Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε στις 30 Μαΐου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συνεδρίασε την Παρασκευή 30 Μαΐου, στις 20.00 και έλαβε αποφάσεις επί 27 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και 3 εκτός αυτής. Οι κυριότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούν στα εξής:

1. «ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ, ΣΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Με αυξημένη πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Λευκή Νύχτα», που θα πραγματοποιηθεί από τις 20.00 του Σαββάτου 30/8/2014 μέχρι τις 05.00 της Κυριακής 31/8/2014 και τη διάθεση πίστωσης ποσού 5.000 €, για την κάλυψη μέρους των εξόδων αυτής. Με δεδομένα την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η περσινή εκδήλωση και τα μεγάλα οφέλη που αποκόμισε ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής, καθώς προσήλθαν στην Καλαμάτα χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Πελοπόννησο, αλλά και το σχετικό έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος προγραμματίζουν τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας 2014».

leuki-nuxta

Η «Λευκή Νύχτα» είναι ένας θεσμός που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στόχο έχει την ενίσχυση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της «Λευκής Νύχτας», τα εμπορικά καταστήματα και οι λοιπές επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές όλο το βράδυ, προσφέροντες σε ελκυστικές τιμές και με εκπτώσεις τα προϊόντα τους, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ένα σύνολο πρωτότυπων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιδιαβούν τις πλατείες και τους πεζόδρομους, συνδυάζοντας τις αγορές τους με τη διασκέδαση, καθώς πολιτιστικά δρώμενα, με κυρίαρχη τη μουσική, θα διεξαχθούν σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης.

2. ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 2015, ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ INTERKULTUR

Το Σώμα ενέκρινε την υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Πολιτιστικού Οργανισμού Interkultur για τη διοργάνωση Διαγωνισμού Χορωδιών και Φεστιβάλ στην Καλαμάτα, μεταξύ 14 και 18 Οκτωβρίου 2015, καθώς και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή του συμβολαίου. Το συμβόλαιο θα υπογραφεί σύμφωνα με το σχέδιο που έχει αποσταλεί από τον εν λόγω Οργανισμό, ενώ θα καταρτισθεί και στην ελληνική γλώσσα και θα διέπεται από το ελληνικό Δίκαιο.

interkultur

Η Interkultur, της οποίας επίτιμος καλλιτεχνικός πρόεδρος είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, έχει αποστείλει μέχρι τώρα δύο φορές αντιπροσωπείες της στην Καλαμάτα με επικεφαλής τον Πρόεδρό της GuentherTitsch και υπεγράφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση αυτού του Φεστιβάλ και Διαγωνισμού στην Καλαμάτα, από το Δήμαρχο και τον κ. Titsch.

Μάλιστα, η αντιπροσωπεία της Interkultur, με τη μεσολάβηση του Δήμου Καλαμάτας ο οποίος προετοίμασε τη συνάντηση, συζήτησε στις 10 Απριλίου 2014 με εκπροσώπους ξενοδοχείων της Καλαμάτας και της περιοχής της, όσον αφορά στη διαμονή των χορωδιών που θα έλθουν στην Καλαμάτα για να διαγωνισθούν τον Οκτώβριο του 2015. Τη συνάντηση ακολούθησε επίσκεψη σε ξενοδοχειακές μονάδες της Καλαμάτας και των περιχώρων, ώστε οι εκπρόσωποι της Interkultur να μορφώσουν άποψη για τα καταλύματα ανά κατηγορία και τις ανάγκες που αυτά μπορούν να καλύψουν. Η άποψή τους ήταν πολύ θετική.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς οι χορωδοί που θα μετάσχουν στο φεστιβάλ και διαγωνισμό χορωδιών, τον Οκτώβριο του 2015 στην Καλαμάτα, εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε 1.500 περίπου, κάτι που ισοδυναμεί με 10.000 διανυκτερεύσεις.

Το φεστιβάλ και ο διαγωνισμός χορωδιών που θα διεξαχθούν στην Καλαμάτα τον Οκτώβριο του 2015 θα αποτελέσουν σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα, που θα προβάλλουν διεθνώς την Καλαμάτα, θα φέρουν στην πόλη και την περιοχή μας μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών, θα ενισχύσουν το πολιτιστικό προφίλ της περιοχής μας και θα συντελέσουν θετικά στην προσπάθεια να ανακηρυχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.

3. ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με ευρεία πλειοψηφία έγινε αποδεκτή η ένταξη της Πράξης «Προμήθεια 2 ρυμουλκών και 4 ημιρυμουλκουμένων με σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων χωρητικότητας 60 m3» στο αντίστοιχο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 620.000 € χωρίς ΦΠΑ. Σχετική απόφαση είχε υπογράψει ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Σωκράτης Αλεξιάδης.

Η Πράξη αυτή αναφέρεται στην προμήθεια δύο ρυμουλκών και τεσσάρων ημιρυμουλκουμένων με σύστημα συμπίεσης χωρητικότητας 60m3 περίπου, για τη μεταφόρτωση και τη μεταφορά απορριμμάτων. O προς προμήθεια εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη και οικονομικότερη μεταφορά των απορριμμάτων, στους χώρους τελικής διάθεσής τους. Υπενθυμίζεται πως, σε συνέχεια πιλοτικού προγράμματος, ο Δήμος Καλαμάτας εκτελεί διαχείριση των απορριμμάτων του υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με τον τρόπο αυτό επιλύθηκε – χωρίς κρατική συνδρομή – ένα σοβαρό πρόβλημα. Με την προμήθεια των press containers, ο Δήμος Καλαμάτας θα αποκτήσει εξοπλισμό για σταθμό μεταφόρτωσης. Με τον εξοπλισμό αυτό θα γίνεται συμπίεση των σύμμεικτων απορριμμάτων και θα προκύψει μείωση του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 762.600 ευρώ με το ΦΠΑ και καλύπτει πλήρως το κόστος.

4. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ “ACCESS CITY AWARD 2015” (ΒΡΑΒΕΙΟ: ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ 2015)

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στο διαγωνισμό για το “Access City Award 2015” ή «Βραβείο: Πόλη της Πρόσβασης 2015».

Σημειώνεται πως ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ισότητας της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε προς το Δήμαρχο Καλαμάτας επιστολή, στην οποία γνωστοποιεί τη δράση βράβευσης πόλεων για την υποστήριξη στην προσβασιμότητα, με το βραβείο “Access City Award 2015” (Βραβείο: Πόλη της Πρόσβασης 2015). Η αποστολή του σχετικού εγγράφου στο Δήμο Καλαμάτας έγινε γιατί πληρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, λόγω του γεγονότος ότι ο Δήμος έχει πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους.

access

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης (σε ηλεκτρονική μορφή) είναι η 10η Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, μετά την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Δήμου, υπάρχει δυνατότητα να αφιερωθεί ένα τμήμα της στην Προσβασιμότητα. Στο τμήμα αυτό μπορεί να ενταχθεί όλη η διαθέσιμη πληροφορία που υπάρχει για την προσβασιμότητα, όπως:

•        Γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ (χωροθέτηση, κ.λπ.)

•        Ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ (διαδικασία έγκρισης, κ.λπ.)

•        Προσβασιμότητα δημοσίων κτηρίων (σχέδια, κ.λπ.)

•   Χάρτες με προσβάσιμες διαδρομές (συνδέσεις κτηρίων, υπηρεσιών, διαδρομές αναψυχής, κ.λπ.)

•        Χάρτες με ράμπες ΑμεΑ στην πόλη

•        Προσβάσιμες παραλίες

•        Δράσεις του Δήμου για την προσβασιμότητα

•        Νομοθεσία για την προσβασιμότητα.

Επισημαίνεται ότι η δράση δεν καλύπτει χρηματικά ποσά, οπότε η διαδικασία θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που ο Δήμος δεν κερδίσει το βραβείο, το όφελος από τη συμμετοχή στη δράση αυτή είναι πολλαπλό, αφού:

•      Τόσο οι Υπηρεσίες, όσο και οι Άνθρωποι με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρέπει να συνεργαστούν με σκοπό την όσο πιο μεγάλη πληρότητα της πληροφορίας

•        Θα γίνει καταγραφή και έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης προσβασιμότητας

•        Θα μειωθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός λόγω έλλειψης πληροφόρησης (π.χ.: Όλες οι αναπλάσεις - Κεντρική Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, Ιστορικό Κέντρο, Φαρών, κ.λπ.- στο Δήμο είναι προσβάσιμες, αλλά από πού; Ποια είναι η κοντινότερη θέση στάθμευσης ΑμεΑ; Ποια είναι η συντομότερη προσβάσιμη διαδρομή;).

•        Θα υπάρξει ευαισθητοποίηση απέναντι στο θέμα της προσβασιμότητας, της ισότητας, των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών των πολιτών.

5. ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΔΟΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΟΡΔΙΑ

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκριναν τη μελέτη για την κατασκευή ζώνης κυκλοφορίας πεζών – ποδηλάτων από τις εκβολές του ποταμού Νέδοντα μέχρι τον συνοικισμό Κορδία. προϋπολογισμού 325.000 € με το ΦΠΑ. Πρόκειται για μία περιαστική διαδρομή μήκους 1.000 μέτρων, που θα αρχίζει από τη γέφυρα του ποταμού Νέδοντα (σε συνέχεια της οδού Ευαγγελιστρίας), κοντά στις εκβολές του και θα καταλήγει στο συνοικισμό Κορδία, μέχρι την πλαζ. Η διαδρομή θα κατασκευασθεί στη δημόσια λωρίδα γης που βρίσκεται στη νότια πλευρά της οδού Νικολάου Πλαστήρα, στη συνέχεια σε δημόσιο χώρο που εφάπτεται στο ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Ραιδεστού και - στο τέλος της - επί του οδοστρώματος στη νότια πλευρά της οδού Πριγκηποννήσων. Η οδός Νικολάου Πλαστήρα αποτελεί τη συνδετήρια οδό του συνοικισμού Κορδία με τον αστικό ιστό της πόλης της Καλαμάτας.

kordias

Σημειώνεται πως η υλοποίηση του έργου αυτού θα αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα διαδρομή έως τις εκβολές του ποταμού Άρι. Εκεί, θα συνδεθεί με την προς υλοποίηση αντίστοιχη διαδρομή στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Θα διαμορφωθεί, λοιπόν, προς τον Κορδία μια ζώνη για κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλάτων με πλάτος 2 μέτρων, που θα μειώνεται σε πλάτος έως 1,60 μέτρα στα ελάχιστα σημεία όπου θα συναντά εμπόδια, τα οποία στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν. Η διαδρομή σε όλο της το μήκος θα οριοθετείται προς την πλευρά του δρόμου με ζώνη πλάτους 0,75 μέτρων από σκυρόδεμα. Κατά μήκος της προβλέπεται δενδροστοιχία από άκαρπες μουριές για τη δημιουργία σκιάς. Καλλωπιστικοί θάμνοι και αρωματικά φυτά κατά μήκος της θα δημιουργούν ζώνη προστασίας από την κυκλοφορία του δρόμου. Στα σημεία όπου προκύπτουν υψομετρικές διαφορές, θα τοποθετούνται κιγκλιδώματα για την προστασία των χρηστών. Σε σημεία όπου υπάρχουν προσβάσεις σε ιδιοκτησίες, θα κατασκευασθούν ράμπες από σκυρόδεμα κατάλληλα επεξεργασμένης επιφάνειας και σε εκείνα όπου η διαδρομή διακόπτεται από δρόμους, θα διαμορφωθούν διαβάσεις.

Στη διασταύρωση Νικολάου Πλαστήρα και Αρτέμιδος θα κατασκευασθεί κυκλικός κόμβος, ενώ οι οδοί Ραιδεστού και Πριγκηποννήσων θα μονοδρομηθούν.

6. ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ανεβλήθη και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι να δοθεί η άδεια.

7. ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η ένταξη στη ρύθμιση του Ν. 4257/2014 των πάσης φύσεως οφειλών, βεβαιωμένων και μη, οι οποίες έχουν γεννηθεί έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού (14.04.2014). Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν και οι περιπτώσεις οφειλών, για τις οποίες η Υπηρεσία, λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και μείωσης προσωπικού του τμήματος Προσόδων εξαιτίας κινητικότητας υπαλλήλων, δεν είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία βεβαίωσης όσον αφορά σε προηγούμενα οικονομικά έτη. Επομένως, και αυτές οι οφειλές θα ενταχθούν στη ρύθμιση του παραπάνω νόμου.

8. ΤΕΛΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΜΕ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΄Η ΟΧΙ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να καθορίσει το τέλος χρήσης πλατειών για τη διενέργεια εκδηλώσεων στο ποσό των 100 € με χρήση ρεύματος και για χρονική διάρκεια μέχρι 3 ώρες.

plateia

9. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκαν:

Α. η επιχορήγηση του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Νεδούσης  για τη διοργάνωση εκδηλώσεων

Β. η συμμετοχή του Δήμου στη διοργάνωση:

1. του 8ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας και η διάθεση πίστωσης για την κάλυψη μέρους των εξόδων

2. Παγκοσμίου Συνεδρίου στην περιοχή των Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών και η διάθεση πίστωσης για την κάλυψη μέρους των εξόδων.

10. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΣΥΖΕΥΞΙΣ»

Εγκρίθηκε η ενεργοποίηση της υπηρεσίας απομακρυσμένης πρόσβασης VPN «Σύζευξις» στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καλαμάτας, στο ΚΕΠ Δημοτικής Κοινότητας Βέργας και στα συνεργεία Δήμου Καλαμάτας, καθώς και η ενεργοποίηση εξερχόμενης τηλεφωνίας μέσω «Σύζευξις» στο Δημοτικό Κατάστημα Άριος.

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech