Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα και τους αγνοούμενους στην Κύπρο το 1974

Σαράντα χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κι ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε την τέλεση Ιερού Μνημοσύνου για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, αλλά και τελετή στην οποία αναπέμφθηκε δέηση για τους αγνοούμενους και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».

Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής τελέσθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, με ώρα ενάρξεως 10.00 το πρωί της Κυριακής 20 Ιουλίου, Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στην Κύπρο το 1974.

mnimosino Medium

Μετά το πέρας του Μνημοσύνου, ο φιλόλογος Αντώνης Τσίχλης εξεφώνησε σύντομη ομιλία, στην οποία τόνισε ότι «σύμπας ο Ελληνισμός υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών μας και εκφράζει το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους ηρωικούς, Κυπρίους και Ελλαδίτες, υπερασπιστές της Μεγαλονήσου, που αντιμετώπισαν τις ασύγκριτα υπέρτερες δυνάμεις του ιταμού εισβολέα σε μία σκληρή και άνιση αναμέτρηση.

antwnis-tsixlis Medium

Ακόμη ως Έλληνες εκφράζομε την πηγαία συμπάθειά μας προς τους οικείους όσων είτε έπεσαν μένοντες πιστοί στο καθήκον προς την πατρίδα είτε είναι ακόμη αγνοούμενοι».

ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ

Ο κ. Τσίχλης αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν της εισβολής και μάλιστα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, τονίζοντας πως «τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 1974 (σ.σ. πραξικόπημα) απετέλεσαν απλώς την αφορμή για την εισβολή και διαίρεση της Κύπρου». Το αποτέλεσμα: «παράνομη κατοχή του 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας. 220.000 Κύπριοι εκδιώχθηκαν από την πατρίδα τους, 4.000 περίπου σκοτώθηκαν και 1.619 δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης γης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 60% των τουριστικών εγκαταστάσεων».

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Ο ομιλητής έκανε, επίσης, λόγο για τους αγνοούμενους, επισημαίνοντας πως «το δράμα στην περίπτωση αυτή σχετίζεται με τους συγγενείς τους, οι οποίοι ζουν ακόμη με την αβεβαιότητα ή την προσμονή της απελευθέρωσης, αν είναι κρατούμενοι, είτε της ανεύρεσης των οστών τους, αν είναι θαμμένοι σε ομαδικούς ή όχι τάφους, και του επίσημου ενταφιασμού τους σε χριστιανικό κοιμητήριο». Αναφέρθηκε, ακόμη, στα προβλήματα των προσφυγικών περιουσιών, της σύλησης στους ορθόδοξους χώρους λατρείας, της καταστροφής των μνημείων του πολιτισμού, των εκτοπισμένων.

Ο κ. Τσίχλης κατέληξε λέγοντας ότι «χρέος της σημερινής ηγεσίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, είναι με αδελφική συνεργασία και συντονισμένα να επιδιώξει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και των συνεπειών της, αλλά και την εξεύρεση λύσεως με τρόπο εθνικώς επωφελή και αξιοπρεπή».

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ»

Κατόπιν, έλαβε το λόγο η Ρούλα Κατούντα, σύζυγος του αγνοουμένου αξιωματικού Νικολάου Κατούντα, που σε σύντομη παρέμβασή της, συγκινημένη, τόνισε – μεταξύ άλλων - μιλώντας για τις οικογένειες των αγνοουμένων: «Δε θέλουμε οστά, θέλουμε τους ανθρώπους μας. (…) Εμείς θέλουμε να λυθεί το ανθρωπιστικό. (…) Θα τους περιμένουμε και θα τους καρτερούμε μέχρι να πεθάνουμε».

katounta Medium

Η ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΗΡΩΟΝ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Στις 10.30 π.μ., στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (Διοικητήριο) ακολούθησε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του «Αττίλα» και ιδιαιτέρως προς τους αγνοουμένους.

irwon

Από Ιερέα αναπέμφθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας διάβασε μήνυμα – ομιλία που είχε αποστείλει ο Κώστας Κόρτας, Δήμαρχος Αγλαντζιάς Κύπρου, πόλης που είναι αδελφοποιημένη με την Καλαμάτα.

irwon 2

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΤΑ

Ο κ. Κόρτας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο μήνυμά του στην ηρωική δράση στην Κύπρο, κατά του «Αττίλα», ορισμένων Καλαματιανών, τονίζοντας τα εξής:

«Μέσα σε αυτούς τους ήρωες συγκαταλέγονται και οι αδελφοί μας από την Ελλάδα, υπολοχαγός Νικόλαος Κατούντας, ο αντισυνταγματάρχης Παύλος Κουρούπης και ο δεκανέας Θεόδωρος Μασούρας από την Καλαμάτα.

Ο Νικόλαος Κατούντας το 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην 33η Μοίρα Καταδρομών ως διοικητής λόχου. Την 20ή Ιουλίου του 1974 λαμβάνει μέρος ως διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33 ΜΚ στην επιχείρηση κατάληψης του φρουρίου του Αγίου Ιλαρίωνα. Παρά την αρχική της επιτυχία (κατάληψη υψώματος Πετρομούθκια), το πρωί της επόμενης μέρας η 33 ΜΚ αναγκάστηκε να συμπτυχθεί λόγω της έλλειψης πυρομαχικών και της μη έλευσης ενισχύσεων, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε ο θάνατος του διοικητή της Μοίρας, Γεώργιου Κατσάνη.

Μετά την αποχώρηση από την περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα, ο Κατούντας σπεύδει με το λόχο του προς ενίσχυση του 251 ΤΠ του Παύλου Κουρούπη, το οποίο μαχόταν εναντίον των εισβολέων στην Κερύνεια και εμπλέκεται  σε σκληρή εκ του συστάδην μάχη με τα τουρκικά στρατεύματα. Στις 22 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οπισθοχώρησης, διότι ήταν πλέον ορατός ο κίνδυνος του εγκλωβισμού μετά την κατάληψη της πόλης από τον εχθρό, ο Κατούντας (ο οποίος είχε ενδιάμεσα τραυματισθεί ελαφρά στο πόδι) μαζί με ομάδα τεσσάρων καταδρομένων δέχεται επίθεση από πολυάριθμη εχθρική δύναμη στο Τέμπλος και από τότε αγνοείται.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΗ

Ένας άλλος νέος, ο Παύλος Κουρούπης, κατά την τουρκική εισβολή έφερε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη και ήταν διοικητής του 251 ΤΠ. Υπερασπίστηκε με πείσμα την Κύπρο καταφέρνοντας να καθηλώσει την τουρκική απόβαση για δύο μέρες στην ακτή του όρμου Πέντε Μίλι, διοικώντας δύο μόνο λόχους. Στη συνέχεια αναγκάσθηκε να οπισθοχωρήσει, μη μπορώντας η λιγοστή δύναμη που αντιστεκόταν να αναχαιτίσει τα τουρκικά άρματα. Υπερασπιζόμενος την Κερύνεια δέχθηκε καταιγισμό πυρών κατά τη διάρκεια αντεπίθεσης την οποία διέταξε ο ίδιος. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Ο Δήμος Καλαμάτας και Αγλαντζιάς, δύο αδελφοί Δήμοι αναγνωρίζοντας την αντίσταση και τη γενναιότητα του εξαίρετου αγωνιστή και φίλου της Κύπρου Κατούντα, τον τίμησαν ο πρώτος με προτομή στην πλατεία της οδού Αριστομένους και ο δεύτερος δίνοντας το όνομά του σε οδό της πόλης. Ονομασίες οδών στην Αγλαντζιά αποδόθηκαν τόσο για τον αντισυνταγματάρχη Παύλο Κουρούπη όσο και για τον αδικοχαμένο δεκανέα Θεόδωρο Μασούρα, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974».

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ

Το μήνυμα του κ. Κόρτα έκλεισε με τα εξής:

«Τιμάμε σήμερα τη μνήμη και τη θυσία όσων έπεσαν στον άνισο και άδικο εκείνο αγώνα. Αποτίουμε για μιαν ακόμη φορά τον ύψιστο και μέγιστο φόρο τιμής και απονέμουμε το δίκαιο έπαινο. Υποκλινόμαστε μπροστά στο ανεπανάληπτο μεγαλείο της θυσίας τους. Ας αναπαύσει ο Θεός τις ψυχές των ανθρώπων που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της πατρίδος και ας ευχηθούμε να εξευρεθεί η τύχη όσων αγνοούνται. Ας γίνει η θυσία τους σύμβολο αγώνα και επαγρύπνησης για όλους μας.

ΑΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΩΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμος Αγλαντζιάς επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον αδελφό Δήμο Καλαμάτας για την άριστη συνεργασία μας και για τη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης, που φανερώνει ακόμα μια φορά τους αδελφικούς δεσμούς αίματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

Ακολούθησαν η εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, η κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ηρώων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

irwon 3

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση στο Ηρώον τιμές απέδωσε άγημα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού, ενώ τη μουσική κάλυψη παρέσχε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

irwon 4

© Copyright

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

2024

gcloud

aria-label="Κλείσιμο μενού"
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech