Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 403

Πετυχημένη η 4η Γιορτή Λαδιού στη Μικρή Μαντίνεια, με οικολογικές δράσεις

Άκρως επιτυχημένη υπήρξε η 4η Γιορτή Λαδιού στη Μικρή Μαντίνεια, που διοργανώθηκε το βράδυ της Κυριακής 20 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου αυτής της Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Καλαμάτας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Γιορτής αναπτύχθηκαν και θέματα οικολογικών δράσεων, σχετικά με την κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων και τους σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών.
 
epigrafi
 
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
Τη Γιορτή Λαδιού, που προβάλλει το θαυμάσιο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα της Μικρής Μαντίνειας αλλά και το λαϊκό μας πολιτισμό μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς, διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας «Μαντιναίοι», η Τοπική Κοινότητα και ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησής του «Φάρις».
 
dimarxos-kampougeri
 
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρής Μαντίνειας Έφη Καμπουγέρη, στο χαιρετισμό της, τόνισε πως η παρουσία πλήθους κόσμου δίδει στους διοργανωτές τη δύναμη για να συνεχίσουν, ενώ ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δήμο Καλαμάτας για τη στήριξη προς τη Γιορτή Λαδιού αλλά και προς το δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο.
 
Π. ΝΙΚΑΣ: ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ΕΘΙΜΩΝ ΚΑΙ ΗΘΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
 
Ο Δήμαρχος συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας πως προβάλλουν ένα θαυμάσιο προϊόν, το τοπικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το οποίο δίδουν όλη τη φροντίδα τους. Ταυτόχρονα, προβάλλουν την παραδοσιακή κουζίνα και ζαχαροπλαστική τους. Επίσης, αναδεικνύουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Ο Π. Νίκας στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρής Μαντίνειας, επισημαίνοντας ότι πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με τις γυναίκες του χωριού, για τις σπουδαίες εκδηλώσεις του Δήμου και ιδιαίτερα για την Αγροτική Έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον».
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της δωρεάς Παναγιώταρου, τονίζοντας πως θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τους κατοίκους, ενώ υπογράμμισε την αξία της ενότητας όλων για ένα καλύτερο μέλλον.
 
laikeas-kampougeri
 
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στέλιος Λιακέας επεσήμανε, στο δικό του χαιρετισμό, ότι οι αγρότες χρειάζονται στήριξη για να παράγουν, με το Δήμαρχο να αναφέρεται στην προβολή από το Δήμο του ελαιολάδου.
 
katsaris
 
Ακολούθως, ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», αναφέρθηκε στη διαδικασία της κομποστοποίησης και τα οφέλη της. Πρόκειται για φυσική διαδικασία κατά την οποία αποκτάται λίπασμα, η οποία διεξάγεται στους κομποστοποιητές που ο Δήμος Καλαμάτας έχει εγκαταστήσει σε συνεργασία με την ομάδα Re:thinkproject.
Η Μυρτώ Φοίφα, εκπρόσωπος του Re:think project, γνωστοποίησε στο κοινό άλλη μια δράση της ομάδας αυτής, την παραχώρηση – ανταλλαγή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών.
 
foifa
 
Η Γιορτή συνεχίσθηκε με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππος» και τη Χορευτική Ομάδα Μικρής Μαντίνειας.
 
xoroi 1
 
Σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, προσφέρθηκαν εδέσματα παρασκευασμένα με ελαιόλαδο, όπως λαλάγγια, λαδοκούλουρα, λαδοπαξιμάδια και κουραμπιέδες με λάδι.
 
ladopaksimadia

iso

govgr

wifi4eu

Επικοινωνία

Αθηνών 99, Καλαμάτα ΤΚ 24 134

  • dummy(+30) 27213 60700

  • dummy(+30) 27213 60760

  • dummy polites@kalamata.gr

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech