρα ο Δήμος Καλαμάτας θα διοργανώσει και θα συντονίσει μαζί με εθελοντικές οργανώσεις διάφορες εξορμήσεις καθαρισμού σε όλη την επικράτειά του.

giorti anakiklosis

Η Γιορτή Ανακύκλωσης θα διεξαχθεί στον πεζόδρομο της Αριστομένους και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαθητικά εργαστήρια και διαγωνισμούς που αφορούν στην ανακύκλωση, δράσεις υποδοχής ανακυκλώσιμων υλικών, κατασκευές χρήσιμων αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά, παρότρυνση για την οικιακή και τη συνοικιακή κομποστοποίηση.

10. ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Με δύο αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μείωση των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων στην οδό Ναυαρίνου, καθώς και εκείνων για τη χρήση αιγιαλού για το 2014.

Όσον αφορά στα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων στην οδό Ναυαρίνου, εγκρίθηκε η αναπροσαρμογή του τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για το βόρειο πεζοδρόμιο του δρόμου αυτού, από 31,50 € / τ.μ.  σε  α) 25,00 € / τ.μ. για τα καταστήματα από τη Φαρών μέχρι το «Πανελλήνιον» και β) 21,00 € / τ.μ. για εκείνα από το «Πανελλήνιον» μέχρι το τέρμα Ναυαρίνου.

Επίσης, καθορίσθηκαν τα τέλη απλής χρήσης αιγιαλού σε 11,00 € / τ.μ. για το 2014.

aigialos

11. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Εγκρίθηκαν οι όροι της σύμβασης χρησιδανείου για την παραχώρηση της χρήσης δημοτικού χώρου, βόρεια της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας και στη συνέχεια της οδού Αρτέμιδος, στην τοπική Δασική Υπηρεσία (Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας και Δασαρχείο Καλαμάτας), για είκοσι χρόνια. Ο χώρος αυτός είναι εμβαδού 3.565 τετρ. μέτρων, μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν, καθώς ένα τμήμα του χώρου που χρησιμοποιούσαν οι Δασικές Υπηρεσίες στο σημείο αυτό διατέθηκε για τις ανάγκες της Αγοράς, ώστε να χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

12. ΣΚΙΑΣΤΡΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η παροχή εγγύησης από το Δήμο Καλαμάτας στην ανώνυμη εταιρεία «Βιομηχανικά Σφαγεία – Αγορά Καλαμάτας ΑΕ ΟΤΑ» για τη χρηματοδότηση του έργου «Τοποθέτηση σκιάστρων σε τμήμα της υπαίθριας αγοράς Καλαμάτας (βόρειο πάρκινγκ)». Η εταιρεία προτίθεται να δημοπρατήσει άμεσα το έργο, προϋπολογισμού περί τις 60.000 ευρώ και ο Δήμος θα παράσχει εγγύηση σ’ αυτήν για τη λήψη, εφόσον χρειασθεί, τραπεζικού δανείου προς χρηματοδότηση του έργου αυτού, η πραγματοποίηση του οποίου θα βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας της Αγοράς.

laiki

13. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΕΙΩΝ

Από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση φορέων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων η διάθεση ποσού 10.000 € για τη διοργάνωση της διεθνούς συνάντησης στίβου Παπαφλέσσεια, καθώς και ποσού 12.000 € για τη διεξαγωγή του εθίμου του σαϊτοπολέμου.Επισημαίνεται πως ο σαϊτοπόλεμος δε θα διεξαχθεί φέτος στο Δημοτικό Γήπεδο Σφαγείων, αλλά στην πλατεία Όθωνος και το βόρειο πάρκινγκ στη σκεπασμένη κοίτη του Νέδοντα.

saitopolemos papaflesseia

14. ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΩΤΕΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρέσχε την έγκρισή του, σε συνέχεια παλαιοτέρων αποφάσεων:

Α) για τη διοργάνωση της εκδήλωσης για την απονομή του βραβείου «Παναγιώτη Φωτέα» και τη διάθεση πιστώσεων 3.000 €, που θα αποδοθεί ως χρηματικό έπαθλο του βραβείου και 400 € για την κάλυψη των εξόδων της εκδήλωσης,

foteas

Β) σχετικά με τη διοργάνωση της εκδήλωσης για την απονομή του βραβείου «Μαρία Πολυδούρη» και τη διάθεση πιστώσεων 2.000 €, που θα αποδοθεί ως χρηματικό έπαθλο του βραβείου, καθώς και 400 € ως επιχορήγηση  του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

polydoyri

15. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 23ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Εγκρίθηκαν η διοργάνωση των εκδηλώσεων και η διάθεση συνολικής πίστωσης ποσού 18.221 € για την κάλυψη των δαπανών. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • Τελετή μνήμης για τους αγωνιστές από την περιοχή της Αλαγονίας στην Ιερά Μονή Μαρδακίου Νέδουσας
  • Τραγούδια από τους αγώνες του λαού µας
  • Αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο
  • Απονομή τιμητικών διακρίσεων στους νικητές του Δρόμου Θυσίας
  • Εκδήλωση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελαιοχώρι.

23

16. ΑΓΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την αγορά αντιτύπων του βιβλίου με τίτλο «Η Μάνη στη δεύτερη τουρκοκρατία 1715-1821».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech