Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 14 Ιουνίου 2018

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνήλθε στη 14η/2018 συνεδρίασή του, την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 και τα κυριότερα θέματα, επί των οποίων έλαβε αποφάσεις, είναι τα εξής:

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Εγκρίθηκε η χορήγηση χρηματικού βοηθήματος 3.000 € σε οικογένεια, της οποίας η κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Σημειώνεται πως η τετραμελής οικογένεια θα έχει υποστήριξη από το Δήμο Καλαμάτας και με άλλες μορφές, π.χ. από το Δημοτικό Παντοπωλείο.

 

ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας θα δεχθεί στη Νομική Υπηρεσία του ασκούμενους δικηγόρους, για χρονική διάρκεια έως 6 μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες. Οι θέσεις ασκουμένων δικηγόρων καθορίσθηκαν σε 3 και αυτοί θα επιλεγούν με κλήρωση. Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

kataskinwseis

Το Σώμα παρέσχε έγκριση σχετικά με την πρόσληψη ειδικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, για τις ανάγκες λειτουργίας της κατασκήνωσης Αγίας Μαρίνας, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (έως 3 μήνες).
Θα προσληφθούν συντονιστής 1, επιμελητές-τριες 2, ειδικοί συνεργάτες – ψυχαγωγοί 2, ειδικοί συνεργάτες – χειροτεχνίας 2, γυμναστές-τριες 2, ομαδάρχες-χισσες 10, διαχειριστής 1, βοηθός διαχειριστή 1, αποθηκάριος 1, γιατρός 1, νοσοκόμος-α 1, μάγειρας-ισσα 1, βοηθός μάγειρα 1, εργάτες 3, εργάτριες 3, προσωπικό καθαριότητας 1, φύλακας 1, ειδικός τεχνίτης 1.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΠΡΟΣ ΒΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

verga-mantineia-astikh grammh


Σε συνέχεια αποφάσεως της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εγκρίθηκε ο καθορισμός της υπ' αριθμόν 7 αστικής γραμμής λεωφορείου «Filoxenia – Μικρά Μαντίνεια», της αφετηρίας, της διαδρομής, των στάσεων και του τέρματος, προκειμένου να καλυφθεί με αστική συγκοινωνία και τακτικά δρομολόγια η Δημοτική Κοινότητα Βέργας και η Τοπική Κοινότητα Μικράς Μαντίνειας.
Η νέα γραμμή θα έχει αφετηρία το υπάρχον τέρμα των γραμμών Νο 1 και Νο 2 στο ξενοδοχείο Filoxenia και θα κάνει τερματισμό στα όρια του Δήμου Καλαμάτας, στη Μικρά Μαντίνεια.
Η διαδρομή καθορίζεται ως έξης: αφετηρία - επαρχιακή οδός Καλαμάτας – Αρεόπολης (οδός Μάνης) – οδός Ίριδος – τέρμα.
Οι στάσεις είναι αυτές που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και συγκεκριμένα οι παρακάτω:
Α) Δημοτική Κοινότητα Βέργας
1. Αγία Σιών
2. 80 μ. πριν την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου
3. Μεταξύ των οδών 28ης Οκτωβρίου και 23ης Μαρτίου
4. Μάνης και Ευαγγελιστρίας
5. Μάνης και Κουμουμουνδούρου
6. Μάνης και Κολοκοτρώνη
7. Μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα και Ηρώων
8. Στο Πάρκο του Αλμυρού
9. Στο ξενοδοχείο Messinian Bay

Β) Τοπική Κοινότητα Μικράς Μαντίνειας
10. Ίριδος και Πόρου
11. Ίριδος και Σερεμετάκη
12. Ξενοδοχείο Ακτή Ταΰγετος
13. Μάνης και Ανθέων
14. Στο ύψος του καταστήματος «Ακταίον»
15. «Παναγιώταρου»
16. Στο ύψος του καταστήματος «Τουριστικό»
17. Ίριδος και Πεζόρτης
18. Ίριδος και Προφ. Ηλία (Λιμανάκι)
19. Ίριδος και Εκάλης (πρώην «Κιούπι»)
20. Τέρμα – Ίριδος και Ελαίας.
Το κόμιστρο θα παραμείνει το ίδιο με εκείνο στις υπόλοιπες αστικές γραμμές.
Η γραμμή Νο7 θα λειτουργεί με δυνατότητα μετεπιβίβασης από τις γραμμές Νο 1 και Νο 2 με το ίδιο εισιτήριο και θα ισχύει το αντίστροφο.
Η συχνότητα των δρομολογίων προτείνεται να είναι δεκαπέντε τακτικά, προγραμματισμένα, ημερησίως κατά τη θερινή περίοδο (ανά μία ώρα περίπου) και οκτώ κατά τη χειμερινή, με δυνατότητα αύξησης με έκτακτα δρομολόγια σε περίπτωση αυξημένης επιβατικής κίνησης.
Φυσικά, η γραμμή θα είναι δυνατόν να σταθεί από οικονομικής απόψεως, εφόσον το κοινό επιλέγει την αστική συγκοινωνία.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

elegxomenh-stathmeush

Εγκρίθηκε η επέκταση της εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν ελεγχόμενης στάθμευσης κάθε Σάββατο στο νότιο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, που εκτείνεται νοτίως του κτηριακού συγκροτήματος αυτής έως την οδό που συνδέει τις οδούς Σπάρτης και Αρτέμιδος και διέρχεται από τη γέφυρα του Νέδοντα, με άμεση εφαρμογή. Στο τμήμα του νοτίου πάρκινγκ, που βρίσκεται νοτίως της προαναφερομένης οδού, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2018.
Η δυνατότητα στάθμευσης δωρεάν θα παρέχεται επί μιάμιση ώρα το μέγιστο, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 8.00 και 13.00, όσον αφορά στα οχήματα πελατών της Δημοτικής και Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας. Η παραβίαση του μέτρου θα επιφέρει την επιβολή προστίμου 10 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στη στάθμευση των επαγγελματικών οχημάτων των παραγωγών – εμπόρων, που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική και Λαϊκή Αγορά Καλαμάτας, έχει διατεθεί από το Δήμο κατάλληλα διαμορφωμένος και φυλασσόμενος από ιδιωτική εταιρεία security χώρος, νοτίως των συνεργείων του Δήμου και πρόκειται να διατεθεί ένας ακόμη, σε σημείο βορειοδυτικά του Νέδοντα.

 

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Καθορίσθηκαν χώροι στάθμευσης οχημάτων Δημοσίων Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Ν.Π.Δ.Δ. ως εξής:
Α) Δύο θέσεις στην οδό Σωκράτους (βορείως κτηρίου Εργατικού Κέντρου) για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Β) Δύο θέσεις στην οδό Ψαρών 13 - 15 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έμπροσθεν της κεντρικής εισόδου του κτηρίου
Γ) Μία θέση στην οδό Αγίου Νικολάου για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (πρώην θέση που εξυπηρετούσε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου)
Δ) 4 θέσεις στην οδό Νέδοντος (ιστορικό Δημαρχείο) για τη Δημοτική Αστυνομία
Ε) Μία θέση στην οδό Ανδρέα Σκιά 21 για τα ΕΛΤΑ.

 

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΑΜΕΑ

Με δεδομένο ότι στην πόλη της Καλαμάτας έχουν παραχωρηθεί πολλές θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ πριν τη λήψη της υπ' αριθμόν 155/2013 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου και με δικαιολογητικά διαφορετικά από αυτά που τέθηκαν με τη συγκεκριμένη Απόφαση, εγκρίθηκε η λήξη ισχύος όλων των παραχωρημένων αποκλειστικών θέσεων στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ την 31η Δεκεμβρίου 2018 και η εκ νέου προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους των απαιτουμένων δικαιολογητικών για την επανεξέτασή τους.

 

ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ

Το Σώμα παρέσχε έγκριση σχετικά με την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών λόγω καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης του ακινήτου του Τουριστικού Ξενώνα Ταϋγέτου και λυόμενης ξύλινης κατασκευής – καφετέριας, από την εταιρεία «Olympic Sport ΑΕ». Κατέπεσαν υπέρ του Δήμου Καλαμάτας δύο εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης της σύμβασης ύψους 1.800 και 600 ευρώ, καθώς και εκείνη για την καλή εκτέλεση των υποχρεωτικών εργασιών ύψους 11.167,85 ευρώ.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Εγκρίθηκαν οι όροι χρησιδανείου για την παραχώρηση συμπληρωματικών χώρων εντός του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Παραχωρείται μέχρι 26/4/2026 κατ' ανώτατο χρονικό όριο στο Σύλλογο αυτό ένα κτήριο εμβαδού 2 τετρ. μέτρων, ως συμπληρωματικός χώρος για την αποθήκευση του εξοπλισμού του, πέραν των χώρων που έχουν ήδη παραχωρηθεί.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

neo-dhmarxeio-gia-ejwfullo

Εγκρίθηκε το πρακτικό κλήρωσης, από την οποία προέκυψε ότι το κυλικείο του κτηρίου Γ΄ (εκείνου όπου θα στεγασθούν η ΔΕΥΑΚ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης) στο συγκρότημα του νέου Δημαρχείου θα είναι εκείνο που θα παραχωρείται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων. Επίσης, εγκρίθηκε η διενέργεια δημοπρασίας για το κυλικείο του κτηρίου Α΄, δηλαδή του κεντρικού κτηρίου του νέου διοικητικού κέντρου του Δήμου. Η Οικονομική Επιτροπή θα καταρτίσει τους όρους, το τίμημα και την ημερομηνία του διαγωνισμού.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Παρασχέθηκε έγκριση για τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, σχετικά με την προμήθεια πλήρους μεσημεριανού γεύματος για τη σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018-2019. Η εν λόγω προμήθεια έχει προϋπολογισμό 153.450,00 € με το ΦΠΑ.

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ

agia skephsMedium

Εορτασμό θα διοργανώσει ο Δήμος Καλαμάτας στο Ναΰδριο της Αγίας Σκέπης, το πρωί της Κυριακής 8 Ιουλίου 2018, με Όρθρο και Θεία Λειτουργία, ενώ θα προηγηθεί Εσπερινός την παραμονή. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί αρτοκλασία.
Υπενθυμίζεται ότι το Εκκλησάκι αποτελεί δημοτική περιουσία και ανηγέρθη το 1950. Πρόκειται για τον παλιό Ναό του 9ου Συντάγματος Πεζικού, που εκχωρήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας μαζί με το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην στρατοπέδου Παπαφλέσσα μετά τους σεισμούς του 1986. Ο Ναΐσκος βρίσκεται σε πολύ όμορφο κατάφυτο σημείο, νοτίως της «Τέντας».

 

Η ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΩΝ ΚΔΑΠ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η διοργάνωση της καλοκαιρινής εκδήλωσης των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καλαμάτας, με τίτλο «Τα ΚΔΑΠ στον Ελληνικό Κινηματογράφο» και η διάθεση πίστωσης για την κάλυψη των εξόδων.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 και θα περιλάβει θεατρικά δρώμενα, χορευτικά και έκθεση με δημιουργίες των παιδιών που παρακολουθούν τα ΚΔΑΠ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Με τον τρόπο αυτό θα προβληθεί το έργο που πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης στο Δήμο Καλαμάτας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2018. Λειτουργούν 11 ΚΔΑΠ και το ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, τα οποία παρακολουθούν περίπου 500 παιδιά. Οι απασχολούμενοι είναι περί τους 60 και οι δαπάνες καλύπτονται από το ΕΣΠΑ.

 

Η 7η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«ΑΡΤΟΣ – ΟΙΝΟΣ – ΕΛΑΙΟΝ»

artos-oinos-elaion

Το Σώμα ενέκρινε την οργάνωση της 7ης Έκθεσης Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων «Άρτος – Οίνος Έλαιον» 2018, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων από 2 έως 5 Αυγούστου 2018. Εγκρίθηκε, επίσης, η διάθεση πίστωσης 9.920 € με το ΦΠΑ για την κάλυψη των δαπανών της διοργάνωσης και η ανάθεση της διοργάνωσης σε εταιρεία.
Φέτος η Έκθεση θα είναι ακόμη πλουσιότερη και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου, ώστε και οι επισκέπτες της περιοχής μας να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ποιοτικά αγροτοδιατροφικά μας προϊόντα, το λαϊκό μας πολιτισμό και τις παραδόσεις μας. Η Έκθεση θα περιλάβει δρώμενα σχετικά με την παρασκευή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη μεταποίηση της αγροτικής παραγωγής, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και εκδηλώσεις από τους Συλλόγους, οι οποίοι στεγάζονται σε βαγόνια του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και από εθελοντές.

 

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Το Σώμα ενέκρινε τη δαπάνη για την προβολή οπτικοακουστικού μηνύματος με θέμα την ανακύκλωση – διαχείριση απορριμμάτων. Πρόκειται για μήνυμα 40 δευτερολέπτων, το οποίο θα μεταδοθεί από τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018

Εγκρίθηκαν η διοργάνωση των εκδηλώσεων, συνολικού προϋπολογισμού 38.965 €, εκ των οποίων 13.000 € για ηχητική & φωτιστική κάλυψη και 25.965 € για την ανάθεση της οργάνωσης, προβολής και υλοποίησης των εκδηλώσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις», όσον αφορά στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα αναπτυχθεί στην πόλη και όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκαν:
Α. η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων - φορέων:
I. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ ¨Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ¨», για τη διοργάνωση της Γιορτής Ρυζιού
II. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ¨», για τη διοργάνωση εκδηλώσεων
III. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση εκδήλωσης,
Β. η επικαιροποίηση απόφασης έτους 2017 για την επιχορήγηση, που δεν ολοκληρώθηκε εντός του 2017, του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ¨Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ¨», για τη διοργάνωση εκδήλωσης.
Επίσης, εγκρίθηκε η αγορά 7 αντιτύπων του βιβλίου «Η Ελληνόφωνη Ποίηση στην Κάτω Ιταλία», της Βούλας Λαμπροπούλου, Ομοτίμου Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΚ

Το Σώμα παρέσχε έγκριση σχετικά με την υπ' αριθμ. 113/2018 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καλαμάτας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), η οποία αφορά στη μείωση της τιμής τοποθέτησης νέων υδρομέτρων ½ ίντσας, ως εξής:
• Στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, από 379,83 ευρώ σε 250 ευρώ πλέον ΦΠΑ
• Στις ΔΕ Άριος, Αρφαρών, Θουρίας και Καλαμάτας εκτός πόλης, από 344,96 ευρώ σε 220 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud