Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Επιτάχυνση των έργων για τα σκουπίδια, ώστε να αποφύγουμε τεράστια πρόστιμα

«Είναι επομένως κρίσιμο για τους εναπομείναντες ενεργούς και ανενεργούς προς αποκατάσταση ΧΑΔΑ, να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι ενέργειες ωρίμανσης και υλοποίησης των έργων διαχείρισης αποβλήτων (μεταβατικών και τελικών υποδομών) και των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Σημειώνεται ότι έχει γνωστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δε θα διατεθούν πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ». Τα ανωτέρω, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δημήτρης Καλογερόπουλος σε έγγραφό του προς όλες τις Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, καθώς και προς δεκάδες Δήμους ανά την επικράτεια.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που εμπλέκονται στην υπόθεση με ενεργούς ή μη αποκατεστημένους ανενεργούς ΧΑΔΑ, παρακαλούνται ιδιαιτέρως, για τις άμεσες κατ’ αρμοδιότητα ενέργειές τους, καθώς και για την αποστολή σχετικής ενημέρωσης στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δ. Καλογερόπουλου μέχρι την 28η Απριλίου, συνοδευόμενης από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας εφαρμόζει διαχείριση των απορριμμάτων του υπό την επιστημονική επίβλεψη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρά το υψηλό κόστος. Η διαδικασία αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή χωρίς κρατική βοήθεια.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Από τον κ. Καλογερόπουλο υπενθυμίζεται ότι «έχει κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφυγή κατά της Ελλάδος ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υπόθεση που αφορά στη συνεχιζόμενη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων.

Η Επιτροπή εισηγείται την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου μέχρις ότου συμμορφωθεί η Ελλάδα με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπήν προστίμου υπολογιζόμενου βάσει ποσού 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη δικαστική απόφαση (6 Οκτωβρίου 2005) μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου, το οποίο θα καταβληθεί ακόμα και αν στη διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου αποδειχθεί ότι η Ελλάδα (έχει) συμμορφωθεί πλήρως.

Ως πλήρης συμμόρφωση νοείται η αποδεδειγμένη εξυπηρέτηση του συνόλου των Δήμων από νόμιμη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και η αποκατάσταση του συνόλου των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης».

Στην περίπτωση καταδίκης της χώρας θα εφαρμοσθεί το άρθρο 44 του ν. 4042/2012, που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι «στην περίπτωση των ΟΤΑ, τα οφειλόμενα ποσά παρακρατούνται κατά την διαδικασία κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ».

Ο κ. Καλογερόπουλος επισημαίνει πως «έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τις ενέργειες για την πιστοποίηση της παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, έχουν δεσμευθεί σημαντικού ύψους πόροι του ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση του προγράμματος εξάλειψης των ΧΑΔΑ, παρέχεται υποστήριξη των τελικών δικαιούχων από τη ΜΟΔ ΑΕ, ενώ υπάρχει πληθώρα εργαλείων σχεδιασμού, οδηγιών, εγκυκλίων και προδιαγραφών από το ΥΠΕΚΑ για την υποβοήθηση και επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ».

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech