Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Έκθεση φωτογραφίας για τα πειράματα στο CERN που εξερευνούν τη δομή της ύλης

Στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής και ερευνητικής επιστημονικής πρωτοπορίας έχει θέσει την Ευρώπη ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider), που κατασκευάσθηκε στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής. Σωματίδια της ύλης επιταχύνονται και συγκρούονται στο πλαίσιο των μεγάλων πειραμάτων ALICE, ATLAS, LHCb και CMS, σε μια προσπάθεια αναδημιουργίας των συνθηκών οι οποίες επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, που οδήγησε στη δημιουργία του κόσμου μας.

alice-plomb-plomb

Τα πειράματα του CERN παράγουν πρωτογενώς επιστημονικά πορίσματα κορυφής, αλλά και τεχνολογία αιχμής, καθώς ο όγκος των δεδομένων που καλούνται να καταγράψουν τα ειδικά μηχανήματα στα πειράματα συγκρούσεων σωματιδίων είναι ισοδύναμος με το να τηλεφωνεί ταυτόχρονα αριθμός ατόμων ίσος με τον πληθυσμό της Γης επί 200 φορές! Μάλιστα, εταιρείες λογισμικού πολύ μεγάλες ήταν αδύνατον να δώσουν στο CERN τα αναγκαία προγράμματα, γι’ αυτό και το ερευνητικό κέντρο τα ανέπτυξε μόνο του.

peirama-atlas

Τα παραπάνω πολύ ενδιαφέροντα ανέφερε χθες ο Έλληνας ερευνητής του πειράματος ATLAS στο CERN Γιώργος Σταυρόπουλος, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια της εκθέσεως με τίτλο «LHC: 27 χιλιόμετρα σε 27 εικόνες». Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται από το Δήμο Καλαμάτας και το CERN στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, μέχρι τις 30 Μαΐου.

ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Καθηγητή Εμμανουήλ Τσεσμελή, από το CERN, τον ερευνητή Γιώργο Σταυρόπουλο και το δημοτικό σύμβουλο και φυσικό Βασίλη Δικαιουλάκο για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκθέσεως, χαρακτηρίζοντας τον κ. Δικαιουλάκο «ψυχή της προσπάθειας για την έκθεση». Τόνισε ακόμη ότι η έκθεση αυτή θα είναι πολύ επωφελής για τους μαθητές, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει μια μόνιμη παρουσίαση των επιστημονικών πειραμάτων και επιτευγμάτων του CERN.

egkainia

Το CERN είναι πρωτίστως ένα εργαστήριο Φυσικής, ανέφερε ο κ. Σταυρόπουλος, που επιδιώκει να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη βασική δομή της ύλης, τις αλληλεπιδράσεις της ύλης και το πώς γεννήθηκε το σύμπαν και πώς εξελίσσεται.

ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Την ίδια στιγμή, από το CERN ξεπηδούν τεχνολογίες αιχμής: εκεί δημιουργήθηκε ο - σήμερα παγκόσμιος - ιστός του διαδικτύου, εκεί αναπτύσσεται «τρομερή δραστηριότητα για αδρονικές θεραπείες καρκίνων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταυρόπουλος, εκεί αναπτύσσονται απεικονιστικές συσκευές PET-scanners για τομογραφίες.

egkainia 4

Ο κ. Δικαιουλάκος έδωσε έμφαση στα οφέλη που θα αποκομίσει η Καλαμάτα από τη λειτουργία εδώ μόνιμης έκθεσης του CERN και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ο Δήμαρχος αγκάλιασε την πρωτοβουλία για τη διενέργεια της φωτογραφικής έκθεσης που εγκαινιάσθηκε.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ CERN ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«LHC: 27 χιλιόμετρα σε 27 εικόνες»

Μια φωτογραφική περιήγηση στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων που έχει ποτέ κατασκευαστεί, με περίμετρο 27 χιλιομέτρων.

Φωτογραφίες του LHC και των μεγάλων επιστημονικών πειραμάτων ALICE, ATLAS, CMS και LHCb.

Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας – Τηλ. 27210 87902

Διάρκεια: 13 – 30 Μαΐου

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, πλην Κυριακής, 10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00

Είσοδος ελεύθερη.

afisa.JPGalice-plomb-plomb.JPGegkainia.JPGegkainia_1.JPGegkainia_2.JPGegkainia_3.JPGegkainia_4.JPGpeirama-atlas.PNG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech