Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Μέγαρο Χορού: παρουσιάσθηκε η μελέτη βιωσιμότητας, ακολουθεί η εκπόνηση σχεδίου λειτουργίας

Γόνιμος προβληματισμός αναπτύχθηκε χθες, Τρίτη 15 Ιουλίου, το βράδυ, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από στελέχη της εταιρείας Planet, που τη συνέταξε.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ανοίγοντας τη συζήτηση, καλωσόρισε όσους προσήλθαν στην παρουσίαση, χαιρετίζοντας την παρουσία των πρώην Δημάρχων Χρήστου Μαλαπάνη και Γιώργου Κουτσούλη, οι οποίοι «συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του Μεγάρου Χορού», όπως επεσήμανε. 
 
«ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
 
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι το Μέγαρο Χορού μπορεί να αποτελέσει «φάρο πολιτισμού και ανάπτυξης στη νότια Πελοπόννησο», απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αλέξανδρο Τουρκολιά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, καθώς αποδέχθηκε το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας να καλύψει η Τράπεζα τα έξοδα της μελέτης βιωσιμότητας. Ευχαρίστησε, επίσης, τους εκπροσώπους της Planet, για την εργώδη προσπάθεια που κατέβαλαν, εκπονώντας σε διάστημα 2 μηνών περίπου τη μελέτη, η οποία έχει αναρτηθεί για διαβούλευση. 
Τη μελέτη βιωσιμότητας μπορείτε να δείτε εδώ. Η σχετική ηλεκτρονική ιστοθέση όπου μπορεί κανείς να καταθέσει την άποψή του για τη μελέτη είναι: dimoskalamatas.freeforums.org
 
«ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΧΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ»
 
Την παρουσίαση της μελέτης έκανε ο εταίρος της Planet Κωνσταντίνος Καλογήρου, με τη συμμετοχή των στελεχών της εταιρείας Νίκου Μανωλόπουλου και Βάσως Βακαλοπούλου. Ο κ. Καλογήρου τόνισε πως σκοπός της μελέτης είναι «να προκύψει οικονομικό αντικείμενο σε βάθος χρόνου, χωρίς να απαιτείται συνεχώς αιμοδοσία. Θεωρούμε ότι αυτό έχει επιτευχθεί». Από την Planet εκτιμάται πως είναι δυνατόν το Μέγαρο να παρουσιάσει μικρή κερδοφορία σε τρεισήμισι χρόνια από σήμερα.
 
meleti viosimotitas megarou xorou 10
 
Η μελέτη εστιάζει στη διατήρηση εκ μέρους του Μεγάρου Χορού του χαρακτήρα που αφορά στο χορευτικό αντικείμενο, καθώς και τη στέγαση και άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, αλλά και κοινωνικών εκδηλώσεων. Η χρηματοδότηση από το Δήμο ή την Κοινωφελή του Επιχείρηση «Φάρις» αποκλείσθηκε και για τη λειτουργία του θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προγραμματικές συμβάσεις, τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χορηγίες – συνδρομές. Σημαντική, επομένως, παράμετρο αποτελεί και η δημιουργία ενός Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, πάνω σε συνδρομητικό μοντέλο.
Καίριο πρόσωπο θα αποτελεί ο καλλιτεχνικός και διοικητικός διευθυντής, το μόνιμο προσωπικό θα αποτελείται μόνο από 3 άτομα, ενώ το μοντέλο λειτουργίας θα είναι μεικτό: οι βασικές εργασίες θα εκτελούνται με μέριμνα του Δήμου, ο οποίος θα έχει και τη διοίκηση (τον καλλιτεχνικό και διοικητικό διευθυντή, που θα προσλάβει ο Δήμος, θα πλαισιώνει γνωμοδοτικά το Διοικητικό Συμβούλιο), ενώ ορισμένες εργασίες θα προσφέρονται από ιδιώτες.
 
ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ
 
Ο κ. Καλογήρου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το όραμα και ο στόχος ξεφεύγουν της περιοχής. Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας έχει τις προϋποθέσεις και τα φόντα να παίξει σημαντικό ρόλο σίγουρα στη νότια Ελλάδα και, με τις κατάλληλες συνεργασίες, πανελλαδικά».
Ακολούθησαν ερωτήσεις και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος, σε γενικά και επιμέρους ζητήματα.
 
Π. ΝΙΚΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΙΑ ΟΛΟΙ»
 
 
meleti viosimotitas megarou xorou 6
Ο Δήμαρχος Π. Νίκας, συγκεφαλαιώνοντας, παρατήρησε πως «είμαστε στην ίδια μεριά όλοι, το ποτήρι είναι μισογεμάτο». Ανέφερε, ακόμη, πως αποτελεί σημαντικό θέμα η κατάλληλη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πρόκειται για έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έχει δημοπρατηθεί, όμως λόγω προβλημάτων από τις υπερεντάξεις έργων δεν έχει ακόμη υπογραφή συμφωνητικό με τον ανάδοχο. Ο Δήμος Καλαμάτας αγόρασε και το ακίνητο βορείως του Μεγάρου Χορού, προκειμένου να είναι ολοκληρωμένη η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, που θα φθάσει – όπως είπε ο Δήμαρχος – μέχρι την οικοδομική γραμμή της οδού Νέδοντος.
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΡΟΠΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ
 
Ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίξει τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού χωρίς να αυξήσει το πολιτιστικό τέλος, ταυτοχρόνως όμως καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου και του αμφιθεάτρου του ΟΑΕΔ. «Πρέπει να βρούμε τρόπο χρηματοδότησης», είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε συνεργασίες» όπως με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης κ.ά. Ευχαρίστησε, δε, ιδιαιτέρως «τα στελέχη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το Γιώργο Κουρουπό, για την αγάπη με την οποία μας περιβάλλουν».
 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ
 
Ο Π. Νίκας τόνισε πως «χρειαζόμαστε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή και μάνατζερ, να έχει το μυαλό του στα χρήματα και στην καλλιτεχνική καταξίωση». Ο δε Δήμος θα έχει τη λογιστική διαχείριση και θα πλαισιώσει με το ΔΣ το διευθυντή.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κατέληξε λέγοντας ότι ο Δήμος θα προετοιμάσει ένα σχέδιο λειτουργίας, το οποίο θα εξετάσουν τα στελέχη της Planet για να διαπιστώσουν εάν συνάδει με τη μελέτη. Θα ακολουθήσει η τελική διαβούλευση, ώστε να εισαχθεί στη συνέχεια το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων.
 
 
 

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech