Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Φορεσιές, παλαιότυπα και άρματα του 1821 στο Πνευματικό Κέντρο από το Χρ. Κατσαμπάνη

Τμήμα μιας πλούσιας συλλογής από φορεσιές, παλαιότυπα και οπλισμό του 1821 παρουσιάζεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από το συλλέκτη Χρήστο Κατσαμπάνη, ο οποίος διετέλεσε υπάλληλος του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και του Δήμου. «Η συλλογή των εκθεμάτων είναι κόπος μιας ζωής», ανέφερε ο Χρήστος Κατσαμπάνης, προσθέτοντας πως εκποίησε μέρος της περιουσίας του για να τα αποκτήσει, ενώ τον βοήθησε στην εξεύρεσή τους η θητεία του στο ΔΗΠΕΘΕΚ.
«Είναι όλα γνήσια, απ’ όλη την Ελλάδα», μας είπε ο συλλέκτης. Οι φορεσιές είναι «φορεμένες και γλεντημένες» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τα τέλη της Τουρκοκρατίας έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παλαιότυπα καλύπτουν την περίοδο από το 1493 μέχρι το 1828, πολλά απ’ αυτά αναφέρονται στην Καλαμάτα, ενώ ο οπλισμός προέρχεται από την περίοδο της Επαναστάσεως του 1821 και περιλαμβάνει όπλα και σπαθιά. Πολλά από τα σπαθιά είναι λάφυρα τουρκικά, με διακόσμηση και εγχάρακτες επιγραφές από το κοράνι.
«Σκοπός μου είναι να μείνουν τα εκθέματα στην περιοχή, ως κτήμα για τις επόμενες γενιές. Εγώ δεν έχω οικονομικές απαιτήσεις γι’ αυτό, αρκεί η παρουσίασή τους να γίνει με σωστές προϋποθέσεις», επεσήμανε ο κ. Κατσαμπάνης. Προσέθεσε, μάλιστα, πως «αυτή η συλλογή μπορεί να παρουσιασθεί σε όλον τον κόσμο, να προβληθεί ο τόπος μας».
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζεται και αφιέρωμα στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Μέρος των ειδών που έχει συλλέξει ο κ. Κατσαμπάνης εκτίθεται στο Πνευματικό Κέντρο από σήμερα, Τετάρτη 14 Μαΐου μέχρι το Σάββατο 17 του μήνα, πρωί και βράδυ.
 
 

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech