Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πετυχημένη και θεαματική η άσκηση της Πυροσβεστικής στο Δημαρχείο

Άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς και διάσωσης εγκλωβισμένων ατόμων στο Δημαρχείο Καλαμάτας και στο παρακείμενο ξενοδοχείο Rexδιεξήχθη σήμερα με επιτυχία, με έναρξη στις 12.00 και διάρκεια μισής ώρας περίπου. Προκειμένου η άσκηση να προσεγγίζει κατά το δυνατόν τις πραγματικές συνθήκες επέμβασης σε περίπτωση πυρκαγιάς και διάσωσης εγκλωβισμένων ατόμων από κτήριο νεοκλασικού τύπου, επελέγη το κτήριο του Δημαρχείου Καλαμάτας για τους λόγους ότι είναι ένα τυπικό δείγμα αυτού του τύπου κτηρίων, αλλά και ότι υπάρχει σχετικά εύκολη προσέγγιση σ’ αυτό. Στο μέλλον θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ασκήσεις σε πιο δυσπρόσιτα κτήρια. Όμορο είναι το κτήριο του ξενοδοχείου Rex, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης (νεοκλασικό με 4 ορόφους).

photo 105

Σημειώνεται πως για πολλοστή φορά εκτελέσθηκε άσκηση της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο των σχέσεων συναλληλίας και συμβοήθειας μεταξύ των δύο φορέων.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η άσκηση στόχευε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

  • Στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του εμπλεκομένου προσωπικού
  • Στην βελτίωση του συντονισμού και της επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων (από πλευράς Δήμου είχε εμπλακεί το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας)
  • Στην εξοικείωση και απόκτηση εμπειρίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων σε συμβάντα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς την φύση τους, καθώς τα κτήρια της άσκησης είναι παλαιά νεοκλασικού τύπου
  • Στην διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού, ο συντονισμός της χρήσης των οποίων συνιστά την αποτελεσματική επέμβαση
  • Στην αξιοποίηση με το βέλτιστο δυνατό τρόπο του ανθρώπινου παράγοντα και του υπάρχοντος εξοπλισμού και διασωστικών υλικών
  • Στον εντοπισμό αδυναμιών και ελλείψεων και στην λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών
  • Στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας και της προστασίας των κατοίκων της πόλης της Καλαμάτας σε περίπτωση συμβάντων σε Δημόσια Υπηρεσία, σε κτήρια που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες λόγω κατασκευής τους.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής είχε προβλέψει τα παρακάτω:

«α) Ειδοποιείται το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Καλαμάτας για εκδήλωση πυρκαγιάς στο κτήριο του Δημαρχείου Καλαμάτας, που βρίσκεται στην οδό Αριστομένους. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκδήλωση αυτής στο ισόγειο του κτηρίου.

β) Αναχωρούν άμεσα δύο πυροσβεστικά οχήματα, τα δύο οχήματα της πρώτης εξόδου της Υπηρεσίας για τον τόπο του συμβάντος με άφιξη στο σημείο δύο λεπτά μετά την αναχώρησή τους. Γίνεται επιβεβαίωση του συμβάντος και διαπιστώνεται ότι η πυρκαγιά έχει επεκταθεί και στην ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον α' όροφο του κτηρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα εκεί. Ζητείται από τον επικεφαλής να σταλεί και το βραχιονοφόρο διασωστικό όχημα, που φτάνει πέντε λεπτά μετά την κλήση. Γίνεται συνεχής αποστολή δελτίων στο Σ.Π.Ε.Κ. για την πορεία και την εξέλιξη των συμβάντων. Από τον όροφο του Δημαρχείου υπάρχει επέκταση της πυρκαγιάς στο γειτονικό ξενοδοχείο με εγκλωβισμένο άτομο στον β' όροφο αυτού.

γ) Κατόπιν τηλεφωνικής ενημέρωσης από το επιχειρησιακό κέντρο της Π.Υ. Καλαμάτας ενημερώνονται να αποστείλουν συνδρομή στο σημείο του συμβάντος, η ΕΛ.ΑΣ., για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων και το Ε.Κ.Α.Β. για παραλαβή τυχόν τραυματιών και μεταφορά τους στο Νοσοκομείο.  

EV 55

ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Επεισόδιο 1ο

Από την πυρκαγιά εντός του ισογείου του Δημαρχείου, δεν υπάρχει εγκλωβισμός ατόμων μέσα σε αυτό, αφού όλοι το εγκαταλείπουν εγκαίρως. Το πρώτο όχημα της εξόδου αναπτύσσει εγκατάσταση σωλήνων στην είσοδο του κτηρίου από την οδό Αριστομένους. Το δεύτερο όχημα αναπτύσσει κλίμακα στον α' όροφο του κτηρίου από τον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους και εγκατάσταση σωλήνων σ' αυτή. Ο επικεφαλής αναφέρει ότι η πυρκαγιά έχει βλάψει την ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον όροφο του κτηρίου, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό δύο ατόμων εκεί. Καλεί βραχιονοφόρο όχημα από την Υπηρεσία.

photo 44

Επεισόδιο 2ο

Φτάνει το βραχιονοφόρο όχημα στον τόπο του συμβάντος και ο Διοικητής της Υπηρεσίας και με εντολή του αναπτύσσεται το βραχιονοφόρο στην οδό Αριστομένους όπου βρίσκονται άτομα που καλούν σε βοήθεια. Υπάρχει επέκταση της πυρκαγιάς στο παρακείμενο ξενοδοχείο και εγκλωβισμένο τραυματισμένο άτομο στον β' όροφο. Γίνεται εγκατάσταση σωλήνων από το δεύτερο όχημα της εξόδου προς την είσοδο του ξενοδοχείου από την οδό Αριστομένους. Μετά από λίγο γίνεται ο απεγκλωβισμός ενός ατόμου το οποίο έχει τις αισθήσεις του, από το βραχιονοφόρο όχημα και προετοιμάζεται η μεταφορά με φορείο, ατόμου που δεν έχει τις αισθήσεις του. Αποφασίζεται η κάθοδος του φορείου από τον όροφο του ξενοδοχείου με χρήση κάλων διάσωσης.   

EV 134

Επεισόδιο 3ο

Ολοκληρώνεται η μεταφορά του τραυματία από το βραχιονοφόρο όχημα και του δεύτερου τραυματία από το ξενοδοχείο, που μεταφέρεται από την ομάδα με τη χρήση κάλων διάσωσης. Παραδίδονται και οι δύο στα πληρώματα των ασθενοφόρων προκειμένου να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο. Ολοκληρώνεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο ισόγειο από την εγκατάσταση σωλήνων και στον α' όροφο από την εγκατάσταση που αναπτύχθηκε μέσω της κλίμακας. Ολοκληρώνεται η κατάσβεση από την εγκατάσταση που αναπτύχθηκε εντός του ξενοδοχείου».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech