Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Η 26η ΕΒΑ παρουσίασε τις εργασίες αποκατάστασης σε 3 Ιερούς Ναούς

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία εδρεύει στην Καλαμάτα, διοργάνωσαν παρουσίαση των εργασιών αποκατάστασης στους Ιερούς Ναούς της Αγίας Σοφίας Λαγκάδας, της Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας και της Ανάληψης Φιλιατρών, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 12 Ιουλίου, στις 20.30, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Ακολούθησε συναυλία από το τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΗ

Στην εκδήλωση παρέστη ο Δήμαρχος, που απηύθυνε χαιρετισμό εξαίροντας το έργο της 26ης ΕΒΑ. Τόνισε, ακόμη, πως είναι σημαντικό να εκτελούνται έργα αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων, από τα οποία όμως φαίνεται να εξαιρείται η Καλαμάτα. Επεσήμανε δε την αναγκαιότητα να είναι ευχερής η πρόσβαση στο Κάστρο Καλαμάτας, κάτι που επιβάλλει να δοθούν επιτέλους τα χρήματα για την απαλλοτρίωση του ακινήτου Σπυρίδη, που βρίσκεται στην είσοδο του μνημείου.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Κάστρου εκτίθενται πινακίδες με το έργο της 26ης ΕΒΑ και μαζί τους ο επαναπατρισθείς το Μάιο του 2012 μανιάτικος μαρμάρινος ελκυστήρας, που είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νομιτσή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30/9/2014.

Επισημαίνεται πως το αναστηλωτικό έργο της 26ης ΕΒΑ παρουσιάζεται και σε σειρά εντύπων, δίγλωσσων, εμπλουτισμένων με φωτογραφίες και στοιχεία, που αναδεικνύουν το «πριν», την παρέμβαση και το «μετά» την αναστήλωση, αναφορικά με τους Ιερούς Ναούς της Αγίας Σοφίας Λαγκάδας, της Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας και της Ανάληψης Φιλιατρών.

26i_eva.JPG26i_eva_4.JPGerga.JPGerga_1.JPGerga_2.JPG

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech